Politici Pronataliste si Antinataliste

Extras din referat Cum descarc?

1. Gasiti 3 tari care au adoptat politici demografice pronataliste. Analizati si comparati politicile demografice. Au avut ele impactul scontat? (Analizati rata natalitatii sau a fertilitatii in ultimii ani pt a observa trendul). Ce anume a facut diferenta intre ratele de natalitate sau fertilitate in tarile respective?
Politica demografica pronatalista ( populationista) - are ca obiectiv cresterea numarului populatiei prin influenta natalitatii si a morbiditatii, in vederea impiedicarii tendintei de depopulare.
- Japonia 
- la nasterea unui copil, familiilor le sunt platite un beneficiu de 2,448.89 $
- alocatia primului si celui de-al doilea copil este de 50$ pe luna si la cel de-al treilea se plateste 100 $ ( pana la varsta de 6 ani)
- unii angajatii primesc bonusuri pentru ca au copii mici
- exista un serviciu de ingrijire al copiilor acasa
- recent, guvernul a pornit o campanie de facilitate pentru noinascuti
- 46% dintre femei au renuntat la munca in timpul maternitatii; 
- doar 16% dintre femei benefeciaza de concediu parental pentru copii 
- Germania
- femeile au dreptul la 14 saptamani de protectie a muncii
- au concediu de maternitate platit
- 8 saptamani de concediu postnatal
- concediul parental reprezinta 100% din ceea ce femeia castiga net
- este platit concediul parental pana la aziua de nastere celui de-al treilea copil
- in timpul concediului parental, parintele poate munci 19 ore pe saptamana
- 6 luni in 2 ani concediul parental e adresat tatalui ( 2% dintre ei accepta), 96% dintre femei accepta concediu parental restul timpului
- pentru fiecare copil sub 12 ani, parintele cu job are la dispozitie 10 zile platite ca sa aiba grijade copilul bolnav pana la 25 zile pe an pentru fiecare copil 
- daca copilul este neangajat poate avea parte de beneficii pana la varsta de 21 ani si se poate prelungi pana la 27 ani daca este la facultate sau in training. 
- in 1999 beneficiile erau o alocatie de 115,7$ pentru primul si al doilea nounascut, 138.89$ pentru al treilea nounascut si 162.04$ pentru al patrulea si urmatorii nounascuti.
- scutirea de taxe se face pentru fiecare copil din familie, iar muncitorii care castiga prea putin li se mai da un mic supliment la alocatia copiilor lor
- Franta
- prima maternitate platita a fost introdusa in 1913
- statul oferea femeilor muncitoare o maternitate platita si un concediu de 6 saptamani inainte si 10 saptamani dupa nasterea primului si celui de-al doilea inte si 18 saptamani dupa nasterea celui de-al treilea copil, 34 de saptamani inainte pentru gemeni si 42 saptamani prenatale pentru nasteri multiple.
- mama castiga 80% din salariu pana la 16 sdaptamani pentru primul si al doilea copil, 26 de saptamani pentru urmatorii copii si 46 de saptamani pentru nasteri multiple
- la finalul concediului de maternitate, oricare parinte cu un job are ca beneficiu un concediu parental pana ce copilul implineste trei ani sau daca are cel putin 2 copii acasa care au nevoie de ingrijire.
- In 1999 alocatia se dadea pana la varsta de 18 ani; pentru 2 copii se oferea 93,78$ pentru 3 copii 213,9$, pentru 4 copii 334,02$, pentru 5 copii 454,27$, pentru 6 copii 574,39$ si pentru fiecare copil care e nascut ulterior 120,12$
- Franta ofera cateva posibile beneficii pentru suplimentarea castigurilor la parintii singuri, la adoptie, paritilor care isi reduce activitatea profesionala petru a ingriji copii, pentru educatie speciala, scolarizare si ingrijirea locuintei
- familiile cu venit mic nu platesc mult 10%din salariu sau deloc pentru scoli maternale ( unde sunt plasati copii de la 2-3 ani jumate)
- Franta ofera de asemenea alocatii pentru ingrijirea copiilor sub 3 ani 
- la familiile cu multi copii, statul ofera imprumuturi pentru achizitionarea locuintelor
- In Franta, premierul Domnique de Villepin a anuntat ca parintii care isi iau un an de concediu fara plata pentru a avea grija de un al treilea copil vor primi 750 de euro pe luna. Masura a intrat in vigoare din iulie 2006.
Rata natalitatii
Datele luate din cartea Statele lumii editia: 
2001 2005
Franta: 13,3/1000 12,7/1000
Germania: 9,2/1000 8.6/1000
Japonia 1,4% 1,3%
Rata fertilitatii 2003 2005
Franta: 1,9
Germania: 
Japonia: 1,38 1,25
CONCLUZIE: 
In Japonia bunastarea este foarte scazuta. Deoarece ingrijirea populatiei - tinerilor si batranilor- revine o responsabilitate de baza a familiilor.Un motiv pentru care rata natalitatii a scazut in Franta este cresterea somajului. Femeile isi impart responsabilitatile intre serviciu si munca de acasa, barbatii implicanduse putin in cresterea copiilor. Astefel se paote explicarata scazuta a fertilitatii in aceasta tara.
In Franta o cauza a fertilitatii si nataltatii scazute poate fi considerat somajul ridicat. Alta cauza ar fi implicare in munca a femeilor si preocuparea mai degraba pentru cariera decat pentru viata familiala.
Rata natalitatii din Germania este acum cea mai redusa din Europa, la nivelul de 8,6 la mie. In 2005 in Germania s-au nascut cu 2,8 la suta mai putini copii decat anul precedent - doar in anul 2003 s-au nascut si mai putini copii. Anul trecut in Germania au murit mai multi oameni decat s-au nascut, 830.000 de decese, versus 686.000 de nasteri, deci diferenta dintre decese si nasteri este de aproximativ 144.000. Doar 388.000 de casatorii au fost incheiate, deci 1,9 la suta mai putine decat anul trecut. Pe cand in anul 1990 avusesera loc 516.000 de casatorii.
2. Gasiti doua tari care au adoptat politici demografice antinataliste si realizati aceeasi analia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici Pronataliste si Antinataliste.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!