Politica Sociala

Cuprins referat Cum descarc?

Cap 1. Definirea politicii sociale pag 3
-Cauzele majore ale dezvoltarilor politicilor sociale pag 3
Cap 2. Politica sociala in Uniunea Europeana pag 4
Cap 3. Are Romania nevoie de o politica sociala? pag 5
- Concluzii pag 6
- Bibliografie pag 7


Extras din referat Cum descarc?

Cap 1. Definirea politicii sociale
Politica sociala defineste setul de politici publice ce urmaresc realizarea protectiei sociale si a bunastarii. Ca disciplina academica, politica sociala este o arie multidisciplinara, ce foloseste concepte si metode din economie, stiinta politica, sociologie, asistenta sociala, psihologie, management, filozofie si drept. 
Politica sociala studiaza fenomene ce transcend actiunile si politicile guvernamentale: dincolo de serviciile sociale politica sociala studiaza o gama larga de fenomene sociale si economice legate de bunastarea la nivel individual, familial sau la nivelul colectivitatii. Astfel, ariile de interes in studiul practicii sociale cuprind:
- practici administrative si politici in domeniul serviciilor sociale, incluzand servicii medicale, asigurari sociale, educatie, angajare si formare profesionala, servicii comunitare, locuire;
- probleme sociale, incluzand criminalitate, handicap, somaj, sanatate mintala, batranete;
-discriminare si dezavantaje: rasa, etnie, gen, saracie, inegalitate economica.
Politica sociala este, in primul rand, problema fiecaruia dintre statele membre si ar trebui sa ramana asa. In fiecare tara, sistemul de securitate sociala este rezultatul a multe secole de lupte politice si dezvoltare. O societate este definita prin prosperitatea tarii, ceea ce influenteaza profund modul de viata si cultura cotidiana ale cetatenilor sai. 
Politica sociala la nivel european va trebui sa respecte aceasta diversitate de traditii, evolutii, puncte focale si metode. Prioritatea fiecaruia dintre statele membre va diferi din alte considerente, precum politica competitiei. Numai acele probleme sociale pentru care nu se poate gasi o solutie satisfacatoare in alt mod, vor fi tratate la nivel european (subsidiaritatea). Statele membre vor determina sferele de actiune, metodele, mijloacele si ritmul dezvoltarii socio-politice la nivel european.
In general, oricine include in categoria de politici sociale, fara pretentia unei definitii academice, trei domenii largi care in esenta se refera la individ: siguranta sociala, serviciile sociale cu caracter personal si sanatatea. Se observa in acest raspuns primordialitatea interesului individual care raporteaza politica sociala la propriile sale necesitati. In timp ce marea parte a populatiei nu se indoieste asupra recunoasterii acestor domenii ca fiind ,,sociale", terminologia insa declanseaza unele confuzii.
Un exemplu de politica sociala il constituie politica educationala care prin obiectivele sale se inscrie ca cea mai sociala dintre politicile sociale. Cu toate acestea, dupa unii autori, datorita faptului ca domeniul educational este unul dintre sectoarele care solicita cele mai mari cheltuieli publice cu mult peste serviciile considerate a contribui la bunastare publica, politica educationala merita mai mult sau mai putin a fi inclusa in politicile sociale. 
Cauzele majore ale dezvoltarilor politicilor sociale
De la sfarsitul secolului al XIX-lea si pana in anii 70,politici sociale s-au dezvoltat in mod continuu in tarile capitaliste occidentale.
Perioada de dinaintea Primului Razboi Mondial este una a inovatiilor sociale si a starturilor primite in implementarea unor programe sociale,de obicei pe grupuri restranse,formate in special de angajati.
In aceeasi perioada,si mai ales dupa Primul Razboi Mondial,o serie de procese si evenimente au influentat major si au impulsionat dezvoltarea functiei de protectie sociala a statelor. Factorii care au determinat extinderea politicilor sociale sunt urmatorii:
-Impactul proceselor de industrializare si urbanizare
-Explozia demografica si schimbarea compozitiei populatiei
-Intarirea statelor-natiune
-Dezvoltarea democratiei politice, cresterea drepturilor politice ale cetatenilor
De fapt, aceste procese au determinat aparitia unor nevoi sociale urgente care nu au mai putut fi satisfacute de familia traditionala, de comunitate sau de piata.
-Cresterea puterii politice a social-democratiei
-Compromisul istoric prilejuit de criza economica si raspunsul la aceasta, New Deal-ul american
Criza econimica a provocat practic doua reactii majore in capitalismul occidental:
1. In plan economic s-a resimtit nevoia cresterii influentei in economie pentru a putea preveni, in viitor, prabusirea sitemului economic de piata, liberal.
2. In plan social, datorita gravitatii problemelor sociale aparute ca efect al crizei economice atat grupurile de interese, cat si statul au constientizat necesitatea unor sisteme de asigurari sociale si protectie sociale adecvate. Somerii, copiii, batranii aveau astfel de nevoi iar un stat modern trebuie sa le asigure si dreptul de a fi protejati de saracie, boli, mizerie sau ignoranta.
-Influenta Razboiului asupra politicilor sociale
-Politicile sociale occidentale,reactie la aparitia blocului communist.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Sociala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!