Limbajul este un mijloc de comunicare, un instrument ce face posibla comunicarea intre doua sau mai multe persoane ce folosesc acelasi cod. Aceasta este o defintie abstracta cu care toata lumea este familiarizata, insa pentru mai marii nostri scriitori, limbajul este mult mai mult, are mult mai multe semnificatii si mult mai multe intrebuintari. Pentru Coseriu, limbajul este poezie, insa vazut numai ca limbaj absolut, adica daca il separam de functia sa instrumentala de comunicare si daca il consideram numai in raportul dintre cuvant si lucru , pentru ca atunci el este o intuitie exact ca in poezie. La Cioran limbajul absolut capata alte semnificatii, el este o ,,gratie mostenita, un privilegiu pe care il au doar poetii de a simti propria pulsatie sau propria muzica in universul cuvintelor"2 , el fiind un mijloc de exteriorizare a sentimentelor, a simtamantelor cele mai profunde, care prin simpla sa putere inglobeaza totul.
Cioran, Emil, Revelatiile durerii, editura Echinox, Cluj, 1990. Cioran, Emil, Eseuri, editura Cartea Romanesca, Bacau, 1988. Cioran, Emil Convorbiri cu Emil Cioran, Editura Humanitas, Bucuresti, 2010. Ciocarlie, Livius, Caietele lui Cioran, editura Scrisul Romanesc, Craiova, 1999. Constantinescu, Doina , Emil Cioran melancolie si poesis , editura Universitatii ,,Lucian Blaga", Sibiu, 2003. Constantinescu, Doina , Introducere in poetica textului: indrumar de initiere in hermeneutica sensului, editura Universitatii ,,Lucian Blaga", Sibiu, 2004. Hocke, G. Rene, Manierismul in literatura, editura Univers, Bucuresti, 1998.
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).