Plan de Interventie la Varstnici

Extras din referat Cum descarc?

Batranetea este starea ce caracterizeaza o grupa de varsta particulara, cea a persoanelor de peste 60 de ani (Fontaine 2008 apud Batran, D., 2010).
Dictionarul Larousse de psihiatrie (1991) defineste batranetea ca fiind ultima perioada a vieti, corespunzand rezultatului normal al senescentei. Senescenta este termenul folosit ca sinonim cu imbatranirea, iar senilitatea este termenul folosit ca sinonim cu imbatranirea patologica.
Din perspectiva stadiilor lui Erik Erikson, referitoare la evolutia individului avem: pruncia, copilaria timpurie, perioada de la 4 la 5 ani, perioada de la 6 la 11 ani, adolescenta, prematuritatea,
perioada adulta si batranetea. In fiecare dintre aceste stadii se evidentiaza o criza care duce la mutatii importante in viata individului. Astfel la batranete, individul priveste cu satisfactie realizarile din trecut si cu regret ceea ce nu a realizat, traieste esecul nerealizarilor din viata.
In gerontologie, exista diferente intre:
- varsta cronologica care desemneaza numarul anilor de la nastere;
- varsta biologica care corespunde varstei diferitelor componente ale organismului;
- Varsta morfologica, aceasta desemneaza modificari ale tesuturilor si ale organelor;
- Varsta fiziologica sau functionala, care desemneaza diminuarea capacitatilor unor
organe. ( Batran, D., 2010)
Relatiile varstnicului cu ceilalti
Mediul conditioneaza si relatiile cu ceilalti, care sunt influentate de omogenitatea de varsta a celor din proximitate. Astfel, pentru varstnicii care se afla in comunitati in care persoanele de varsta a treia sunt majoritare si conditiile de mediu faciliteaza vizitele si colaborarea, relatiile de prietenie sunt intretinute si exista posibilitatea ca altele noi sa se constituie. Activitatile cele mai frecvente sunt mersul la biserica, intalniri pentru a discuta politica, beau cafea impreuna, etc.
Varstnicii care locuiesc la bloc sau in case care se afla la distante care fac mai greu posibile vizitele, sunt defavorizati in ceea ce priveste interactiunile sociale, deoarece datorita proximitatii scazute, intalnirile dintre aceste persoane se realizeaza mai greu, cu exceptia actiunilor care au ca scop acest lucru sau in activitati in care este cuprinsa toata comunitatea, cu ocazia diferitelor sarbatori sau evenimente. In casele in care locuiesc familii multigenerationale, inchegarea relatiilor de prietenie si colaborare dintre varstnici este mai dificila, deoarece acestia chiar daca se vad, se cunosc si au posibilitatea de a se intalni, o fac destul de rar, fiind preocupati de realizarea rolurilor si sarcinilor pe care le au in familie. Aceste situatii se gasesc frecvent in mediul urban in case si
apartamente apropiate. Situatiile in care persoanele varstnice sunt putine ca numar si distanta dintre ele este destul de mare sunt intalnite in zonele rurale in care casele sunt la distante apreciabile; aici posibilitatea persoanelor varstnice de a interactiona este mult diminuata.
Institutiile de asistenta sociala ofera posibilitatea persoanelor varstnice sa interactioneze, ca urmare a faptului ca se afla in proximitate iar omogenitatea de varsta este asigurata, insa acest lucru nu este suficient. Persoanele institutionalizate interactioneaza pana la un anumit moment, dupa care intervine saturatia, apare nevoia de schimbare, de cunoastere a altor persoane, care sa ofere posibilitatea dobandirii de noi satisfactii si aprecieri. Pentru asigurarea respectarii drepturilor tuturor beneficiarilor din aceste institutii, sunt elaborate regulamente si norme interne care sunt percepute a
fi prea severe pentru unii dintre beneficiari, ca urmare apar nemultumiri, conflicte interne intre beneficiari, dar si intre beneficiari si angajati. Cele mai contestate interdictii sunt cele legate de consumul de alcool, de respectarea normelor de igiena si de preferintele alimentare ale beneficiarilor.(Gal, D, 2004)
Asistarea varstnicilor si a familiilor 
Grija fata de clientii varstnici inseamna si grija fata de familiile lor deoarece, pentru majoritatea varstnicilor, familia reprezinta grupul de referinta esential. Vietile multor varstnici au un sens, in primul rand, in contextul familiei; ignorarea aspectelor ce tin de viata de familie inseamna ignorarea celei mai importante parti din viata clientului varstnic.
Familia si varstnicii
Pe masura ce societatea s-a schimbat, de la cea predominant rurala la cea urbana, familia extinsa, formata din mai multe generatii care locuiesc impreuna (bunicii, nepotii, parintii, unchii si matusile), a devenit mai putin raspandita. Familia nucleara, care include doar sotul, sotia si copiii a devenit modelul predominant. Cu toate acestea, inca mai exista multi varstnici care au trait pe vremea cand familia largita era "regula" si reprezenta cea mai importanta forma de referita grupala. Familia largita s-a dezintegrat in contextul modernitatii, in principal datorita industrializarii si urbanizarii procese care la randul lor au determinat accentuarea mobilitatii populatiei. 
Mentinerea legaturilor cu familia este o parte importanta a vietii varstnicilor, indiferent cat de frecvente sunt acestea. Chiar in cazul in care contactul cu familia este minim, amintirile si trairile varstnicilor sunt legate constant de familie.
Modelele familiale
In general, legaturile familiale sunt mai puternice in zona rurala decat in cea urbana. Institutiile publice ca si organizatiile neguvernamentale pot avea o mai mare importanta si impact asupra vietii oamenilor intr-un oras decat in zonele rurale, unde normele sunt stabilite de catre familie, unde problemele economice sunt rezolvate prin imprumuturi intre membrii familiei, iar "caminul" poate fi casa i!n care o persoana a crescut si in care comunicarea ca si relatiile directe sunt regula si nu exceptia. In zonele urbane, contactele cu familia si influentele familiei largite au mai putina importanta deoarece acolo functioneaza alte tipuri de relatii. La oras vecinii sau partenerii de afaceri pot juca un rol mai puternic dacat familia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Plan de Interventie la Varstnici.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!