Perspectiva sociologica asupra economiei

Extras din referat Cum descarc?

Sociologia economica- termen introdus de Max Weber si Emile Durkheim- se defineste in mod succint ca fiind perspectiva sociologica asupra fenomenelor economice. Daca se aplica cadrele de referinta, variabilele si modelele explicative proprii sociologiei, la complexul de activitati privind productia, distributia, schimbul si consumul bunurilor si serviciilor se ajunge la un inteles mai elaborat al termenului de sociologie economica. Cu alte cuvinte pentru o analiza mai profunda a acestei definiri a sociologiei economice se precizeaza variabilele, modelele, demersurile pe care sociologul economist le foloseste in investigatia sa.
De exemplu, Neil J. Smelser, definind sociologia economica, mentioneaza perspectiva sociologica a interactiunilor personale, a grupurilor, a structurilor sociale (cu deosebire a institutiilor) si controlul social (norme, valori si sanctiuni).
Alti cercetatori percept sociologia ca intreg, iar sociologia economica ca parte, in sensul ca perspectivele particulare asupra retelelor sociale, contextul cultural, devin centrale si in sociologia economica. De asemenea, dimensiunea internationala a vietii economice prezenta in economiile lumii contemporane, este asumata de numerosi sociologi economisti.a
Diferentele si confruntarile dintre diferite scoli si abordari sociologice au afectat sociologia economica. De exemplu, M. Weber se considera sceptic cu privire la notiunea de sistem aplicat economiei sau societatii, in timp ce T. Parsons percepea societatea ca sistem iar economia ca unul dintre subsistemele sale. In plus, in conditiile in care sociologii economisti accepta definirea sociologiei economice prezentata mai sus centrul lor de interes se modifica, in functie de tipurile de comportament economic. Urmandu-l pe Kenneth Arrow, unii cercetatori sustin ca sociologii raspund la intrebari numeroase dar simple, lasandu-le pe cele importante, cum ar fi formarea preturilor, in seama economistilor. Altii, avansand ceea ce numim Noua sociologie economica ar trebui sa se concentreze asupra institutiilor si problemelor economice esentiale.
Comparatia intre sociologia economica si economie, folosind mai multe creterii, cum ar fi:
1. Conceptul de actor social.
2. Actiunea economica.
3. Factorii care limiteaza actiunea.
4. Relatia economie-societate.
5. Scopul analizei.
6. Metodele folosite.
7. Traditia intelectuala.
1. Conceptul de actor social.
In economie analiza incepe cu individul, pe cand in sociologia economica cu grupurile, institutiile, societatea.
Abordarea individualista la nivel microeconomic, avand ca origini utilitarismul britanic timpuriu si economia politica, a fost explicata sistematic de economistul austriac Karl Menger, explicatia sa fiind numita ulterior individualism metodologic de catre J. Schumpeter, care a aratat ca analiza anumitor tranzactii comerciale incepe cu individul.
Cand discuta despre individ, sociologii, spre deosebire de economisti, se refera la actor ca entitate contruita social, ca actor in interactiune sau actor in societate. Ei considera grupul si nivelurile structurii sociale ca fenomene sui-generis si, ca atare, actorul nu este perceput ca individ in sine.
A doua diferenta intre microeconomie si sociologie economica sustine ca actorii sociali se gasesc in raporturi unii cu ceilalti si se influenteaza reciproc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Perspectiva sociologica asupra economiei.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Coanda Lisette, Elemente de Sociologie Economica, Editura Expert, 2002, pp13- 33


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!