Personalitatea

Extras din referat Cum descarc?

In viata de zi cu zi de multe ori sunt folositi termenii de persoana si personalitate, sensul comun al acestuia din urma fiind o insusire sau calitate pe care cineva o poate avea sau nu. Dar utilizarea lor ca termeni psihologici necesita o definire mai exacta a personalitatii.
"Personalitatea este un set de caracteristici comportamentale (si cognitive) relativ constante si predispozitii interne care descriu felul in care o persoana reactioneaza la mediul inconjurator"(Mihaela Cozarescu, Alina Dumitru, Introducere in psihologie, Bucuresti, Ed. Cartea Universitara, 2004, p.122)
Personalitatea unui individ este complexa. Ea poate fi influentata de factorii din jur.
"Personalitatea integreaza in sine (ca sistem) organismul individual, structurile psihice umane si totodata, relatiile sociale in care omul este prins ca si mijloacele culturale de care dispune"(Paul Popescu Neveanu, Manuual de psihologie,1997, p.154)
Personalitatea reprezinta un sistem bio-psiho-socio-cultural:
- Bio- organismul individual
- Psiho- structurile psihice umane
- Socio- relatiile in care omul este prins
- Cultural- mijloacele culturale de care dispune.
Personalitatea este subiectul uman privit in cele trei ipostaze:
a) subiectul PRAGMATIC al actiunii ( HOMO FABER)
b) subiectul EPISTEMIC al cunoasterii (HOMO SAPIENS- SAPIENTISMUS) - si cel care ajunge la constiinta de sine si de lume 
c) subiectul AXIOLOGIC - purtator si generatori de valori (HOMO VALENS) - omul intra sub imperiul valorilor adevarului, binelui, frumosului si care se calauzeste dupa semnificatii, credinte, idealuri - ceea ce confera sens propriei vieti.
Cele trei laturi ale personalitatii sunt:
a) latura dinamicoenergetica (temperamentul)
b) latura instrumental- operaninstrumental- operanionala (aptitudinea)
c) latura relational- valorica (caracterul)
Personalitatea este unica si originala. Fiecare individ este unic, are o zestre ereditara unica, experienta de viata unica, relatii sociale unice, etc.
"Personalitatea este un agregat de atitudini si aptitudini care are in centrul sau Eul ca factor de integrare si coordonare(idem, p.159)
Teoriile psihanalitice
Sigmeund Freud (1856- 1939)
Dupa modul in care individul reuseste sa isi controleze trairile emotionale, el va avea o dezvoltare mentala sanatoasa ori va dezvolta o stare de nevroza.
Freud considera comportamentul adultului ca fiind bazat pe experientele timpurii ale copilariei, in special pe modul cum invata copilul regulile si asteptarile pe care familia si cultura czreia apartine le formuleaza fata de el.
Freud imparte personalitatea in trei sisteme:


Fisiere in arhiva (1):

  • Personalitatea.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!