Organizarea Bugetului Familiar

Extras din referat Cum descarc?

Intre functiile familiei se remarca si aceea referitoare la gospodarirea bunurilor si resurselor de care dispune. Expresia sintetica a resurselor familiei se exprima prin bani. Cu banii se procura bunurile si serviciile necesare existentei si dezvoltarii familiei. Consumul de bunuri si servicii este studiat in multe tari cu ajutorul bugetului de familie. 
Intr-o forma extrem de simpla, putem defini bugetul ca fiind o evidenta cat mai clara a veniturilor si cheltuielilor unei tarim, a unei firme, a unei familii. Veniturile unei familii sunt limitate, iar trebuinteke si dorintele sunt nelimitate, deaceea este necesar ca fiecare families a-si faca un plan (proiect, organizare) al bugetului avand in vedere veniturile familiei si cheltuielile acesteia.
Daca in sens general bugetul este acea cantitate disponibila de resurse (bani, timp...) si modul de cheltuire a acestora, in sens restrans el este acel raport economico-social pe o anumita perioada de timp. Bugetul se refera in principiu la orice surse limitate. Evidentiaza nu doar simplul raport dintre venituri si cheltuieli banesti (deficit si excedent bugetar) ci si structura, de regula cronologica, pe surse de venituri si destinatia cheltuielilor. Cu ajutorul calculelor bugetare nu numai ca se constata o anumita situatie trecuta sau prezenta, ci se estimeaza, prognozeaza si planifica la modul operational concret, stari economico-sociale viitoare.
Bugetul de familie reprezinta sistemul de evidenta a veniturilor si cheltuielilor banesti, pe surse si destinatii, la nivel de grup familiar, pe un interval de timp ( saptamana/ luna/ an) 
Conform Mitrofan Iolanda 1991, bugetul de familie este acel "disponibil banesc al familiei folosit pentru satisfacerea nevoilor materiale si spirituale ale membrilor familiei. Sursa de baza o constituie veniturile realizate de soti ca urmare a prestarii unei munci utile in plan social. Pot exista si alte surse, fie ocazionale, fie pe durate mai mari" cum ar fi de exemplu: ajutorul din partea parintilor, a unor rude, mostenire, castiguri banesti ca urmare a unor lucrari (literare, tehnice...), castiguri la sistemul loto-prono-sport sau C.E.C." 
In cadrul cuplurilor conjugale functionale, deciziile privind acoperirea necesitatilor din bugetul familiar se iau in comun acord de catre cei doi soti, planificarea cheltuielilor facandu-se in mod echilibrat, pastrandu-se un raport optim intre venituri si nevoi. In cuplurile disfunctionale insa, sunt prezente forme diverse de tip asimetric, fie in ce priveste constituirea bugetului familial, fie in ce priveste consumarea lui.
Bugetul familiar este grav afectat daca unul sau ambii soti evita munca si traiesc din expediente, daca ascund in totalitate sau in parte veniturile realizate, daca cheltuielile sunt facute cu alta destinatie decat cea de a acoperii necesitatile familiale, cum ar fi: consumul excesiv de alcool, practicarea unor jocuri de noroc, concubinajul, etc...
Bugetul de familie este un instrument statistico-financiar util la nivel macro-social in sensul ca daca se alege un esantion de familii reprezentativ pentru un context social (un numar de tari, o tara, o clasa sociala), datele ce privesc bugetul lor banesc pot servi in analiza nivelului de trai, a conditiilor de munca si viata, a structurii si orientarii consumurilor lor si, pe aceasta baza, este posibila stabilirea concreta a profiturilor si cantitatii bunurilor de consum si a eventualelor actiuni in vederea influentarii stilurilor de viata si a cresterii calitatii vietii. 
Bugetul de familie este un instrument esential in analizele de sociologia familiei. Se pot determina o serie de corelatii intre buget ca factor important in viata si dinamica familiei, si alte aspecte cum sunt:
o Planificarea familiala
o Numarul de copii, cresterea si educarea copiilor
o Climatul moral-afectiv din familie
o Divortialitate, etc...


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea Bugetului Familiar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!