Oranizatia de cooperare de la Shanghai

Extras din referat Cum descarc?

Pentru a pune la discutie acest subiect este necesar de lamurit, pentru inceput ce este OCS, care sunt tarile membre si care  a fost scopul crearii in general.
Astfel pentru a raspunde la aceste intrebari este necesar de a ne aminti de vara anului 2001. In iunie 2001, la Shanghai, sefii de stat ai Chinei, Rusiei, Kazahstanului, Kargazstanului, Tadjikistanului si Uzbekistanului s-au intalnit la Shanghai si au semnat ,,Declaratia privind infiintarea Organizatiei de Cooperare de la Shanghai" care a marcat nasterea, pe baza sistemului ,,celor 5 tari de la Shanghai", (Grupul de la Shanghai este o organizatie regionala formata in 1996 drept alternativa la NATO, care ar putea permite Rusiei si Chinei sa actioneze impotriva influentei Statelor Unite in Asia). Aceasta data a marcat nasterea unei organizatii regionale de cooperare de tip nou. Scopul crearii Organizatiei de Cooperare de la Shanghai este de a face fata amenintarilor cu care se confrunta tarile membre ale organizatiei:
-  consolidarea increderii reciproce si a relatiilor de buna vecinatate dintre tarile membre; 
-  lupta impotriva terorismului si a separatismului;
-  incurajarea cooperarii eficiente intre tarile membre in domeniile politic, economic, comercial, tehnico-stiintific, cultural, de invatamant, transporturi, energetic, protectia mediului si altele; 
-  depunerea de eforturi comune pentru mentinerea si asigurarea pacii, securitatii si stabilitatii mondiale si regionale; 
-  stabilirea unei noi ordini internationale politice si economice - democratica, echilibrata si rationala. 
,,Infiintarea Organizatiei de Cooperare de la Shanghai are drept scop asigurarea stabilitatii si securitatii regionale in Asia, si nu agresiunea indreptata impotriva unei anumite tari. Crearea organizatiei este in favoarea stabilirii noului sistem international de securitate", a relatat ministrul ru de externe Igor Ivanov.
Secretariatul a fost stabilit, in comun acord de catre membriii organizatiei, la Beijing. 
Din cele redate mai sus se poate spune OCS este un bloc economic (cooperarea economica, comerciala, tehnico-stiintifica etc.), scopurile puse avand un profund caracter economic. Dar este si un bloc militar (cooperarea politica, lupta impotriva terorismului si a separatismului) din cauza ca insasi ,,Grupul de la Shanghai", baza formarii OCS era un bloc militar orientat contra influentei SUA in Asia.
Pentru a descifra aceasta enigma voi urmari obiectivele discutate in cadrul OCS in 2007-2009. Prin urmare la intunirea din 2007 de la Biskek s-a mentionat ca ,,Organizatia de Cooperare de la Sanghai merge pe calea insumarii intereselor economice ale membrilor sai si a gasirii pe aceasta baza a unor proiecte economice concrete", a declarat Andrei Denisov, prim-adjunct al ministrului de externe al Rusiei; Totodata, ,,Rusia este gata sa acorde credite pentru realizarea unor proiecte concrete, de pilda in domeniul energetic si al


Fisiere in arhiva (1):

  • Oranizatia de cooperare de la Shanghai.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!