O societate contemporana cu violenta ridicata

Extras din referat Cum descarc?

In societatea de astazi comportamentul violent al indivizilor este din ce in ce mai frecvent , extinzandu-se rapid si astfel constituind o problema sociala. Acest tip de comportament poate avea cauze multiple precum: frustrarea, provocarea directa (verbala sau fizica) a celorlalti, alcoolul si drogurile.
Chiar in nucleul de baza al societatii, adica familia, violenta este foarte frecventa. De obicei ea este prezenta in familiile sarace, fara educatie, unde neintelegerile si certurile sunt o obisnuinta zilnica.  Parintii isi trateaza aspru proprii copii, ii agreseaza verbal si fizic. O astfel de educatie primita de la parinti  aduce societatii viitori adulti care reprezinta o amenintare la ceilalti indivizi cu care interactioneaza. Fiind crescuti intr-un cadru familial instabil, copiii vor practica un comportament violent asupra semenilor crezand ca este normal. Copilul fiind socializat intr-un mediu cu aspect antisocial, va avea mari sanse sa devina un deviant al societatii, comportandu-se in spatiul public asa cum a fost ,,educat" in cel privat.
Violenta scolara este o alta problema a societatii de astazi si tinde sa capete proportii din ce in ce mai semnificative. O cauza principala a agresivitatii elevilor provine din mediul familiei. Scoala fiind o a doua casa  pentru elevi este un spatiu propice pentru punerea in scena a educatiei din parte parintilor. Atitudinea ostila fata de cadrele didactice reflecta limbajul dur si conduita agresiva a unor elevi. Pentru evitarea unor asemene violente ar fi utila o serie de consiliere scolara care sa ii ajute pe cei in cauza sa depaseasca aceasta faza neconforma social. Acesti elevi trebuie resocializati si este nevoie de un dialog special cu ei.
Violenta mass-media exprima de asemenea un fapt social care nu poate fi neglijat. Impactul televiziunii in procesul de socializare intervine deosebit de mult acum ca toata lumea poseda un televizor in casa. Cei mai influentati de lumea violenta vazuta la TV sunt minorii. Avand o personalitate maleabila in procesul invatarii, acestia sunt bombardati cu scene brutale din cadrul filmelor, stirilor, poate si emisiunilor. Problema majora este ca tinerii aplica in viata reala ceea ce vad la televizor, considerand ca nu este daunatoare actiunea lor. ,, Televiziunea nu inventeaza violenta; o pune in scena si o ajuta sa patrunda in casele noastre"(Ferreol si Neculau, 2003, p.188). Scenele violente televizate devin in unele cazuri sursa de diver
tisment pentru consumatori care isi irosesc timpul cu vizionari de acest tip.
Chiar si jocurile pe calculator pun o amprenta considerabila  asupra tinerilor. Universul virtual controlat prin intermediul jocului ofera  o putere absoluta, astfel creandu-se o lume alternativa. Spatiul real este inghitit decel inventat, iar individul fara sa constinentizeze,  detine un fals control al lumii care nu poate fi palpata.
Intr-o societate din ce in ce mai rapida, violenta din trafic ilustreaza lipsa rabdarii soferilor care sunt agresivi verbal si necivilizati in special pe teritoriul romanesc. Strazile fiind innecate de cresterea numarului de automobile, cu greu se mai poate stapani soferul roman din cauza aglomeratiei tot mai mari. Agresivitatea la volan este mai ridicata in timpul anotimpului calduros, cand soferul este afectat de canicula, dar si de traficul haotic. Nepmaiputand suporta situatia stresanta, acesta ,,explodeaza" prinr-o serie serie de gesturi obscene si injurii indreptate spre alti participanti la trafic.
Traim intr-o lume care incepe sa fie tot mai agresiva si mai nesigura, iar acest lucru se datoreaza ignorantei  si rautatii indivizilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • O societate contemporana cu violenta ridicata.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Ferreol, Gilles si Neculau Adrian. (2003). Violenta-aspecte psihosociale, Bucuresti, Editura Polirom.
Giddens, Anthony. (2000). Sociologie, Bucuresti, Editura Bic All.


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!