Nupțialitate și căsătorie

Extras din referat Cum descarc?

In majoritatea statelor europene, au existat in ultimele decenii confruntari cu evolutia nuptialitatii, mai exact cu raspandirea formelor alternative de parteneriate de viata, corelata cu reducerea nuptialitatii, dar si cu amanarea casatoriilor cu cresterea instabilitatii cuplurilor casatorite sau nu.
In statele din fostul bloc comunist, aceste schimbari s-au declansat mai tarzii si sau dovedit a fi mai rapid in Romania tara in care politice familiale din perioada comunista au avut o latura stimulativa, aceea de favorizare a casatoriei si a reproducerii cuplurilor si o latura coercitiva, a resimtit imediat dupa 1989 majoritatea schimbarilor produse in restul Europei. Astfel dupa caderea regimului comunist, politicile familiale existente sau sfarsit.
Comportamentul romanilor se schimba in ceea ce priveste nuptialitatii in sensul ca varsta medie la casatorie este in continua crestere si aranjamentele alternative de viata sunt mai raspandite, astfel ca modelul romanesc actual de nuptialitatii ramane inca unul caracterizat de o tranzactie relativ timpurie la casatorie de o proportie ridicata a persoanelor care aleg uniunea de timp marital si de nivele scazute ale celibatului definitiv.
Intre anii 2004 2009, rata bruta a nuptialitatii in Romania era de 6,5%, valoare foarte mare si pe un loc fruntas in comparatie cu restul tarilor europene.
Aceasta rata bruta nu este cea mai buna metoda de masurare a intensitatii cu care se realizeaza casatoriile, cea mai bun indicator fiind, rata totala de nuptialitati care ne arata proportia persoanelor dintre o generatie fictiva care s-ar casatori daca la fiecare varsta se preia din populatie anului de referinta proportia celor care se casatoresc din efectivul varstei respective.Astfel, in ultimii ani, aceasta indica o proportie de circa 0,75%, ceea ce inseamna ca doar trei sferturi dintre romance ar trece macar o data in cursul vietii lor pe la ofiterul Starii Civile.
Situatia nuptialitatii din ultimii ani a suferit perturbari semnificative, vizibila la ambii indicatori in anul 2007 fata 2006 un salt materializat de circa 42.000 de casatorii, acesta fiind impactul legii nr 396/ 2006, intrata in vigoare de la 1 ianuarie 2007. Prin aceasta lege se acordau 200 de euro celor care erau la prima casatorie, dar efectul a fost de scurta durata deoarece anul urmator in ciuda mentinerii acelui stimulent, nivelul nuptialitatii a revenit la valorile anterioare.
In 2009-2010 acest declin al casatoriilor s-a accentuat in 2010 rata bruta fiind de 5,5% iar cifra casatoriilor scazand de la 134275 in 2009 la 115774 in 2010. Aceasta tendinta pe termen lung sugereaza un proces de descrestere a intensitatii a nuptialitatii. Astfel in 1980 rata bruta depasea valoarea de 7% iar indicatorul conjunctural Indica ca aproape 90% dintre femei s-ar fi casatorit cel putin o data.
Aceasta tendinta de descrestere a nuptialitatii nu a fost una clara si liniara inregistrand o scadere imediat dupa 1990 pana in 2001 apoi ambii indicator le-au crescut valoarea iar dupa 2009-2010 acestea au scazut inapoi.
O schimbare ce pare a fi realizata cu mai multa claritate decat cea cu privire la intensitatea se numeste calendarul casatoriilor si se refera la distributia evenimentelor in functie de varsta femeilor sau barbatilor. Astfel varsta medie in Romania, in perioada 1985-1989 era de 22 de ani a femeilor pe cand in 2006-2009 este de 25,4 ani.
Aceasta crestere a varstei, la prima casatorie este mult mai mare dupa 1990 atat in mediul urban cat si in cel rural insa, media varstelor barbatilor din mediul rural si urban este aceeasi, pe cand la femei este ca cele din mediul rural se casatoresc mai repede decat cele din mediul urban acest lucru impiedicand o diferenta de varsta intre soti. Aceasta diferenta nu sa micsorat dupa 1990 ceea ce indica mentionarea unui model existent si inaintea schimbarii regimului politic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Nuptialitate si casatorie.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!