Noua revolutie feminista - Feminismul valului II

Extras din referat Cum descarc?

Feminismul este o doctrina ideologica ce si-a pus amprenta asupra evolutiei societatii omenesti inca de la primele manifestari, si care a evoluat de-a lungul tipului in concordanta cu dezvoltarea societatii in general si cu nevoia de afirmare a femeii, in special. Feminismul a cunoscut trei etape de dezvoltare, denumite generic, valul I, II si III. Valul al II-lea al feminismului se desfasoara in perioada postbelica si se remarca prin opera lui Simone de Beauvoir. Teza pe care am propus-o spre dezbatere face referice la importanta valulul II al feminismului, implicit a operei lui Simone de Beauvoire, pentru schimbarea viziunii asupra femeii si a rolului ei in societate. 
Feminismul a aparut ca rezultat la unui comportament defensiv si ofensiv fata de misoginism si sexim. Femeile au simtit nevoia de a-si apara drepturile si obligatiile, dar si de a dobandi noi drepturi si, de ce nu, si obligatiile ce deriva din aceste drepturi, protestand si expunandu-si liber punctele de vedere. Este lesne de inteles ca fara existenta misoginismului si a sexismului femeile nu ar fi pornit in aceasta ofensiva feminista. Scopul doamnelor ce au protestat in numele feminismului era de a obtine valorificarea experientelor femeilor la fel ca si cele ale barbatilor. 
Feminismul valului II, cel asupra caruia ne vom indrepta atentia in continuare, este caracterizat ca fiind un feminism al diferentelor, in primul rand in sens programatic deoarece femeile trebuie sa se cunoasca prin propriile lor experiente, ele trebuie sa parareasca statutul de obiect, in favoarea celui de subiect al propriilor lor vieti. 
Manifestarile feministe au avut si scopuri politice care vizau egalitate de sanse, dar si tratamentul egal in fata normelor, institutiilor, precum si a practicilor publice. Privind in ansamblu feminismul face referire la sustinerea drepturilor femeilor. 
Debutul feminismului din punct de vedere istoric a fost in perioada renascentista si mai apoi iluminista, ca parte a discursurilor acestor curente. Discursurile feministe au avut un important impact asupra societatii acolor vremuri, cel mai cunoscut fiind ,,Declaratia drepturilor femeii si cetacencei" din 1791. Inovator dar si previzibil, era faptul ca acesta declaratie facea referire la implicarea consecventa a femeii in majoritatea articoleleor si formularilor legii. "Femeia are dreptul sa urce pe esafod. In aceasi masura, ea trebuie sa aiba dreptul sa se urce la tribuna, presupunand ca actiunile si manifestarile ei nu contravin ordinii publice aparate de lege." Un an mai tarziu in Marea Britanie Mary Wollstonecraft, publica o alta lucrare remarcabila pentru feminismul perioadei este A Vindication of the Rights of Woman (O revendicarea drepturilor femeii), lucrarea promoveaza egalitatea femeilor si barbatilor in societate, educatie si in fata legii. Autoarea aseamana femeile cu pasarile inchise in colivie deorece le nu au niciun fel de putere de decizie, sunt limitate in a gandi si actiona liber.


Fisiere in arhiva (1):

  • Noua revolutie feminista - Feminismul valului II.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Miroiu, Mihaela, Drumul catre autonomie. Teorii politice feministe, Polirom, Iasi, 2004
2. Necula, Mihaela-Simona, Controverse in jurul Celui de-al doilea sex al lui Simone de Bouvair ( Rezumatul tezei de doctorat), Bucuresti, 2012
3. Simone de Beauvoir, Al doilea sex, vol. II, Univers, Bucuresti, 1998
4. Declaratia drepturilor femeii si ale cetatencei -  1971
5. www.dadalos.org


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!