Nivelul si Evolutia Saraciei in Judetul Bihor

Extras din referat Cum descarc?

1.DESCRIEREA GENERALA A JUDETULUI BIHOR
A. DEMOGRAFIE
Conform Recensamantului Populatiei din anul 2002, din populatia totala a Regiunii Nord-Vest de 2.740.064 de locuitori, un procent de 25,65% traieste in judetul Cluj (702.755 de locuitori), urmat de judetul Bihor, cu o populatie totala de 600.234 locuitori (21,91% din populatia totala a regiunii), de judetul Maramures cu un total de 510.110 de locuitori (18,62% din total), judetul Satu Mare cu 367.281 locuitori (13,40%), judetul Bistrita Nasaud cu 311 657 locuitori (11,37% din populatia totala a regiunii) si judetul Salaj cu 248.015 locuitori (9,05% din populatia totala a regiunii).
Regiunea Transilvaniei de Nord prezinta o distributie demografica echilibrata intre mediul rural si cel urban,distributia inregistrata in judetul Bihor respectand acest echilibru, 49,5% din populatie traind in mediul urban.
Costurile fortei de munca sunt relativ reduse, iar persoanele ocupate au un nivel de calificare diferentiat sidiversificat.
Cu toate acestea, din perspectiva evolutiei indicatorilor umani, pe parcursul ultimilor 15 ani, regiunea a cunoscut o serie de procese negative, intre care cele mai insemnate sunt declinul demografic datorat sporului natural negativ si emigrarea accentuata a populatiei, in special a celei active.
In judetul Bihor populatia totala a scazut in 2004 la 597.000 de locuitori iar sporul natural a inregistrat, de asemenea, valori negative de -3,4 la 1000 de locuitori in acelasi an.
In ceea ce priveste migratia, cu toate ca fluxurile migratorii sunt dificil de cuantificat, este cert faptul ca judetul Bihor, ca si toata regiunea Nord-Vest, se confrunta cu un fenomen al ,,exodului de materie cenusie" - numerosi absolventi tineri specialisti si personal inalt calificat pleaca spre a se stabili in strainatate in cautarea unor slujbe mai bine platite si cu perspective mai mari. Cu toate acestea in ultima decada ca rezultat al unor politici mai restrictive aplicate de statele de destinatie se estimeaza o scadere a ratei negative nete a migratiei la nivel national. Migratia interna este in schimb redusa. La nivelul anului 2004, se inregistreaza un sold al schimbarilor de domiciliu total negativ (-1021) in municipii si orase si pozitiv (1362) in comune, ceea ce demonstreaza o anumita orientare a interesului populaTiei spre stabilirea in mediul rural.
In ceea ce priveste miscarea migratorie externa, la nivelul judetului Bihor, soldul miscarii externe inregistrat in anul 2004 este, de asemenea, negativ, numarul de emigrari (521) depasind cu mult numarul imigrarilor (65) la nivelul acestui an. De altfel, incepand cu anul 1999, se inregistreaza o crestere constanta a acestui sold, numarul persoanelor care au plecat in strainatate ajungand in anul 2004 sa fie aproximativ dublu fata de anul 1999.
Fenomenul de imbatranire demografica a afectat si judetul Bihor, ca de altfel intreaga regiune, tara si intreaga Europa. Expertii sunt nelinistiti de rapiditatea cu care imbatraneste populatia in tarile aflate in curs de dezvoltare. "In timp ce natiunile industrializate au devenit mai intai bogate si abia pe urma au imbatranit, tarile in curs de dezvoltare imbatranesc inainte de a ajunge la imbogatire", afirma Gro Harlem Brundtland,directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (in Imbatranirea populatiei Romaniei in perioada 1992-2004, INS, 2005). Generat in special de scaderea nivelului fertilitatii (in aproape toate tarile membre) si de cresterea rapida a sperantei de viata (mai ales in EU-15), ca urmare a imbunatatirii calitatii si stilului de viata si progresului medical (concretizat in scaderea ratelor de mortalitate), procesul de imbatranire se va accentua. Potentialul de imbunatatire a cresterii economice si sociale va continua astfel sa fie afectat de ingustarea segmentului populatiei in varsta de munca si largirea continua a populatiei varstnice.
DISTRIBUTIA PE VARSTE A POPULATIEI
- Sub 16 ani 13 %
- 17-30 ani 27 %
- 31-60 ani 32%
- Peste 60 ani 28%
DISTRIBUTIA CONFESIONALA A POPULATIEI
- Ortodocsi 48,9%
- Romano-catolici 7,3%
- Greco-catolici 9,5%
- Reformati 21,7%
- neo-protestanta (penticostala, adventista, baptista, evanghelista 6,5 %
- alta religie 5,1 %
DISTRIBUTIA ETNICA A POPULATIEI
- Romani 62,5 %
- Maghiari 28,5 %
- Rromi 5,2 %
- Alte etnii 3,8%
B. PIATA MUNCII
In judetul Bihor, cresterea economica semnificativa a ultimului deceniu a fost insotita de o scadere lina a ocuparii fortei de munca, in conditiile cresterii productivitatii muncii. Numarul locurilor de munca ocupate a scazut constant din 1992. Acest fapt a dus la scaderea lina a ponderii relative a populatiei active fata de populatia totala si in special a numarului absolut a persoanelor ocupate.
Rata de ocupare a populatiei active din judetul Bihor este in descrestere lina fata de anul 2000, an in care s-a inregistrat cea mai mare valoare a acestei rate (80,0 %), in anul 2004 inregistrandu-se o valoare de 76,5 % .
In parte, scaderea ratei de ocupare a populatiei active se datoreaza schimbarilor generate de restructurarile economice, care au facut ca unele specializari profesionale sa devina inutile, pe cand altele sa fie in mare cautare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Nivelul si Evolutia Saraciei in Judetul Bihor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!