Neglijarea copilului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Parintii si familia au rolul primordial in cresterea, ingrijirea si educarea copilului, iar eforturile societatii trebuie indreptate in directia intaririi si sustinerii familiei in asumarea responsabilitatilor fata de copil. Copilul este o fiinta cu insusiri calitative diferite de cele ale adultului si are in mod legitim dreptul de a ocupa o pozitie privilegiata si de a se bucura de un "tratament" specific. Sanatatea, dezvoltarea si educatia copilului trebuie sa fie in central preocuparilor familiei.

Familia este mediul esential care poate influenta dezvoltarea si destinul copilului prin securizare material, dragoste si educatie. Valorile dupa care functioneaza o familie matura, sanatoasa sunt capacitatea de a iubi si a de a munci cu scopul de a genera iubire fata de toti membrii sai. (Constantin M., 2008, p. 132)

Neglijarea, forma pasiva a maltratarii, este definita ca reprezentand ,,conditiile in care persoana responsabila de ingrijirea copilului, fie intentionat, fie din neatentie, permite copilului sa experimenteze suferinte care pot fi evitate si/ sau nu reuseste sa asigure una sau mai multe conditii care sunt esentiale pentru dezvoltarea capacitatilor fizice, intelectuale si emotionale ale unei persoane" (Irimescu, 2006, p. 82).

Conform legislatiei romanesti, prin neglijarea copilului se intelege ,,omisiunea voluntara sau involuntara, a unei persoane care are responsabilitatea cresterii, ingrijirii sau educarii copilului de a lua orice masura subordonata acestei responsabilitati, fapt care pune in pericol viata, dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala, integritatea corporala, sanatatea fizica sau psihica a copilului" (Legea nr. 272/2004, art. 89).

Neglijarea poate avea caracter general, atunci cand copilului nu i se acorda ingrijiri adecvate in ceea ce priveste alimentatia, imbracamintea, locuinta, ingrijirea medicala si supravegherea, existand riscul cronicizarii, si episodic, mai putin grav, afecteaza doar unul dintre elementele mentionate anterior si ia sfarsit odata cu disparitia factorilor de risc. Din categoria copiilor neglijati fac parte: copiii abandonati de catre parinti sau persoana care ar trebui sa se ocupe de cresterea si ingrijirea lor, copiii care se afla in strada ca urmare a relelor tratamente din familie, copiii care sunt pusi de catre parinti sa munceasca pentru a contribui la intretinerea familiei, copiii care sunt trimisi la cersit, copiii victime ale saraciei in familie, copiii din familiile cu consum mare de alcool, copiii din familiile monoparentale ce traverseaza o perioada de criza sau din familiile dezorganizate (Irimescu, 2006, pp. 82-83).

Bibliografie:

Constantin, Madalina., (2008), Maltratarea copilului. Intre cunoastere si interventie, Editura Lumen, Iasi

Irimescu, Gabriela, (2006), Protectia sociala a copilului abuzat, Editura Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", Iasi

Miftode,Vasile (coord), (2002), Populatii vulnerabile si fenomene de automarginalizare, Editura Lumen, Iasi

Roth - Szamoskozi, Maria, (1999), Protectia copilului. Dileme, conceptii si metode, Editura Presa Universitara Clujeana, Cluj - Napoca

Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Neglijarea copilului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 675 cuvinte
Nr caractere:
8 758 caractere
Marime:
14.02KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
Neglijarea copilului, copil
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!