Neglijarea copilului

Extras din referat Cum descarc?

Parintii si familia au rolul primordial in cresterea, ingrijirea si educarea copilului, iar eforturile societatii trebuie indreptate in directia intaririi si sustinerii familiei in asumarea responsabilitatilor fata de copil. Copilul este o fiinta cu insusiri calitative diferite de cele ale adultului si are in mod legitim dreptul de a ocupa o pozitie privilegiata si de a se bucura de un "tratament" specific. Sanatatea, dezvoltarea si educatia copilului trebuie sa fie in central preocuparilor familiei.
Familia este mediul esential care poate influenta dezvoltarea si destinul copilului prin securizare material, dragoste si educatie. Valorile dupa care functioneaza o familie matura, sanatoasa sunt capacitatea de a iubi si a de a munci cu scopul de a genera iubire fata de toti membrii sai. (Constantin M., 2008, p. 132)
Neglijarea, forma pasiva a maltratarii, este definita ca reprezentand ,,conditiile in care persoana responsabila de ingrijirea copilului, fie intentionat, fie din neatentie, permite copilului sa experimenteze suferinte care pot fi evitate si/ sau nu reuseste sa asigure una sau mai multe conditii care sunt esentiale pentru dezvoltarea capacitatilor fizice, intelectuale si emotionale ale unei persoane" (Irimescu, 2006, p. 82).
Conform legislatiei romanesti, prin neglijarea copilului se intelege ,,omisiunea voluntara sau involuntara, a unei persoane care are responsabilitatea cresterii, ingrijirii sau educarii copilului de a lua orice masura subordonata acestei responsabilitati, fapt care pune in pericol viata, dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala, integritatea corporala, sanatatea fizica sau psihica a copilului" (Legea nr. 272/2004, art. 89).
Neglijarea poate avea caracter general, atunci cand copilului nu i se acorda ingrijiri adecvate in ceea ce priveste alimentatia, imbracamintea, locuinta, ingrijirea medicala si supravegherea, existand riscul cronicizarii, si episodic, mai putin grav, afecteaza doar unul dintre elementele mentionate anterior si ia sfarsit odata cu disparitia factorilor de risc. Din categoria copiilor neglijati fac parte: copiii abandonati de catre parinti sau persoana care ar trebui sa se ocupe de cresterea si ingrijirea lor, copiii care se afla in strada ca urmare a relelor tratamente din familie, copiii care sunt pusi de catre parinti sa munceasca pentru a contribui la intretinerea familiei, copiii care sunt trimisi la cersit, copiii victime ale saraciei in familie, copiii din familiile cu consum mare de alcool, copiii din familiile monoparentale ce traverseaza o perioada de criza sau din familiile dezorganizate (Irimescu, 2006, pp. 82-83).


Fisiere in arhiva (1):

  • Neglijarea copilului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Constantin, Madalina., (2008), Maltratarea copilului. Intre cunoastere si interventie, Editura Lumen, Iasi
Irimescu, Gabriela, (2006), Protectia sociala a copilului abuzat, Editura Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", Iasi 
Miftode,Vasile (coord), (2002), Populatii vulnerabile si fenomene de automarginalizare, Editura Lumen, Iasi
Roth - Szamoskozi, Maria, (1999), Protectia copilului. Dileme, conceptii si metode, Editura Presa Universitara Clujeana, Cluj - Napoca
Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!