Motivatia Personalului dintr-o Organizatie

Extras din referat Cum descarc?

1.1. INTRODUCERE
Motivatia de a munci a personalului din institutiile publice sau private reprezinta o importanta problema a politicii publice actuale, si in special a celor implicati in administratia publica, fie manageri, fie executanti. Motivatia de a munci este o parte importanta a procesului de management, fiind un domeniu de larg interes in domeniul resurselor umane, reprezentand, printre altele, un proces activ de fidelizare a angajatilor. Motivatia ca si proces are legatura cu activitatea de management astfel incat managerii pentru a lucra cu oamenii trebuie sa aiba abilitatea de a intelege motivatiile fiecarui angajat si de a-si explica implicatiile in comportamentul organizational.
Proiectul de fata isi propune sa studieze motivatia la nivelul unei organizatii pornind de la ideea ca cea mai mare parte a indivizilor lucreaza in cadrul unor astfel de organizatii, principalul scop a fost acela de a sublinia ce anume ii motiveaza pe oameni sa fie statornici si sa ramana fideli firmelor pe care le reprezinta. Motivul pentru care am ales aceasta tema il reprezinta interesul personal de a afla care sunt necesitatile pe care individul este nevoit sa le satisfaca prin intermediul organizatiei. Aceasta tema vine in intampinarea de a-mi largi aria de cunostinte in domeniul resurselor umane. 
Acest proiect urmareste sa obtina informatii asupra masurii in care sunt satisfacute nevoile de existenta, securitate, de interactine sociala, nevoia de stima si de realizare ceea ce urmareste valorificarea de catre organizatie a potentialului creativ al angajatului. Astfel voi vedea care sunt factorii motivatori care influenteaza comportamentul indivizilor, sa analizez in ce masura sunt satisfacute necesitatile angajatilor in cadrul organizatiei cu ajutorul teoriei lui Maslow, precum si rolul motivatiei in cresterea performantei. 
1.2. NOTIUNI GENERALE PRIVIND MOTIVATIA 
Acest termen apare pentru prima data in literatura de specialitate in jurul anului 1930 si a cunoscut pana astazi o dezvoltare continua. Din punct de vedere etimologic, termenul de ,,motivatie" privine din cuvantul latinesc ,,movere" si inseamna ,,deplasare". Unii autori definesc motivatia ca fiind ,,suma energiilor interne si externe care initiaza si dirijeaza comportamentul spre un scop care odata atins va determina satisfacerea unei necesitati" . Observam din aceasta definitie ca motivatia reprezinta un element functional, caracteristic naturii umane, care desemneaza prezenta unei nevoi, a unei necesitati. G. A. Cole a propus pentru motivare urmatoarea definitie: ,,motivarea este un proces prin care oamenii aleg intre mai multe variante posibile de comportament, pentru a-si atinge scopurile persoanale" . 
Radu Emilian defineste motivatia ca fiind ,,ansamblul starilor de necesitate ce se cer satisfacute si care il imping, il instiga si il determina pe individ sa si le satisfaca" . Din punct de vedere psihologic, motivatia reprezinta ,,actiunea fortelor, constiente sau inconstiente, care determina comportamentul individului" .
Prin motivatie se intelege ,,starea interna de necesitate a organismului care orienteaza si dirijeaza comportamentul in directia satisfacerii si, deci, a inlaturarii ei. Este vorba asadar de o serie de trebuinte, tendinte, dorinte, porniri care mobilizeaza, dinamizeaza si determina in ultima instanta organismul sa desfasoare astfel de comportamente care sa duca la satisfacrea lor adecvata" .
O alta definitie a motivatiei are in vedere importanta motivarii ce reprezinta un factor ce are ca scop influentarea subordonatilor pentru a atinge obiectivele organizatiei. Astfel prin procesul de motivare se presupune raspunderea la nevoile angajatilor cu scopul de a creste satisfactia acestora si implicit productivitatea muncii, performanta. Motivatia este ,,rezultatul, consecinta interactiunii dintre individ, sarcina de indeplinit si mediul exterior" . 
1.3. TIPURI DE MOTIVATIE
Din cele precizate mai sus putem observa ca exista factori motivationali diferiti pentru fiecare persoana si putem identifica existenta mai multor forme de descriere a motivatiei .
Motivarea economica utilizeaza mijloace economice (salarii, prime, sporuri) deoarece ,,banii constituie un mijloc de valorizare a oamenilor, un barometru foarte sensibil care masoara (indirect) succesul in cariera" .


Fisiere in arhiva (1):

  • Motivatia Personalului dintr-o Organizatie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!