Modele metodologice, strategii, metode și instrumente în terapia și recuperarea persoanelor cu comportament adictiv

Extras din referat Cum descarc?

Personalitatea adictiva poate fi definita ca o stare psihologica care face referire la dependente. Aceasta poate include orice de la droguri si abuz de alcool la jocuri de noroc, internet, jocuri video, exercitii fizice, munca, chiar relatii. O persoana este considerata la risc de a dezvolta astfel de dependente cand prezinta semne de comportament impulsiv combinat cu o senzatie de esec in societate si stres maxim. O astfel de persoana poate trece de la o dependenta la alta sau chiar sustine mai multe dependente in diferite momente.
Persoanele care sufera de personalitate adictiva sunt acele persoane care au o boala a creierului. Acestia sunt foarte sensibili la stres. Prezinta probleme in a face fata situatiilor devenind frustrate chiar daca evenimentul este de scurta durata. Le lipseste frecvent stima de sine si vor prezenta comportament impulsiv cum este consumul de cafea excesiv, de dulciuri, folosirea internetului. 
Schimbarile de comportament si comportamentul antisocial sunt alte modele vizibile ale persoanelor care sufera de personalitate adictiva. Ei refuza invitatiile in adunari sociale pentru a se izola de respectivele societati. Motivul principal pentru acest comportament este frica de a fi prinsi cu aceasta tulburare. Sentimentul de izolare va avea frecvent efecte negative. Incercand sa substituie lipsa relatiilor personale se vor intoarce spre droguri, fumat, alcool. Vor considera aceste substante daunatoare drept solutii de moment pentru problemele vietii lor.
Indivizii adictivi se simt nesiguri cand este vorba de relatii. Acestora li se pare greu sa aiba incredere in cel iubit intr-o relatie de lunga durata. Cauta constant aprobarea celorlalti iar ca rezultat aceste neintelegeri contribuie la distrugerea relatiilor. Persoanele care sufera de dependente intra in depresie si anxietate controlandu-si emotiile prin dezvoltarea de dependente fata de droguri, alcool sau alte activitati aducatoare de placere.
Tipuri de modele:
-  Modelul Minnesota
-  Modelul lantului terapeutic
-  Modelul harm-reduction (modelul de reducere a daunelor)
-  Modelul Hope 
-  Modelul comunitatii terapeutice 
1. Modelul Minnesota -  este un model ce include un grup incadrat si deservit de specialisti.
In cadrul acestui model exista doi terapeuti (consilieri in adictie) dintre care obilgatoriu unul este dependent aflat in recuperare, iar celalalt un specialist care nu este dependent. 
Cei doi lucreaza impreuna, alternand calitatea de lider si cea de co-lider, cea de moderator si co-moderator.
In cazul modelului Minnesota, specialistul isi castiga statutul in timp.
Se deruleaza atat programe de consiliere individuala, cat si cele de grup cu care alterneaza. Participarea la consilierea individuala si la consilierea de grup se constituie intr-un plan individual de tratament ( foarte complex, cuprinde obiective, sarcini foarte organizate, evaluari saptamanale).
In ceea ce priveste personalul, in cadrul modelului Minnesota se lucreaza cu o echipa interdisciplinara. In echipa specifica acestui model se afla si consilieri spirituali care sunt preoti sau persoane pregatite in domeniul religios. Acest specialist are rolul mai degraba a unui partener ( la modelul Minnesota nu este vorba despre faze terminale ale bolii ) . Din echipa mai fac parte: un medic generalist, un psihiatru, un psiholog si un asistent social ( o parte indeplinesc si rolul de consilieri in adictie )
Modelul Minnesota are aceeasi abordare teoretica precum si cei de la Alcoolici Anonimi: alcoolismul/adictiile reprezinta o boala tratabila nu vindecabila, abstinenta insemnand o viata normala.
In modelul Minnesota se acorda sprijin, si se colaboreaza cu grupurile pentru co-dependente ( cu Al-Anon, Al-Ateen ).


Fisiere in arhiva (1):

  • Modele metodologice, strategii, metode si instrumente in terapia si recuperarea persoanelor cu comportament adictiv.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!