Modele de proiecte privind intervenția specifică- reducerea riscului de recidivă

Extras din referat Cum descarc?

Evaluarea personalitatii minorului este legata de intocmirea planului de interventie, la baza caruia stau factorii de risc si aparare. Scopul planificarii este acela de a stabilit, in ce masura trebuie de satisfacut nevoile, micsorat riscul, stabilit sarcina minorului si perioada de realizare.
O evaluare echilibrata trebuie sa acopere atat punctele slabe ale minorului, cat si resursele acestuia.
De ce este important sa identificam aceste aspecte pozitive? Pentru ca acestea reprezinta punctul de plecare pentru interventia ulterioara, iar scopul final al acestei interventii este acela de a-1 ajuta pe minor sa invete sa-si rezolve singur problemele sau sa-si satisfaca nevoile, altfel evitand un comportament infractional.
Evaluarea mediului social al minorului
In evaluare este important de acordat atentie informatiilor care sunt relevante, se analizeaza acei factori care au avut impact asupra comportamentului sau infractional. De exemplu, se prezinta problemele de sanatate ale membrilor familiei numai in conditiile in care aceste probleme au interferat cu functionarea sociala, in parametri normali a minorului, luand forma unor frustrari sau nevoi resimtite puternic de el/ea cauza, pentru a caror solutionare a recurs la metode ilicite. 
Un aspect important este analiza sistemului de valori al minorului si factorii care au contribuit la formarea acestui sistem de valori: familia, prietenii, anumite experiente de viata etc. In privinta grupului de prieteni este important sa se analizeze locul pe care il ocupa in grup (ex. lider, marginalizat, model, etc) nevoile pe care i le satisface grupul de prieteni (socializare, valorizare, afectiune etc) si felul in care acesta compenseaza carente ale mediului familial. Este important sa se analizeze gradul de influentabilitate al minoruluisi modul in care grupul de prieteni ii influenteaza decizia dezvoltarii si mentinerii comportamentului infractional.
Analiza acestor factori se face in dublu sens, atat acela al identificarii in randul acestor conditii sociale, a factorilor care favorizeaza comportamentul infractional, dar si a identificarii factorilor protectivi, care pot fi antrenati ca resurse pentru resocializarea minorului.
Principiile evaluarii complexe
Evaluarea trebuie:
- sa fie axata pe potentialul de dezvoltare a minorului si familiei;
- sa fie unitara, sa urmareasca si sa opereze cu aceleasi obiective, criterii, metodologii, pentru toti copiii si familiile lor;
- sa fie bazata pe interesul superior al minoruluii -cresterea nivelului de "functionalitate", de implicare activa in planul vietii individuale si sociale; 
- abordare complexa a elementelor relevante (sanatate, nivel de instructie si educatie, grad de adaptare psiho-sociala, situatie economica s.a.) precum si a interactiunii dintre acestea;
- sa aiba un caracter multidimensional, altfel spus sa determine nivelul actual de dezvoltare, pentru a oferi un prognostic si recomandari privind dezvoltarea viitoare a minorului si familiei in integralitatea sa;
- sa presupuna o munca in echipa,cu participarea activa si responsabilizarea tuturor specialistilor implicati (psihologi, medici, pedagogi, profesori, educatori, asistenti sociali, etc).
- sa bazeze pe un parteneriat cu beneficiarii directi ai acestei activitati: minorul si persoanele care il au in ocrotire.
Evaluarea nevoilor minorului
Evaluarea nevoilor minorului se refera in principal la nevoile criminogene si se realizeaza spre:
- intelegerea cauzelor aparitiei comportamentului infractional;
- culegerea informatiilor necesare stabilirii obiectivelor interventiei de reabilitare.
In scopul realizarii acestei evaluari este necesar: 
- sa se realizeze interviuri cu persoane semnificative pentru viata minorului;
- autoevaluari prin intermediul unor chestionare sau scale de autoevaluare;
- poate fi folosita metoda observatiei;
- sa se realizeze analiza unor documente (dosar personal, fisa psihopedagogica, fisa medicala).


Fisiere in arhiva (1):

  • Modele de proiecte privind interventia specifica- reducerea riscului de recidiva.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

I. Corduneanu L., Program specific de asistenta psihosociala destinat persoanelor cu conduita agresiva, Bucuresti 2009
II. Scorsescu S. Resocializarea si reintegrarea sociala postpenitenciara


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!