Migratiile Internationale ale Specialistilor Romani

Extras din referat Cum descarc?

Prin migratia internationala a fortei de munca se intelege procesul de trecere a fortei de munca dintr-o tara in alta, in vederea desfasurarii unei activitati in afara tarii unde se afla resedinta ei permanenta, urmand ca cei ce migreaza sa fie retribuiti de persoane fizice, juridice sau de organisme internationale pentru care desfasoara activitatile respective.
Particularitatea migratiei internationale a fortei de munca din zilele noastre consta, in principal, in aceea ca acest proces are loc in stransa legatura cu fluxul international de capital. Tendinta de concentrare a capitalurilor in functiune in tarile dezvoltate determina o parte a fortei de munca din tarile slab dezvoltate si in curs de dezvoltare sa emigreze in aceste tari.
Dintre cauzele care au determinat acest fenomen migratoriu am putea aminti: accentuarea fluxului international de capital din ultimul deceniu, criza economica mondiala, diferentele mari de salariu dintre tari. Alte cauze ar fi: dorinta fireasca a individului de a gasi perspective, lipsa locurilor de munca, supraproductia si subutilizarea specialistilor, lipsa cercetarii si dotarilor, discriminari la angajare si promovare, dotari precare, institutii nefunctionale, dorinta pentru o viata urbana mai buna, dorinta pentru o calificare superioara si recunoastere.
Migratia constituie un fenomen contemporan propagat extrem de dinamic. Acesta face dificila cunoasterea reala a raportului dintre resursele umane apte de munca si cele utilizate. 
La ora actuala nu exista in tara noastra o corelare intre piata muncii si numarul de absolventi ,,produsi" in fiecare an. De aici si discrepanta dintre cerere si oferta. Avand in vedere si salariile mizere pe care le primesc de obicei absolventii - maximum 300 de euro net -, singura alternativa viabila pentru tineri este sa migreze catre statele dezvoltate. Problema este ca nici in acest caz nu exista evidente foarte clare. Daca este sa ne luam dupa numarul de contracte legale, numai un roman din opt lucreaza in alte state decat Romania. Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca a intermediat, intre anii 2002 si 2005, contracte de munca pentru 110.098 persoane, in tari ca Germania, Spania, Elvetia, Qatar, Statele Unite si Ungaria. La aceasta cifra se adauga numarul celor aproximativ 8.000 de romani care au plecat la munca prin intermediul agentiilor private. Neoficial insa, numarul total al celor care lucreaza peste granita este surprinzator de mare - peste patru milioane. In ceea ce-i priveste pe tineri, ei sunt preferati de alte state daca au pregatire in domeniul IT si in constructii.
Brain drain sau miscarea capitalului uman "human capital flight " este fenomenul 
de emigrare a persoanelor educate sau talentate din cauze diverse: conflicte, lipsa de
oportunitati, s.a. Originea directa a expresiei o constitue un raport prezentat in 1962 de Royal Society din Londra referitor la plecarea oamenilor de stiinta si specialistilor din Marea Britanie in SUA. Investitia in educatie este pierduta odata cu plecarea persoanei care de obicei nu se mai intoarce in tara de origine.
Migratia creierelor este unul din fenomenele cu care tarile est-europene s-au vazut inevitabil confruntate odata cu schimbarea de regim politic de la inceputul anilor '90 si deschiderea frontierelor. Dimensiunile acestui fenomen, chiar daca dificil de cuantificat cu precizie, raman totusi modeste in raport cu previziunile pesimiste vehiculate de catre responsabilii europeni la inceputul deceniului. El se caracterizeaza mai degraba prin diversitatea surprinzatoare a formelor de mobilitate si prin strategiile novatoare de dezvoltare, pe plan personal, national ori regional, pe care acestea le-au generat. 
Dintre cei care aleg sa plece in strainatate, cei mai multi sunt tineri. Majoritatea pleaca cu burse pentru a-si face facultatea sau doctoratul, dar, atat in timpul studiilor, cat si dupa sunt racolati de firme din tara respectiva. In Canada, de exemplu, exista o comunitate foarte puternica de romani. Din pacate insa, tinerii plecati la doctorat nu se mai intorc in tara dupa ce aprofundeaza studiile. 
Doctoranzii prefera si tari precum Germania, Belgia si SUA, dar si Marea Britanie. ,,Persoanele cu studii superioare care reusesc sa plece in strainatate si sa ocupe un post pe masura pregatirii lor o fac fie printr-o agentie de ocupare, fie pentru ca pleaca la studii acolo si li se iveste o sansa de angajare. De asemenea, sunt cazuri in care acestea au pe cineva in strainatate care le faciliteaza plecarea. Cel mai simplu este pentru inginerii din domeniul petrolului, care lucreaza pe platforme maritime, fie ca detasati, fie sunt inregistrati ca personal navigant. Si cei din domeniul constructiilor au cautare. Dar de cele mai multe ori nu lucreaza ca ingineri, ci ca maistri. Prin departamentul nostru au plecat in Germania ingineri, pe contracte care nu depasesc trei ani. Ei castiga in jur de 2.500-3.000 de euro. Exista insa foarte putine cereri venite din afara pentru cei cu studii superioare. Acordurile incheiate de Romania cu anumite tari sunt pe sectoare de activitate. Cele mai multe solicitari sunt pe sectoare unde nu se cere o pregatire superioara" (Nicoleta Andreescu, secretar de stat in Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Departamentul pentru Munca in Strainatate). 
Specialistii IT romani sunt recunoscuti pentru capacitatile lor profesionale. Dupa puternica dezvoltare a acestei industrii si la noi in tara, acum aleg sa plece doar cei care-si doresc de fapt sa se stabileasca definitiv intr-o alta tara. Firmele mari din Romania platesc salarii, la ora actuala, la acelasi nivel ca afara. In ceea ce-i priveste pe ingineri, lucrurile stau cu totul altfel. Dupa nebunia de pana in 1989, cand facultatile din Romania scoteau ingineri pe banda rulanta, au urmat 16 ani in care aceasta profesie nu a mai fost cautata pe piata muncii autohtone. Specialistii din domeniu s-au vazut obligati fie sa se reorienteze profesional, fie sa aleaga calea emigrarii. Din a doua categorie fac parte inginerii agronomi, care au mare cautare in Spania, inginerii din domeniul petrolului, care lucreaza pe platforme maritime si castiga in jur de 3.500 de euro lunar, dar si inginerii constructori, care muncesc in general pe santiere din Israel, unde primesc un salariu de aproape 4.000 de euro lunar. Insa migratia acestei categorii profesionale a dus la aparitia deficitului pe piata muncii din Romania. Specialistii in domeniul fortei de munca sunt de parere ca tinerii care aleg acum sa urmeze o facultate ar trebui sa se indrepte catre acest sector, pentru ca exista cerere pe piata, iar oferta este foarte saraca. 
Integrarea in Uniunea Europeana le va oferi posibilitatea intelectualilor sa-si gaseasca mult mai usor un loc de munca in afara. In ciuda interdictiilor impuse de unele tari membre UE pentru romani si bulgari, specialistii cred ca personalul inalt calificat va avea cautare pe piata externa. Estimarile arata ca profesionistii cu acreditari recunoscute international (de genul Asociatia Contabililor Autorizati si Expertilor Contabili) vor putea intra in orice firma doresc. De asemenea, multinationalele care se extind si la noi in tara vor da posibilitatea romanilor sa lucreze in sucursale din alte tari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Migratiile Internationale ale Specialistilor Romani.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!