Migrația populației

Cuprins referat Cum descarc?

Abordarea sociologica
-  Teoria pull -  push
-  Teoria retelelor sociale
Abordarea sistemica
Efectele migratiei
Efectele demografice
Influenta migratiei asupra evolutiei populatiei
Migratia de inlocuire
Efectele economice si sociale ale migratiei
Integrarea migransilor in societatea de primire
Efectele sociale ale migratiei asupra tarii de origine
Concluzie
Biliografie


Extras din referat Cum descarc?

Abordarea sociologica
Sub aceasta eticheta sunt prezentate doua constructii teoretice:
a) Teoria pull -  push
Aceasta teorie este legata de numele lui Everett Lee (1966) si este folosita cu precadere in randul teoriilor economice, insa depasesc abordarea strict economica, introducand si alti factori (sociali) care dau seama de formele, directiile si intensitatea migratiilor (Rotatiu, 2009, p. 29). 
Desi, intr-adevar, factorii de atractie si respingere sunt adesea preponderent economici, bilantul si rezultanta finala privind decizia migrarii nu include numai aceasta componenta.(Rotariu, 2009, p.29). 
Nota de teorie sociologica a devenit cunoscuta datorita lui Samuel Stouffer, care sustine ca ,,migratia este in functie de atractivitatea relativa perceputa a zonelor de origine si de destinatie si ca fluxul migrantilor este conditionat de existenta oportunitatilor si obstacolelor, acestea din urma crescand odata cu distanta ce separa originea de destinatie" (Zlotnik, 2003, p. 64).
Teoria lui Lee se bazeaza pe faptul ca individul ce urmeaza sa migreze isi calculeaza posibilitatile, rezutatele putand fi positive (persoana va migra), negative (persoana va sta pe loc) sau apropiate de zero:
(AD -  RD) -  (AO -  RO)
b) Teoria retelelor sociale 
Aceasta teorie a fost vehiculata de Thomas si Znanieczki, evidentiindu-se rolul legaturilor intre cei emigrati si cei ramasi. 
De exemplu, migrantii ar trebui sa plece din zone cat mai diferite ale tarii - mama si sa se stabileasca la fel de neomogen in tara -  gazda. Insa, dupa cum stim, de obicei pleaca grupuri compacte din anumite zone din tara A si se stabilesc in anumite zone din tara B (majoritatea romanilor migreaza spre Italia si Spania, in zone agricole, exportatoare de alimente).
Tot aici se explica si continuitatea procesului de migrare : este suficient ca o singura persoana sa plece dintr-o localitate. Odata plecata, aceasta va furniza informatii acasa si chiar va reprezenta un sprijin viitori emigranti (in gasirea unui loc de cazare sau de munca).
Migratia poate continua si dincolo de punctul de echilibru. Swania Potot arata in teza sa de doctorat cum indivizi veniti initial in Franta si-au continuat calatoria spre Anglia.
Abordarea sistemica
Dateaza de la inceputul anilor '90 si are cinci premise:
1. Migratia creeaza un ,,spatiu unificat", care include atat tarile de plecare, cat si pe cele de sosire.
2. Migratia nu este decat unul dintre procesele care leaga ariile de imigrare cu cele de emigrare si trebuie cercetata alaturi de alte procese.
3. Aceste legaturi intre cele doua arii transforma cu timpul conditiile care au dominat initial, creand noi mecanisme de reactie ce pot transforma fenomenul.
4. Statul joaca un rol crucial in determinarea fluxurilor migratorii internationale.
5. Trebuie identificate mecanismele prin care fortele macro ce influenteaza fluxurile migratorii se traduc in determinanti ai migratiei la nivel micro. Unele dintre aceste mecanisme in constituie retelele de migratie (Zlotnik, 2003, p.70).
Efectele migratiei
Din punct de vedere demografic, efectele migratiei pot fi legate de celelalte fenomene demografice (fertilitatea, nuptialitatea, mortalitatea), de modificarea structurilor populatiei si de influentarea dinamicii acesteia. (Rotariu, 2009, p.178).
Aspectul demografic al consecintelor migratiei revine astazi pe primul plan de interes, alaturi de efectele economice si consecintele asupra integrarii si aculturatiei.
Astectele demografice au la baza doua ipoteze:
a) migratia internationala are o directie precisa: indivizii tind sa plece in state mai dezvoltate din punct de vedere economic si cultural, chiar daca migreaza pentru prima oara sau nu;
b) Migratia implica in general tineri sau adulti, acestia migrand pentru as continua studiile sau pentru a munci.


Fisiere in arhiva (1):

  • Migratia populatiei.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Traian Rotariu, Demografie si sociologia populatiei. Structuri si procese demografice, Polirom, Iasi, 2009


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!