Migratia Internationala a Populatiei - Cauze si Efecte

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL I Migratia populatiei pag. 1
1.Migratia interna pag. 1
2.Migratia internationala pag. 1
CAPITOLUL II Migratia internatinala. Cauze si efecte pag. 1
CAPITOLUL III Efectele generale ale migratiei externe pag. 3
1.Efecte asupra emigrantului pag. 4
2.Efecte asupra societatii din care 
provine emigrantul pag. 4


Extras din referat Cum descarc?

1.
Capitolul I.MIGRATIA POPULATIEI
Migratia populatiei este un proces complex, influentat de mai multi factorii ce determina intensitatea fluxurilor migratorii, care conduc la multiple efecte de cele mai multe ori nedorite asupra populatiei din care provin.
Miscarea migratorie ca factor al cresterii si descresterii populatiei, complementar cu excedentul (sporul) natural, este o tema de interes atat pentru demografie si statistica sociala cat si pentru celelalte stiinte care se ocupa cu studiul dinamicii populatiei. Efectele se pot inregistra cu precadere la nivelul populatiilor nationale.
Imigrarile au ca efect un spor de populatie, emigrarile reprezinta pierderi din populatia nationala; diferenta dintre imigrari si emigrari este soldul migratiei sau soldul migratoriu, care poate fi pozitiv, nul sau negativ.
Migratia poate fi:
1. Interna- care are loc intre granitele aceleiasi tari;
2. Internationala - care are loc intre tari diferite.
1.Migratia interna
Migratia interna prezinta ca tendinta principala deplasarea populatiei din mediul rural spre cel urban.Cauzele principale sunt determinate de nivelul socio-economic, de ritmul de crestere al populatiei, de distributia fortei de munca in teritoriu, etc.
Diversele tipuri de deplasari de populatie au determinat structurarea migratiei interne in mai multe subcategorii: migratia colectiva, migratia de lucru, migratia de reintoarcere, migratia individuala, migratia inversa, migratia in trepte, migratia normala, migratia partiala, migratia pendulatorie, migratia sezoniera sau migratia spontana.
2.Migratia internationala
La nivelul migratiei internationale apar:
o imigratia neta - cand imigratia este mai mare decat emigratia;
o emigratia neta - cand emigratia este mai mare decat imigratia.
In acest context vom distinge tari de imigratie sau tari primitoare si tari de emigratie sau tari care alimenteaza imigratia. Intre ele se formeaza curente sau fluxuri migratorii, care pot avea o anumita intensitate si o anumita directie, in functie de influenta unor factori conjuncturali, istorici, politici sau de alta natura.
Migratia internationala este selectiva sub raportul unor caracteristici cum sunt sexul, varsta, gradul de instruire, profesia etc. si genereaza consecinte atat pentru populatia de sosire cat si pentru cea de plecare. 
Soldul migratoriu - diferenta dintre intrarile si iesirile dintr-un anumit teritoriu intr-un anumit interval de timp se pot calcula in valori reale sau relative :
Sm = V - P
Sm = x 1000
Capitolul II. MIGRATIA INTERNATIONALA A POPULATIEI 
CAUZE SI EFECTE
De obicei oamenii isi parasesc locurile natale din motive economice, plecand in cautarea unor locuri de munca mai bine platite sau pur si simplu, pentru a scapa de saracie. Desigur, multi altii se deplaseaza in arii geografice noi ca urmare a unor persecutii culturale si religioase, sau datorita unor conditii politice adverse. Oricum, dintre toti factorii care influenteaza fluxurile migratorii cei economici raman determinanti: foamete, somaj, lipsa terenurilor agricole. Se intelege ca fluxurile migratorii determinate de asemenea cauze sunt prin structura lor voluntare. Exista,insa cauze involuntare: transferare fortata a unor populatii dintr-un continent in altul, razboaie, 
2.
expulzare, calamitati naturale de proportii etc. Astfel, intre 1500 si 1850 negustorii de sclavi au transferat fortat din Africa in America aproxi!mativ 9,5 milioane de oameni, in principal pentru a servi drept forta de munca gratuita in agricultura. Dupa primul razboi mondial, datorita unor restrictii puse de SUA in calea imigrarii, aceasta tara a continuat sa gazduiasca strainii, intr-un ritm mult mai mic, respectiv in jurul a 600.000 de persoane pe an. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, migratia internationala a continuat, cauzele fiind diferite - a conti!nuat migratia spre America de Nord, Australia si Africa de Sud; razboiul din Vietnam a dat nastere unui nou val de refugiati; s-au intensificat fluxurile migratorii dinspre America Latina spre Statele Unite ale Americii; migratia evreilor spre Israel, in special din Europa Centrala si din Rusia, mai nou, migratia est-europenilor spre Europa de Vest si S.U.A. Probabil va avea loc in viitor si un proces sensibil de migratie a populatiei din zonele Asiei de Sud-Est catre Europa. Toate aceste miscari de populatie nu reprezinta decat o parte a unui tablou global, care nu poate fi descris in toate detaliile sale, pentru ca nu sunt suficient de bine cunoscute proportiile migratiei ilegale. 
De regula, emigreaza persoane tinere, multe dintre ele avand o pregatire profesionala superioara. Acest fapt contribuie la cresterea varstei medii in tarile de origine, la cresterea ratei mortalitatii si scaderea ratei natalitatii. La aceste aspecte mai trebuie adaugate momentele de tensiune sociala create intre populatia autohtona si noii veniti - de mare actualitate fiind evenimentele desfasurate in Italia unde romanii emigrati acolo sunt priviti ca un grup de hoti, violatori si talhari desi infractorii sunt nesemnificativi ca pondere in masa de emigranti romani din Italia.Alte probleme care apar ar fi dificultatile de adaptare ale emigrantilor, diferentele culturale si religioase. 
Analiza datelor privind migratia ne indreptateste sa afirmam ca, in special dupa al doilea razboi mondial, asistam la un proces complex de regionalizare si globalizare a migratiei, in centrul acestor fluxuri globale se afla migratiile de natura economica, initial la un nivel regional, dinspre statele occidentale mai sarace catre cele mai bogate, iar apoi la un nivel global, dinspre lumea in dezvoltare. 
Migratia, regionala si globala contemporana, are o serie de implicatii pentru autonomia si suveranitatea statelor - natiune. Mai intai, fluxul de imigranti ilegali si fara acte, pe motive economice sau de alta natura, demonstreaza capacitatea limitata a multor state-natiune de a-si supraveghea independent frontierele. In al doilea rand, nici statele care si-au extins suprave!ghe!rea asupra frontierelor nu au fost capabile sa opreasca in totalitate fluxul de imigranti ilegali. In al treilea rand, cresterea numarului de incercari internationale de a controla si coordona politicile nationale in privinta migratiilor demonstreaza o recu!noastere a naturii in schimbare a autonomiei si suveranitatii statale si necesitatea de a spori cooperarea transfrontaliera in acest domeniu. In al patrulea rand, in sfera politicilor economice si culturale, migratia a transformat mediul politic intern in cadrul caruia opereaza statele capitaliste avansate: puterea colectiva si mode!lul de aliante intre actorii politici s-au schimbat, iar migratia a redefinit interesele politice, economice si de alta natura, precum si perceperea acestora.
Migrantii contemporani calatoresc intr-o lume in care dreptul international a inceput sa aiba impact asupra legislatiei interne, iar organizatiile internationale monitorizeaza si intervin in procesele de migratie. Masura in care atat infrastructurile, cat si reglementarile ating niveluri interregionale sau transcontinentale va afecta si va modela insasi glo!balizarea migratiei. 
Avand in vedere ca ponderea emigrantilor din Romania o constituie tinerii este interesant de stiut ca in conformitate cu analiza secundara a datelor obtinute prin anchete de teren de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse in 2004 si 2006 efectuate pe un esantion de 1.219 persoane si, respectiv de 1.103 persoane cu varsta intre 15 si 29 de ani munca nu este privita ca o garantie a reusitei de catre tinerii romani. 
Tinerii romani manifesta o loialitate relativ scazuta fata de angajatori, au asteptari nerealiste privind salarizarea, cauta posturi in domenii ca IT, marketing, vanzari, resurse uman, proiectare/design desi calificarea si aptitudinile pe care le au nu justifica astfel de asteptari. Ei renunta de cele mai multe ori la educatia universitara pentru a ocupa temorar un post mai bine platit.Astfel, implicarea relativ scazuta a angajatorilor romani in planificarea educatiei universitare si desfasurarea practicii studentilor la nivel national, conduce la aparitia unui numar mare de absolventi cu specializari 
3.
care nu au cautare sau care au doar cunostinte teoretice si care maresc numarul somerilor deja existenti. O alta mare problema cu care se confrunta absolventii invatamantului superior este ,,lipsa de experienta", experienta care nu poate fi dobandita atat timp cat nimeni nu le ofera sansa sa o acumuleze.


Fisiere in arhiva (1):

  • Migratia Internationala a Populatiei - Cauze si Efecte.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!