Migrația internațională a cetățenilor români după 1989

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere .3
2. Miscari migratorii in perioada comunista ..3
3. Regimuri migratorii si cauze determinate ale emigrarii cetatenilor romani in ultimele doua decenii 4
4. Schimbari in cauzalitatea emograrii din Romania .5
5. Dinamica migratiei .6
6. Destinatii 8
7. Varietiuni in profilul sociologic al populatiei emigrate 8
8. Femeile si migratia internationala .9
9. Concluzii ..10
10. Bibliografie ..11


Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere
Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane termenul de migratie reprezinta ,,deplasare in masa a unor triburi sau a unor populatii de pe un teritoriu pe altul, determinata de factori economici, sociali, politici sau naturali". Migratia internationala este un fenomen complex, al carui studiu se realizeaza uneori cu difilcultate. Termenul de emigrant reprezinta o persoana ce a plecat din tara de origine pentru a se stabili definitiv sau temporar in alta, fortat de imprejurari sociale, politice, economice etc. Un imigrant reprezinta o persoana ce a venit sa se aseze intr-o tara straina, parasindu-si tara de origine (de obicei silit de imprejurari economice sau politice). In demografie, acest fenomen are un rol important deoarece mobilitatea sociala daca depaseste anumite cote poate avea atat efecte negative, cat si pozitive asupra culturii, societatii si populatiei unei tari. Este importanta o monitorizare continua a procesului pentru a se putea face predictii pentru viitor. 
II. Miscari migratorii in perioada comunista
In perioada comunista exista un control sever asupra populatiei cu privire la mobilitatea ei internationala. De asemena in mai toate tarile din blocul comunist se dorea evitarea emigrarii in masa a cetatenilor, acest lucru fiind un pericol atat pentru exterior, cat si pentru interior. Cu toate acestea, fenomenul de emigrarea a fost unul semnificativ (tabelul 1), iar metodele de parasire a tarii au fost diverse: migratia etnica, emigrarea legala (ex. reunificarea familiala), migratia iregulara prin apel la institutia azil politic. Azilul politic reprezinta ,,acordarea de catre un stat a dreptului de intrare si de sedere pe teritoriul sau a unei persoane straine, persecutate in tara sa pentru convingerile politice" (Azil politic, Wikipedia). 
Tabelul 1: Emigrarea din Romania in perioada anilor 1957-1989, sursa: Rotariu, T., Voineagu, V., Inertie si schimbare: dimensiuni sociale ale tranzitiei, Polirom, Iasi, 2012
Migratia etnica din perioada comunista, respectiv din perioada imediat urmatoare prabusirii regimului, este analizata de Rogers Brubaker, care considera ca este ,,rezultatul unei geometrii variabile a frustrarilor/constrangerilor si atractiei/aspiratiei" (Rotariu, Voineagu, 2012, p.200). Cele doua motive principale care se afla la baza migratiei etnice se completeaza unul pe celalalt: presiunile si experientele negative traite in Romania si atractia reprezentata de tara de destinatie. Astfel, din Romania intre anii 1948 si 1989 aproximativ 270.000 de evrei au plecat in Israel si altii in Statele Unite, iar din anul 1977 pana la caderea comunismului aproximativ 180.000 de germani au plecat in Republica Federeala Germania. 
Valul de emigrarea ce are loc la inceputul anilor '90 se datoreaza unor procese ce au avut loc in mijlocul anilor '80. In anii '60 statele occidentale adopta o politica de azil deschisa solicitantilor ce vin din blocul comunist, politica ce a functionat cu prezumtia ca nu multi vor apela la acest program avand in vedere restrictiile din regimul de provenienta. Daca in anul 1980 numarul cererilor era de 2.476, in anul 1989 acesta a crescut de 6 ori ajungand la 14.864. O data cu schimbarea regimului foarte multi au dorit sa profite de oportunitatea de a pune in practica planul de emigrare, fapt datorat unor acumulari de tensiuni majore. 
III. Regimuri migratorii si cauze determinate ale emigrarii cetatenilor romani in ultimele doua decenii
Regim migratoriu se refera la ,,conjuctura specifica a posibilitatilor de traversare a frontierelor si oportunitatilor de incorporare in societatile destinatie ce determina in mod probabilist evolutia carierei de emigrant" (Rotariu, Voineagu, 2012, p.201). Acest concept defineste procesul de migrare de la posibilitatea de a iesi din tara (pasaport, costuri calatorii) pana la ajungerea in tara de destinatie (regim vize, trecerea frontierei). 
Regimul migratoriu romanesc in perioada comunista era foarte limitat: accesul la pasaport era un privilegiu, trecerea frauduloasa a frontierei era pedepsita uneori si cu 10 ani de inchisoare, iar actul in sine era un risc: de la violenta fizica (impuscare) pana la limitarea accesului la anumite pozitii sociale. Regimul migratoriu era caracterizat de posibilitatea extrem de limitata de iesire din tara, dar de o dificultate minima de intrare in tarile dorite de destinatie datorita existentei azilului politic ce oferea legalizarea rezidentei, drepturi si forme de asistare care sa faciliteze traiul si integrarea.
Dupa prabusirea cominismului una dintre primele masuri luate de noul regim a fost liberarizarea pasapoartelor care a declansat un imens val migratoriu. Intre anii 1990 si 1994 cetatenii romani au depus 350.000 de cereri de azil, majoritatea in Germania, ceea ce a provocat ca tarile occidentale sa isi schimbe politica cu privire la imigranti. In anul 1993 Romania incepe sa fie considerata o tara de origine sigura si se contureaza spectrul unei Europe fortificate cu bariere impotriva imigrantilor indezirabili. O schimbare de atitudine se distinge spre sfarsitul anilor '90 atunci cand are loc aministierea imigrantilor iregulari din Italia si Spania, iar in anul 1999 Germania semneaza un nou acord bilateral prin care permite migratia legala a fortei de munca sezoniera. La inceputul anului 2002, cetatenii romani sunt exceptati de vize pentru tarile din spatiul Schengen, iar anul 2007 reprezinta intrarea Romaniei in Uniunea Europeana ceea ce da nastere unui nou regim migratoriu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Migratia internationala a cetatenilor romani dupa 1989.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Azil politic, Wikipedia, articol disponibil la linkul:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Azil_politic, accesat in data de 26.11.2019;
2. Raportul Femeile si migratia internationala -  ANOFM;
3. Raportul Migratia internationala a Romaniei, INS;
4. Rotariu, T., Voineagu, V., Inertie si schimbare: dimensiuni sociale ale tranzitiei, Polirom, Iasi, 2012.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!