Metodologii Obiective de Cercetare

Extras din referat Cum descarc?

Numim practici metodologice "obiective" de cercetare, acele cercetari sociale ce se bazeaza pe principiile teoretice rezultate din filosofia pozitiva a lui Comte, dar si pe principiile caracteristice empirismului britanic clasic si pozitivismului logic (neopozitivismului) in filosofie. In concordanta relativa cu aceste principii, s-au dezvoltat
mai multe orientari de cercetare sociala. Dintre acestea, pozitivismul sociologic, operationalismul si empirismul se caracterizeaza printr-o abordare accentuat empirista, inductiva, bazata pe agregarea datelor empirice la nivel individual. Pe de alta parte, analiza structurala, analiza functionala si analiza sistemica sunt practici metodologice consecvente principiilor "obiective" de cercetare ce postuleaza insa si modele teoretice de
explicare a realitatii empirice avand astfel un caracter deductiv si operand cu date ce caracterizeaza sistemul social in totalitatea sa.
Pozitivismul sociologic.
Auguste Comte a introdus termenul de sociologie odata cu cel de filosofie pozitiva si a considerat ca sociologia va ajunge sa cunoasca cel mai inalt nivel de dezvoltare al cunoasterii umane care, in evolutia ei trece prin fazele succesive ale gandirii teologice, metafizice si pozitive. In conceptia lui Comte, cunoasterea produce ordinea sociala (ajungand sa cunoasca aceeasi realitate obiectiva, oamenii se vor supune unor reguli comune); odata cu faza suprema a cunoasterii pozitive, sociologia devine inginerie sociala, iar sociologii ajung sa guverneze stiintific societatea. Termenul de "pozitivism" insa a ajuns sa aiba conotatii diverse, unele chiar peiorative pierzandu-si astfel valoarea univoca. De aceea este foarte probabil ca astazi nici un sociolog nu se va considera in mod explicit pozitivist sau sustinator al unui punct de vedere pozitivist. Termenul de pozitivism se distinge prin acceptiuni diferite in sociologie si filosofie.
In filosofie, cel mai adesea se are in vedere pozitivismul logic al Cercului de la Viena, aparut sub influenta lucrarilor lui Bertrand Russell asupra fundamentelor logice ale matematicii si epistemologiei. Pozitivismul logic sau neopozitivismul se dezvolta prin opozitie fata de filosofia clasica realista (universalia sunt realia) si fata de conceptiile "metafizice" sau idealiste, accentuand rolul experientei ca singura baza valida a cunoasterii. De asemenea, neopozitivismul elimina judecatile de valoare sau normative, pornind de la presupozitia ca datorita lipsei lor de consistenta empirica (senzoriala) nu pot deveni propozitii validate prin teste empirice.
Russel afirma ca orice cunoastere trebuie sa plece de la date, singurele premise epistemologice valide. Datele sunt rezultatul direct al stimulilor ce actioneaza asupra senzorilor umani luand astfel forma perceptiilor. Pe de alta parte, inferenta presupune asocierea de perceptii, adica de semne de natura senzoriala. Memoria este definita drept perceptie anterioara, iar marturia este perceptia altora, ambele fiind considerate deopotriva premise epistemologice in calitatea lor de perceptii, dar si inferente intrucat nu sunt cunoscute in mod direct, nemijlocit, ci prin amintire sau prin intermediul experientei altei persoane.
Specificul pozitivismul sociologic nu se reduce la cel filosofic cu toate ca impartaseste asumptiile referitoare la fundamentul experiential al cunoasterii, precum si cea referitoare la neutralitatea valorica a cunoasterii. Pornind de la aceste premise pozitivismul sociologic a condus la instituirea unei practici "obiective" de cercetare, concentrandu-se asupra dezvoltarii sociologiei ca stiinta sociala asemanatoare prin strategiile de cercetare si prezentare a cunoasterii cu stiintele naturii. Optiunile pozitivismului sociologic au condus la formularea urmatoarelor principii metodologice generale (L. Vlasceanu , 1982, p. 41 - 46):
1. Metodele, tehnicile, procedeele si chiar unele concepte dezvoltate si aplicate in stiintele naturii pot fi direct adaptate si utilizate in sociologie. Aceste metode presupun considerarea fenomenelor sociale, a proceselor carcacteristice subiectivitatii umane, a vointei, atitudinilor, motivelor si aspiratiilor drept "obiecte" de studiu ce pot fi analizate in mod similar cu investigarea obiectelor naturale neinzestrate cu constiinta.
2. Faptele, fenomenele sau procesele sociale sunt, din punct de vedere epistemologic, independente de teoria care isi propune sa le descrie, adica intre experienta si reconstructia teoretica a acestei experiente nu exista o relatie de derivare directa, ci fiecare isi are propria existenta independenta. O astfel de pozitie poate fi realizata prin eliminarea consideratiilor filosofice generale din discursul sociologic si elaborarea de generalizari empirice si legi de tipul celor din stiintele naturii. Independenta dintre "fapte si "teorii" odata realizata, pasul urmator consta in identificarea metodei de verificare a teoriei prin apel la faptele despre care ea aserteaza ceva. Testarea ipotezelor in sociologie si validarea empirica a teoriilor este rezultatul practic al acestui principiu.
3. Cunoasterea sociologica are un caracter tehnic, instrumental, in sensul ca tinde sa conduca la o "inginerie sociala" asemanatoare celei de tip tehnic. Sociologia se preocupa in special de domeniul mijloacelor si nu de cel al scopurilor, ofera mai degraba instrumente de rezolvare a problemelor decat puncte de vedere valorice pentru orientarea practicilor in care agentul social este implicat. Cunoasterea sociologica este astfel instrumentala si neutrala valoric. Aceasta neutralitate se bazeaza pe distinctia kantiana intre "este" si "trebuie".


Fisiere in arhiva (1):

  • Metodologii Obiective de Cercetare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!