Metode și tehnici de intervenție în managementul de caz

Extras din referat Cum descarc?

Hotarul dintre cele doua componentede baza ale managementului de caz -evaluarea si interventia - este greu de a fi stabilit, deoarece cunoasterea cazului nu se opreste la faza de evaluare; pe de alta parte, evaluarea trebuie astfel condusa incat sa nu agraveze starea beneficiarului printr-un stil de investigatie politienesc, ci, dimpotriva, sa o amelioreze prin aspectele ei de ordin terapeutic, prin care beneficiarul dobandeste incredere in asistentul social. Deci, o evaluare realizata profesionist asigura succesul interventiei. 
Interventia este miezul activitatii asistentului soacial, ea este ceea ce in mod natural urmeaza dupa evaluarea subiectului. Interventia reprezinta "ingrijirea a unui subiect aflat in criza" cu scopul readucerii lui la nivelul de competenta sifunctionare adaptativa din pre-criza si de a preveni sau reduce impactul negativ al evenimentului/evenimentelor declansatoare la care a fost supus (Everly Jr. si Mitchell, 1999) .
Indiferent de doctrina in care se ancoreaza, interventia trebuie sa conduca la intreruperea lantului cauzal al crizei (James si Gilliland, 2005) , la stabilizarea emotionala a subiectului, la mitigarea simptomelor, la restaurarea functionarii si la indrumarea ulterioara a subiectului (Everly Jr., 2000) .
Scopul si principiile interventiei: In ciuda abordarilor diferite, s-a conturat un scop comun al tuturor interventiilor in criza si anume, restaurarea si imbunatatirea capacitatii de adaptare si de coping a individului in fata unei situatii neprevazute, stresante si generatoare de distres. 
Asistentul social analizeaza problemele beneficiarului in contextul intregului sistem social, depasind limitele practicii focalizate pe individ, extinzindu-si sfera interventiei la niveluri multiple ale acesteia chiar daca se concentreaza asupra unor persoane, unor niveluri, asistenti sociali cuprind totul, urmaresc in timpul interventiei interactiunile reciproce, consecintele la toate nivelurile sistemului: intrapersonal, familial, interpersonal, comunitar, institutional si social. Potentialii beneficiari sunt vizualizati pe intreg traseul ce se intinde de la interventiile asistentiale la micronivel, la nivel intermediar pana la cele de la macronivel, de la sistemele mici la cele mari, incluzand chiar si sistemul profesiei de asistent social .Prezentam mai jos specificarea nivelurilor de interventie in asistenta sociala: 
-  Interventia asistentiala la micronivel se focalizeaza pe munca cu oamenii la nivel individual, in cadrul familiilor sau al grupurilor mici pentru promovarea unor schimbari in functionarea personala. In relatiile sociale si in modul in care oamenii interactioneaza cu resursele sociale si institutionale. Este vorba de anumite forme de ajutor financiar, de adaptare, de consiliere, de formare a deprinderilor de comunicare, terapii etc. Pentru persoane aparte (someri, minori delincventi, tineri dependenti de droguri,copii abandonati, persoane cu handicap, batrani singuratici, victime ale abuzurilor de orice fel etc.) sau familii, grupuri mici (familii sarace, cupluri dezorganizate etc.). Desi interventiile la micronivel determina schimbari in functionarea individuala, eforturile asistentilor sociali sunt indreptate nu doar spre schimbarea indivizilor. Ei au ca obiectiv si realizarea unor schimbari ale altor sisteme, pentru a facilita ameliorarea functionarii sociale a unui individ sau a unei familii. Aceste activitati tin, deci, de lucrul cu sisteme si la alte niveluri.
-  Interventia asistentiala la nivel intermediar determina schimbari ale unor grupuri de lucru, echipe, organizatii si in reteaua de servicii. Schimbarea are loc in cadrul organizatiilor si grupurilor formale ce vizeaza inclusiv structurile, obiectivele sau functiile acestora. Daca de exemplu, lucrand cu copiii saraci, aflam ca acestia se jeneaza de faptul ca primesc subventii pentru pranz, deoarece, la cantina scolii, elevii care beneficiaza gratuit de masa sunt separati fizic de cei care platesc pentru pranz, asistentul social ii poate ajuta pe acesti copii, intervenind direct asupra politicii scolii intru a schimba situatia. Colaborarea cu scoala in ceea ce priveste practica umilitoare si discriminatorie reprezinta o interventie la nivel intermediar. Pentru dezvoltarea unor resurse si servicii de calitate este necesar sa se lucreze asupra structurii agentiilor si asupra retelei de servicii sociale.
-  Interventia asistentiala la macronivel faciliteaza schimbarile sociale prin munca cu vecinatatile, comunitatile si societatea. Este vorba de promovarea dreptului comunitatii la o viata normala si functionala, lipsita de violenta, tensiuni psihice, saracie materiala si spirituala; la sanatatea publica prin identificarea si lichidarea ,,focarelor de infectie" sanitara sau moral-comportamentala; la viata culturala etc. La acest nivel, asistentii sociali au ca obiectiv realizarea unor schimbari sociale prin organizarea vecinatatii, prin planificare comunitara, dezvoltarea localitatii, educatie publica si actiuni sociale. Declaratia unui asistent social in cadrul unei proceduri legislative reflecta o strategie la macronivel, de exemplu, in sprijinul unei politici nationale cuprinzatoare de protectie a familiei. Asistenta sociala la macronivel tine de asigurarea conditiilor materiale, a cadrului legislativ si institutional, de formarea resurselor umane (asistentilor sociali profesionisti) pentru constituirea si functionarea normala a sistemului de asistenta sociala necesar intregii populatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode si tehnici de interventie in managementul de caz.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

I. Bulgaru M., Salii N. (2008), Asistenta sociala in contextul transformarilor din Republica Moldova Chisinau, 2008.
II. Everly Jr. Mitchell,( 1999), Critical incident stress management (CISM): the assaultive psychiatric patient.
III. Everly Jr.,( 2000), Five principles of crisis intervention: Reducing the risk of premature crisis intervention.
IV. James si Gilliland,( 2005), Crisis Intervention Strategies.
V. Managementul de caz in asistenta sociala. Ghidul asistentului social .Ministerul Protectiei Sociale Familiei si Copilului din Republica Moldova cu suportul proiectului ,,Sustinere in acordarea unor servicii de asistenta sociala eficiente si durabile", finantat de DFK) / SIDA, 2009
VI. Neamtu Gh. Stan D (2005) . Asistenta sociala. Studii si aplicatii, Iasi, Polirom.
VII. Sandu A (2002) Asistenta si interventie sociala, Iasi.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!