Max Weber - Managementul birocratic

Extras din referat Cum descarc?

Date biografice
Karl Emil Maximilian ,,Max" Weber (1864-1920) a fost un sociolog, filosof, jurist si economist politic german, ale carui idei au influentat profund teoria sociala si cercetarea sociala. 
Principala preocupare intelectuala a lui Weber a fost intelegerea proceselor de rationalizare, secularizare si ,,dezvrajirea" pe care le-a asociat cu cresterea capitalismului si modernitatii, si pe care o vedea ca un rezultat al unui nou mod de gandire despre lume.
La varsta de 18 ani, Weber intra la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Heidelberg. In paralel cu studiile de drept, el participa si la cursuri de economie, istorie medievala, teologie si, in acelasi timp, si-a satisfacut partial serviciul militar din Strasbourg. 
In 1886 isi termina lucrarea de licenta, iar trei ani mai tarziu, dobandeste doctoratul in drept cu o teza intitulata ,,Istoria organizatiilor de afaceri medievale".
Posibilitatea de a preda la nivel universitar este obtinuta odata cu publicarea lucrarii ,,Istoria agriculturii romane si a importantei acesteia in cadrul dezvoltarii legilor publice si private." 
In 1893, tanarul profesor se casatoreste cu Marianne Schnitger, o prolifica autoare feminista. Ea ii publica postum lucrarile ramase in manuscris si il face cunoscut la nivel mondial. 
Cea mai cunoscuta lucrare a sa este eseul ,,Etica protestanta si spiritul capitalismului", lucrarea care a fost piatra de temelie in studiile sale de sociologie a religiilor. In aceasta lucrare, Weber a argumentat faptul ca religia este una dintre cauzele cele mai importante, care explica diferentele de dezvoltare dintre culturile Occidentale si cele Orientale, si a subliniat importanta protestantismului ascetic care a condus la nasterea capitalismului, a birocratiei si a statului rational-legal din Vest.
Intr-o alta lucrare importanta, ,,Politica, ca si vocatie", Weber defineste statul ca o entitate ce poseda monopolul asupra folosirii legitime a fortei. Aceasta idee a devenit o definitie fundamentala in studiul modern al stiintei politice in traditia occidentala.
,,Etica Protestanta si spiritul capitalismului" este o lucrare de sociologia religiilor scrisa de Max Weber, aparuta in Germania in anul 1904. in cadrul acestei lucrari, Max Weber isi propune sa arate ca etica si intelegerea protestanta a lumii au influentat in mod pozitiv dezvoltarea capitalismului.
Definirea managamentului
Managementul reprezinta procesul de coordonare a resurselor materiale, umane, financiare si informationale ale unei organizatii, in scopul realizarii obiectivelor esentiale ale acesteia. 
Evolutia managemenului
De-a lungul evolutiei omenirii, managementul a devenit un fenomen tot mai complex. Instrumentele managementului sub forma unui set distinct de proceduri, respectiv principiile managementului isi au originile, aproape in intregime, in secolul XX.
Evolutia istorica a managementului cuprinde 3 abordari: abordarea clasica, abordarea comportamentala si abordarea cantitativa.
Abordarea clasica cuprinde:
-  Managementul stiintific
-  Teoria organizationala clasica
-  Abordarea birocratica
Analiza structurilor administrative realizata de Weber poate fi pe deplin inteleasa in contextual preocuparilor sale mai largi asupra caracteristicilor civilizatiei occidentale. In viziunea sa, trasatura fundamentala, distinctiva a acestei civilizatii o reprezinta cresterea gradului de rationalitate. Aceasta caracteristica a fost dedusa de Weber pe baza analizei comparative a sistemelor juridice, religioase, politice si economice realizata intre diferite perioade istorice si culture.


Fisiere in arhiva (1):

  • Max Weber - Managementul birocratic.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Panaite Nica, Andrei Nestian, Aurelian Iftimescu (2014), Managementul organizatiei, Editura Sedcom Libris, Iasi
2. Doina Balahur, Psihosociologia organizatiilor
3. http://www.mpt.upt.ro/doc/curs/gp/Bazele_Managementului/Evolutia_managementului_cap1.pdf
4. http://www.revistadesociologie.ro/pdf-uri/nr.5-6-2000/Constantin%20Nicuta%20art9.pdf 
5. Ziarul Lumina, editia din 19 februarie 2009


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!