Legislația familiei

Extras din referat Cum descarc?

Conform Constitutiei Romaniei, art. 44 pct 1. d.p.d.v sociologic, prin familie se desemneaza grupul de persoane unite prin casatorie, filiatie, rudenie, care se caracterizeaza prin comunitate de viata , interese si intrajutorare. Statul, conform art.1 din Codul Familiei, sprijina prin masuri economice si sociale dezvoltarea si consolidarea familiei.
Legislatia si politicile europene recunosc si protejeaza in tot mai mare masura diversitatea formelor de familie
In societatile moderne, familia reprezinta "nucleul instrumental fundamental al structurii sociale mai largi, in sensul ca toate celelalte institutii depind de influentele acesteia" (W. Good).
Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitate si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educarea si instruirea copiilor.
CONDITII DE FOND
Pentru ca o casatorie sa poata si incheiata , Codul familiei prevede expres 3 conditii de fond si anume:
1. varsta matrimoniala - prevazuta in art 4. C.fam. modificat prevede ca varsta minima pentru casatorie este de 18 ani . Pentru motive temeinice, minorul care a implinit varsta de saisprezece ani se poate casatori in temeiul unui aviz medical, cu incuviintarea parintilor sai ori, dupa caz, a tutorelui si cu autorizarea directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului in a carei raza teritoriala isi are domiciliul. Daca unul dintre parinti este decedat sau se afla in imposibilitate de a-si manifesta vointa, incuviintarea celuilalt parinte este suficienta. 
Daca nu exista nici parinti, nici tutore care sa poata incuviinta casatoria, este necesara incuviintarea persoanei sau a autoritatii care a fost abilitata sa exercite drepturile parintesti. Desigur varsta minima pentru casatorie trebuie sa fie stabilita si in raport direct cu pubertatea reala iar limita maxima pana la care se poate incheia o casatorie nu este stabilita, de unde rezulta ca se pot incheia casatorii pana la o varsta inaintata si chiar inainte de moarte.
2. comunicarea starii sanatatii - prevazuta in art. 10, C.fam. care prevede ca nu se va incheia casatoria daca viitorii soii nu declara ca si-au comunicat reciproc starea sanatatii lor. In cazul in care, prin lege speciala, este oprita casatoria celor suferinzi de anumite boli, se vor aplica dispozitiile acelei legi. 
3. consimtamantul viitorilor soti - prevazut in art. 16 C.fam. Importanta acestuia rezulta si din aceea ca se regaseste in cuprinsul Declaratiei Universale a Drepturilor Omului in care se precizeaza ca o casatorie nu poate fi incheiata decat cu consimtamantul liber si deplin al viitorilor soti. Pentru a fi valabil acesta trebuie sa indeplineasca 4 conditii si anume:
3.1 - sa fie neviciat
3.2 - sa fie actual
3.3 - sa fie dat personal, simultan si public
3.4 - sa fie constatat direct de catre ofiterul de stare civila 
Desi diferentierea sexuala nu este o conditie prevazuta in mod expres in lege, aceasta rezulta din alte prevederi legale ( art. 1,4,20,25,47,52,53,60 C.fam.)
La incheierea unei casatorii legea prevede in mod expres piedicile( impedimentele), fiind prevazute in art 5-9 C.fam. 
PIEDICI SAU IMPEDIMENTE LA CASATORIE
Sunt considerate piedici( impedimente) la casatorie urmatoarele:
1. existenta unei casatorii interioare nedesfacute - conf art 5 C.fam. este oprit sa se casatoreasca barbatul care este casatorit sau femeia care este casatorita.
2. rudenia - conf. Art 6. C.fam. este oprita casatoria intre rudele in linie dreapta, precum si intre cele in linie colaterala pana la al patrulea grad inclusiv. Pentru motive temeinice, casatoria intre rudele in linie colaterala de gradul al patrulea poate fi incuviintata de Comitetul executiv al Consiliului municipiului Bucuresti sau al, consiliilor judetene si primariilor potrivit Legii administratiei publice locale nr. 69 din 26 noiembrie 1991 in cuprinsul caruia cel care cere aceasta incuviintare isi are domiciliul.
3. adoptia - conform art 7 C.fam. este oprita casatoria: 
a) intre cel care infiaza sau ascendentii lui, de o parte, si cel infiat ori descendentii acestuia, de alta; 
b) intre copiii celui care infiaza, de o parte, si cel infiat sau copiii acestuia, de alta; 
c) intre cei infiati de aceeasi persoana. Pentru motive temeinice, casatoria intre persoanele prevazute la lit. b) si c) de mai sus poate fi incuviintata potrivit dispozitiilor art. 6 alin. 2.
4. tutela - art. 8 C.fam. prevede ca in timpul tutelei, casatoria este oprita intre tutore si persoana minora ce se afla sub tutela sa.
5. debilitatea mintala ori lipsa temporala a discernamantului - este prevazuta ca impediment la casatorie prin art. 9 C.fam. care prevede ca este oprit sa se casatoreasca alienatul mintal, debilul mintal, precum si cel care este lipsit vremelnic de facultatile mintale, cat timp nu are discernamantul faptelor sale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Legislatia Familiei.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!