Lege și autoritate

Extras din referat Cum descarc?

Pana pe la inceputul secolului 13 lumea a fost zguduita si epuizata de atatea razboaie si conflicte incat oamenii au ajuns la concluzia ca, pentru a se realiza o crestere economica si o viata linistita, este nevoie de instituirea ordinii sociale, a unor reguli generale de comportament.
Atunci cand vorbim despre legi este nevoie sa ne familiarizam cu cateva notiuni juridice obligatorii pentru a acumula o cultura juridica minima care sa ne permita sa intelegem ce inseamna - Domnia Legii- 
in data de 15 iunie 1215 este parafata - Magna Carta- , o intelegere intre baronii rebeli si regele Ioan- fara-tara (Anglia) pentru a se pune capat unui razboi civil privind cutumele si legile ce reglementau relatiile dintre cele doua parti. Nici unul dintre semnatari nu si-a imaginat ca acest text va deveni - certificatul de nastere- al drepturilor si libertatilor individului si ca va sta la baza constitutiilor franceza, americana, a Declaratiei universale a drepturilor omului. Cele mai importante clauze, care au devenit celebre, continute in aceasta Carta sunt :
- este prohibita privarea arbitrara de proprietate 
- nici o persoana nu va fi lipsita de libertate fara o judecata dreapta a egalilor sau a legii pamantului 
- nimanui nu i se va refuza dreptul la justitie 
Dar, cea mai durabila mostenire lasata de - Magna Carta- consta in faptul ca este statuat PRINCIPIUL potrivit caruia REGELE - cea mai inalta autoritate din tara :
- ERA SUPUS EL iNSUsI LEGII si ca, 
- LIMITELE AUTORITatII REGALE PUTEAU FI DEFINITE iNTR-UN DOCUMENT SCRIS. 
Sensul originar care impregneaza clauzele acestei - Magna Carta- - face din acest document piatra de temelie a conceptiei sintetizate in sintagma: - DOMNIA LEGII- in STATUL DE DREPT, societatea este guvernata de lege, care domneste chiar si peste cele mai inalte autoritati ale statului. Prin statul de drept intelegem toate principiile si procedurile prin care se garanteaza libertatea individului si participarea acestuia la viata politica.
FIsa DE EVALUARE - Legea
Folosind metoda ciorchinelui, notati toate ideile, sintagmele sau cunostintele pe care le aveti in minte in legatura cu conceptul de LEGE; in jurul cuvantului LEGE din centru trageti linii intre acestea si cuvantul initial.
Definitie 
LEGEA este definita ca o regula de conduita (norma JURIDICa) a carei respectare este asigurata prin intermediul FORtEI COERCITIVE a STATULUI.
Se deosebeste de NORMA MORALa (CUTUMA) prin faptul ca respectarea acesteia din urma este asigurata numai prin FORtA DE INFLUENtARE a OPINIEI PUBLICE. Ca regula de conduita legea este: GENERALa si ABSTRACTa. ABSTRACTa pentru ca ipoteza ei se reduce la ceea ce este ESENtIAL intr-o anumita relatie sociala creand un model care ignora elementele particulare. Caracterul abstract face posibila GENERALITATEA dispozitiei. Adica dispozitia normei juridice trebuie sa fie respectata de ORICE individ care se regaseste in ipoteza abstracta.
CUM POATE CONSTRaNGEREA Sa FIE O CONDItIE A LIBERTatII?
Legea il obliga pe individ - sa faca - sau - sa nu faca- ceva, CONSTRaNGE INDIVIDUL, sub amenintarea fortei coercitive a statului. 
Trebuie acceptat deci PARADOXUL ca oriunde exista CONSTRaNGERE exista si LIBERTATE. Prin intermediul legii, libertatea capata FORMa, AUTONOMIE si REZISTENta la ingerinte. Elementul de constrangere pentru


Fisiere in arhiva (1):

  • Lege si autoritate.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!