Islamul - Extremismul Religios Islamic

Extras din referat Cum descarc?

Din cele mai vechi timpuri si pana astazi am avut si avem de-a face cu multe conflicte la nivel local, regional, continental sau chiar global din cauza extremismului religios.
Pe pamint avem de-a face cu mai multe religiile numite de mine "dominante" si ma refer aici la crestinism cu ramurile sale, Islamism si iudaism, dominante nu numai din cauza ca au foarte multi adepti ci mai ales pentru ca isi promoveaza cu tarie doctrinele in randul celorlalte culte ducand bieinteles extremism religios si la conflicte adesea sangeroase. Stiu ca nu este correct deoarece ar trebui analizate obiectiv toate religiile din punct de vedere al gradului de educare in spiritul intercultural dar din motive lesne de inteles adica actulalele conflicte majore la nivel mondial si fenomenul numit de unii terorism ma oblige sa ma abat asupra islamismului, o doctrina religioasa considerate de puterile mondiale ca vinovata pentru majoritatea actelor de acest gen. As vrea ca din start sa precizez ca nu vreau sa acuz pe nimeni ci doar sa prezint obiectiv aceasta doctrina si cum s-a ajuns in cadrul ei la fenomenul numit extremism religios.
In prima parte a acestui referat voi incerca o prezentare amanuntita a Islamului iar in cea de-a doua o exprimare a terorismului islamic sau forma de extremism islamic la nivel mondial.
Islamul
Islamul este una dintre cele trei mari religii monoteiste (alaturi de crestinism si iudaism). In araba, 'islam' inseamna 'supunere' - supunere fata de Allah. Cuvantul 'Allah' se refera la acelasi Dumnezeu al evreilor si crestinilor. A spune ca 'Allah' este Dumnezeul arabilor este echivalent cu a spune ca 'God' este Dumnezeul Americanilor. Totusi, musulmanii - chiar daca nu vorbesc araba - prefera sa foloseasca cuvantul 'Allah' (doar islamul folosind acest termen).
Islamul are ca invatatura de baza existenta unui singur Dumnezeu atotputernic care a creat lumea, deosebindu-se de crestinism si de religia arabilor dinaintea aparitiei islamului prin monoteismul sau strict (Allah nu poate avea fii sau fiice).
In pofida numeroaselor incercari de a evalua pe Mahomed sau islamul, comparindu-1 cu alte culturi si religii, noi incli!nam sa fim de acord cu Hamilton Gibb cind spune ca ,,islamul este o expresie autonoma a unei experiente si gindiri reli!gioase, care trebuie vazut in si prin el insusi, precum si prin propriile lui principii si norme."
Viata intemeietorului islamului, Mahomed, coincide cu acel concept al lui Dibelius numit de el ,,legea analogiei biogra!fice" a oamenilor sfinti. Faptele din viata lui Mahomed sint simple. Nascut in jurul anului 571 p. Chr. intr-o familie saraca de arabi din tribul Qurays, a ramas orfan de mic si a fost crescut de un unchi. S-a casatorit cu o vaduva bogata, pe nume Hadige, care i-a daruit mai multe fete/ Se spune ca a avut o experienta religioasa intensa in jurul anului 610, care 1-a facut sa predice Cuvintul lui Dumnezeu in valea Mecca (Mekkah), indemnindu-i pe arabi sa-1 recunoasca pe Allah ca fiind singura divinitate suprema.
Islamul a aparut in peninsula Arabica in secolul VII si in doua secole s-a raspandit in Africa de Nord, Spania, Siria, Persia si India. In secolele urmatoare, islamul se raspandeste in Balcani, Arica sub-sahariana si Asia. Unul din motivele cresterii rapide a islamului il reprezinta doctrina islamica: islamul este o religie deschisa tuturor, toti musulmanii apartin unei comunitati care nu face distinctie de rasa, nationalitate etc. Declaratia de credinta a unei persoane este suficienta pentru convertirea la islam, si aceasta nu trebuie confirmata de autoritati religioase. Astazi, peste 1 miliard de oameni sunt musulmani iar tara cu cea mai mare populatie musulmana este Indonezia.
Este important sa realizam ca islamul este o religie dinamica si in rapida crestere, raspandita in zone geografice si tari cat se poate de variate ca Nigeria, Filipine, Arabia Saudita, SUA , Franta, Albania, Afghanistan etc si ca felul in care musulmanii isi exprima credinta variaza enorm.
Islamul continua doctrina monoteista a iudaismului si crestinismului si considera ca Moise, Isus si altii au fost profeti trimisi de Allah pe pamant. Coranul continua cartile anterioare: Tora evreilor (cu cele 10 porunci) Vechiul si Noul Testament; islamul recunoaste validitatea acestor carti, insa considera ca versiunile actuale nu sunt identice cu cele originale - nu au fost pastrate indeajuns de bine in timp, spre deosebire de Coran, care s-a pastrat practic neschimbat din timpul lui Mahomed. De accea, musulmani urmeaza doar Coranul. Un exemplu este divinitatea lui Isus.
Islamul invata ca Isus a fost un profet trimis de Allah, insa crestinii de mai tarziu au distorsionat mesajul lui si l-au transformat in "fiul lui Dumnezeu". Prin urmare, islamul are ca misiune restaurarea credintei monoteiste (distorsionata in timp) si completarea acesteia pentru a se potrivi schimbarilor survenite in societatea umana.
Islamul considera ca legea lui Moise era potrivita pentru timpul sau, Isus a completat-o, dand importanta spiritualitatii mai mult decat ritualului, iar in cele din urma legea islamica (sharia) a fost data de Allah pentru a servi nevoilor umanitatii in stadiile sale cele mai dezvoltate.
Istoria islamului: Sunni si Shia
Cand profetul Mahomed a murit, el a lasat atat o religie cat si un stat islamic in peninsula Araba cu aproximativ de 100,000 de locuitori. Alegerea noului conducator al statului a creat o diviziune in randurile musulmanilor - prima din multe ce vor urma in istoria islamului. Un grup l-a ales pe Abu Bakr, un apropiat al profetului ca nou Calif (conducator al musulmanilor). Un alt grup insa credea ca Ali, ruda a profetului, ar fi trebuit sa fie Calif, deoarece doar cei din familia profetului sunt destinati sa conduca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Islamul - Extremismul Religios Islamic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!