Interventia psihosociologica, rezolvarea problemelor si bucuria fundamentata

Extras din referat Cum descarc?

La limita, exista doua perspective din care putem privi viata noastra si a mediului social in care traim. Intr-o prima perspectiva, am putea vedea lucrurile ca pe o mare de bucurie care este doar tulburata, din cand in cand, de probleme personale sau sociale, de la cele mai marunte la cele mai mari, de la adieri care abia daca ne irita pielea, deranjante totusi, la furtuni gata sa ne prinda in vartejul lor si sa ne scufunde. Intr-o a doua perspectiva, am putea vedea lucrurile ca pe o mare in permanenta furtuna pe care, din cand in cand, mai apar si razele bucuriei. Dar care este adevarul in cele din urma? Probabil greu de stabilit de o maniera generala si liniara, adica mult simplificata. Ne mai putem intreba si in legatura cu stiinta, cea menita sa identifice adevarul: unde este locul ei intr-una sau alta dintre cele doua perspective. Din nou, pare a fi in joc mai mult o problema de reprezentare, desi in realitate nu este chiar asa. Stiintele, cum este si cazul psihologiei sociale, sunt genetic si functional strans legate de rezolvarea de probleme, indiferent daca, in diferite etape, sunt ,,stiinte pure" sau ,,stiinte aplicate". (Steele si Pierce, 2008, p. 3). 
Provocarea lansata de coordonatorul acestui volum este una menita sa rastoarne aceasta paradigma sau macar tinde spre aceasta. Dar pana la rasturnarea paradigmatica, materialul de lucru este dat totusi de perspectiva in care viata noastra si a societatii in care traim este una problematica, bucuria fiind un camp de castigat, inclusiv cu sprijinul psihologiei sociale aplicate. 
Vom incerca in contributia de fata sa aducem in prim plan problematica de baza a psihologiei sociale si sociologiei, regrupand in jurul conceptului de interventie o serie de consideratii sintetizate de noi, in baza literaturii de specialitate, intr-o serie de lucrari anterioare. (A se vedea Pascaru, 2011; Pascaru, 2012; Pascaru, 2013). 
1. Psihologia sociala aplicata si deschiderile ei
Psihologia sociala aplicata este o ramura a psihologiei sociale care recurge la teoriile, principiile, metodele si datele psihologiei sociale pentru a contribui la: 1) intelegerea unor probleme sociale de ordin practic si 2) dezvoltarea unor strategii de interventie care sa sprijine optimizarea modului de functionare a indivizilor, grupurilor, organizatiilor, comunitatilor si societatilor in raport cu anumite probleme de natura sociala si practica. Din punctul de vedere al autorilor mai sus amintiti, ceea ce este specific psihologiei sociale aplicate si o distinge ca si ramura a psihologiei sociale, este aceasta preocupare pentru dezvoltarea unor strategii de interventie, primele studii de psihosociologie aplicata au fost legate de mediul muncii sau de studiile asupra deciziilor judecatoresti.
Lewin a fost cel care, la inceputul anilor 30, a inceput sa investigheze o serie de aspecte practice si de probleme sociale. Era vorba de felul in care ar putea fi oamenii determinati sa adopte o dieta mai sanatoasa sau de modul cum sunt influentate relatiile interpersonale si productivitatea in munca de catre stilul de conducere. Intre 1930 si 1940, a crescut in mod considerabil interesul vizavi de problemele aplicative si practice, multe dintre acestea fiind consecinte ale dezvoltarii nazismului si ale celui de al doilea razboi mondial. Unii specialisti germani au afirmat ca Adolf Hitler a avut mai multa influenta asupra dezvoltarii psihologiei sociale decat a avut oricine altcineva, inclusiv cei mai proeminenti cercetatori, actiunile lui Hitler facandu-i pe oameni sa isi puna o serie de intrebari cu privire la cauzele unor fenomene psihosociale relevante precum violenta, genocidul, conformitatea, sau obedienta. 
Si evenimentele din anii 60 au dus la cresterea interesului fata de psihologia sociala aplicata. O serie de evenimente extrem de relevante din punct de vedere politic si social (de exemplu, asasinarea lui J. F. Kennedy sau a lui Martin Luther King, razboiul din Vietnam) au dus la cresterea atentiei vizavi de o serie de aspecte relevante ale societatii americane. In acest context, au aparut solicitari, atat din interiorul psihologiei cat si din partea membrilor societatii, pentru ca psihologia sa devina mai relevanta din punct de vedere social. Ca si o consecinta a acestor dezvoltari, psihologia sociala aplicata s-a constituit de-a lungul anilor 70 ca si domeniu clar delimitat, un moment semnificativ fiind aparitia unei reviste dedicate in mod specific aspectelor aplicative si cercetarii: Journal of Applied Social Psychology, in 1970-1971. 
Psihologia sociala aplicata, este orientata atat spre rezolvarea unor probleme sociale cat si spre rezolvarea unor probleme practice. 
Problemele sociale se disting prin aria lor de manifestare si extindere si prin aceea ca impun solutii la scara sociala. Sunt amintite adesea SIDA, abuzul de substante, prejudecatile si discriminarea, crima, delincventa juvenila, luptele dintre bande etc. Specialistii erau convinsi ca pentru a ameliora multe dintre situatiile problematice cu care ne confruntam azi, ,,trebuie sa se produca schimbari tocmai la nivelul fenomenelor care constituie domeniul fundamental de studiu al psihologiei sociale: atitudinile, valorile si stilul de viata al persoanelor." Ni se semnala de asemenea faptul ca pot exista probleme care, la un anumit nivel sa isi aiba originea in stiintele non-sociale (biologie, geologie, fizica, inginerie) dar care sa fie in acelasi timp legate puternic de comportamentul social si, prin urmare, sa fie abordabile prin prisma solutiilor oferite de stiintele sociale. Ca exemplu, erau amintite in context problemele care tin de protectia mediului. Dar, ne avertizau aceeasi autori, psihologia sociala aplicata se apleaca si ,,asupra altor circumstante indezirabile sau nesatisfacatoare, care nu pot fi calificate drept probleme sociale, in sensul conventional al termenului." Nivelul de coeziune scazut a unei echipe sportive sau procese ineficiente de luare a deciziei sunt situatii in care psihologia sociala poate interveni eficient. Astfel de situatii nesatisfacatoare cu care se confrunta oamenii, scriau Schneider, Gruman si Coutts, sunt numite probleme practice, ,,pentru a le distinge de cele care sunt denumite in mod conventional probleme sociale ". 
Nu numai in situatii problematice poate interveni psihologia sociala. Domeniul de aplicare al acesteia, dupa Schneider, Gruman si Coutts, ,,poate fi extins si la optimizarea unei situatii care este deja acceptabila sau chiar favorabila." (Schneider, Gruman si Coutts, 2005, p. 10). Si autorii citati exemplificau cum, in sport, pot fi utilizate strategii care sa optimizeze comunicarea focalizata pe scop a unei echipe care are deja un raport bun intre meciurile castigate si cele pierdute. 
In termenii viziunii date de acest volum, noi am spune ca nu numai pentru eliminarea (diminuarea) unor probleme care umbresc bucuria noastra de zi cu zi poate fi folosita psihologia sociala ci si pentru a mari bucuria sau intensitatea ei, atunci cand problemele lipsesc. 
,,Aproape nu exista sectoare ale vietii sociale in care psihologia sociala sa nu gaseasca aplicatii", aprecia Petru Ilut (2009, p. 111). Mai mult, este de retinut aici faptul ca putem folosi cunostintele din psihologia sociala si in scopul optimizarii propriei vieti. (Schneider, Gruman si Coutts, 2005, pp. 10-11). Noi vom prezenta in contributia de fata felul in care, cu ajutorul psihologiei sociale, putem interveni in rezolvarea problemelor sau in augmentarea bucuriilor vietii noastre cotidiene. Va fi o scurta incursiune in domeniul interventiilor personale. Pana atunci consideram insa oportuna prezentarea succinta a ceea ce psihosociologii numesc interventii programatice (programatic interventions) si care implica existenta prealabila a unui program (design) de interventie. (Lodzinsky, Motomura si Schneider, 2005, p. 56).


Fisiere in arhiva (1):

  • Interventia psihosociologica, rezolvarea problemelor si bucuria fundamentata.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Alexitch, L.R. (2005), ,,Applied Social Psychology to Education", in Schneider, F.W., Gruman, J.A., Coutts, L.M., eds. (2005), Applied Social Psychology. Understanding and Addressing Social and Practical Problems, Thousand Oaks, London, New Dehli, Sage Publications, Inc., pp. 205-228.
Chelcea, S. (2008), ,,Phihosociologia: domeniu de studiu, istoric", in Chelcea, S., coord., Psihosociologie. Teorii, cercetari, aplicatii, Iasi, Editura Polirom, pp. 15-34.
Fischer, G.-N. (1997), La psychologie sociale, Paris, Seuil. 
Ilut, P. (2009), Psihologie sociala si sociopsihologie, Iasi, Editura Polirom. 
Lodzinsky, A., Motomura S., M., Schneider, F. W. (2005), ,,Intervention and evaluation", in Schneider, F.W., Gruman, J.A., Coutts, L.M., eds. (2005), Applied Social Psychology. Understanding and Addressing Social and Practical Problems, Thousand Oaks, London, New Dehli, Sage Publications, Inc., pp. 55-74.
Moser, G. (2009), Introducere in psihologia mediului, Iasi, Editura Polirom. 
Page, S., Lafreniere D., K. (2005), ,,Applied Social Psychology to the Community", in Schneider, F.W., Gruman, J.A., Coutts, L.M., eds. (2005), Applied Social Psychology. Understanding and Addressing Social and Practical Problems, Thousand Oaks, London, New Dehli, Sage Publications, Inc., pp. 283-306.
Pascaru, M. (2011), Cercetare participativa si stiinte sociale aplicate, Cluj-Napoca, Presa Universitara Clujeana. 
Pascaru, M. (2012), Efectul Pygmalion. Sinteze de psihologie sociala aplicata, Cluj-Napoca, Editura Eikon. 
Pascaru, M. (2013), ,,Principiile cercetarii-actiune participative", in Ilut, P., coord. (2013), In cautare de principii. Epistemologie si metodologie sociala aplicata, Iasi, Editura Polirom, pp. 205-224. 
Py, J. si Somat, A. (2007), ,,Ingenierie psychosociale: un modele de recherche appliquee et d?intervention", in Trognon, A., Bromberg, M., coord. (2007), Psychologie sociale et ressources humaines, Paris, Presses Universitaires de France, pp. 225-242.
Sandu, D. (2005), Dezvoltare comunitara. Cercetare, practica, ideologie, Iasi, Editura Polirom. 
Ridel, L. (1998), ,,Interventia psihosociologica: un demers de schimbare printr-o analiza a semnificantilor centrali", in Neculau, A., Ferreol, G. (1998), Psihosociologia schimbarii, Iasi, Editura Polirom, pp. 89-95. 
Schneider W., F., Gruman A., J. si Coutts M., L. (2005), ,,Applied Social Psychology", in Schneider, F.W., Gruman, J.A., Coutts, L.M., eds. (2005), Applied Social Psychology. Understanding and Addressing Social and Practical Problems, Thousand Oaks, London, New Dehli, Sage Publications, Inc., pp. 5-16. 
Senn Y., C. (2005), ,,You can change the Word. Action, Participatory and Activist Research", in Schneider, F.W., Gruman, J.A., Coutts, L.M., eds. (2005), Applied Social Psychology. Understanding and Addressing Social and Practical Problems, Thousand Oaks, London, New Dehli, Sage Publications, Inc., pp. 355-374.
Smith A., R., Weber L., A. (2005), ,,Applied Social Psychology in Everday Life", in Schneider, F.W., Gruman, J.A., Coutts, L.M., eds. (2005), Applied Social Psychology. Understanding and Addressing Social and Practical Problems, Thousand Oaks, London, New Dehli, Sage Publications, Inc., pp. 75-100. 
Steele, S.F. si Pierce, J. (2008), Applied Sociology. Terms, Topics, Tools, and Tasks, Second edition, Belmont, Thomson Wadsworth.
Towson M. J., S. (2005), ,,Social Psychology Theory", in Schneider, F.W., Gruman, J.A., Coutts, L.M., eds. (2005), Applied Social Psychology. Understanding and Addressing Social and Practical Problems, Thousand Oaks, London, New Dehli, Sage Publications, Inc., pp. 19-34. 
Zani, B. si Palmonari, A. (2003), Manual de psihologia comunitatii, Iasi, Editura Polirom


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!