Interactionismul Simbolic

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 4
Mecanismul gandirii (Mind) : comunicarea prin simboluri semnificative 4
Constiinta de sine (Self) ca ansamblu organizat al atitudinilor grupului: Altul semnificativ si Altul generalizat 5
Functia constructiva a constiintei in raport cu mediul 5
Socializarea/educatia ca proces de interiorizare a atitudinilor comune prin intermediul conversatiei 6
Concluzii 7
Bibliografie 8


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
,,Principiul pe care l-am considerat fundamental in organizarea sociala umana este cel al comunicarii, care implica o participare cu celalalt. Aceasta presupune ca celalalt sa apara in subiect, ca subiectul sa se identifice cu celalalt si sa devina constient de sine gratie celuilalt." [Mead, 1934, trad. Fr., 1963:215]
Ceea ce subliniaza Mead in acest paragraf este ca omul este definit si poate exista doar raportat la ceilalti indivizi ai societatii, el fiind o fiinta sociala. Si ca orice fiinta sociala el interactioneaza si comunica cu ceilalti indivizi din specia sa. In continuare vom incerca sa explicam relatia intre comunicare si constiinta, functia constructica a acesteia in raport cu mediul, si socializarea prin intermediul conversatiei. 
Mecanismul gandirii (Mind) : comunicarea prin simboluri semnificative
Existenta constiintei este explicata de Mead valorificand o serie de teze ale psihologiei comportamentale: orice act social presupune comunicare, iar gestul, oricat de elementar, face parte dintr-un act social.
Gestul reprezinta fazele actului social si conclud cu adaptarea unui organism la reactia altui organism si care include o atitudine observabila cat si una interioara.
Gestul poate fii de doua feluri: a)Gest reflex; b) Gest semnificativ.
Gestul reflex este cel inscris genetic in orice organism si se bazeaza pe capacitatea unui organism de a reactiona intr-un anumit fel la un stimul prezent experimentat si anterior. Acest gest este specific animalelor, iar ,,mesajul" transmis de acesta se limiteaza la informatia cuprinsa de codul genetic.
Gestul semnificativ este specific oamenilor si reprezinta in esenta capacitatea lor de a rationa, de a reactiona la acelasi stimul diferit si voit. O categorie aparte de gesturi semnificative o constituie ,,simbolurile semnificative" (limbajul) care declanseaza aceeasi reactie interioara in participantii la comunicare. Mecanismul general al gandirii consta in abilitatea de a anticipa reactia celuilalt, de a o provoca si intelege cealalta persoana. ,,Inteligenta nu este posibila decat datorita gestului devenit simbol semnificativ; [...] intrucat gandirea nu este decat o conversatie interiorizata sau implicita a individului care comunica cu sine insusi prin intermediul unor astfel de gesturi" [Mead, 1934, trad.fr. 1963:41]
,,Nu comunicarea este produsul constiintei, ci, dimpotriva, constiinta este cea care se organizeaza in comunicare, datorita unei conversatii prin gesturi, intr-un proces sau context social al experientei." [Mead, 1934, trad. Fr. 1963 : 43-44]


Fisiere in arhiva (1):

  • Interactionismul Simbolic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!