Institutionalizarea Varstnicului

Cuprins referat Cum descarc?

Rezumat 4
Motivatie 6
Elemente introductive 7
FUNDAMENTAREA TEORETICA A LUCRARII 9
1. Scurt istoric al preocuparilor pentru protectia si asistenta persoanelor varstnice 9
2. Aspecte psihosociale specifice varstnicilor 13
3. Factori care influenteaza institutionalizarea 17
4. Tendinte moderne in organizarea serviciilor de asistenta sociala a varstnicilor 22
5. Teorii referitoare la rolul vietii sociale a varstnicului 23
PARTEA PRACTICA A LUCRARII 27
Prezentarea locului de practica 27
FAZA DE EVALUARE INITIALA 27
1. Proiect de evaluare initiala 27
2. Aspecte metodologice 28
3. Rezultatele cercetarii 29
3.1. Prelucrarea si interpretarea datelor obtinute prin intermediul interviului 30
3.2. Prelucrarea si interpretarea datelor obtinute prin intermediul observatiei 36
4. Concluziile cercetarii 37
FAZA DE INTERVENTIE SOCIALA 41
1. Proiect de interventie 41
2. Aspecte metodologice 42
2.1. Grupurile de consiliere 42
2.2. Consilierea individuala 42
3. Desfasurarea interventiei sociale propriu-zise 43
3.1. Grupurile de consiliere 43
3.2. Consilierea individuala 47
3.3. Activitati recreative 49
FAZA DE EVALUARE FINALA 50
1. Proiect de evaluare finala 50
2. Rezultatele evaluarii finale 50
CONCLUZII FINALE ALE LUCRARII 52
PROPUNERI SI RECOMANDARI 54
BIBLIOGRAFIE 55


Extras din referat Cum descarc?

REZUMAT
Tema acestei lucrari este ,,Institutionalizarea varstnicului: izolare sau alegere pragmatica?" doreste sa suprinda impactul pe care internarea intr-un centru de ingrijire il are asupra persoanei varstnice, precum si modul in care aceasta se raporteaza la acest statut.
Despre calitatea vietii din institutii, se pot spune multe. Se poate vorbi insa de o serie de transformari psihologice cu impact negativ asupra persoanei institutionalizate, care, asociate cu motivul internarii, cu starea de batranete si boala, genereaza probleme de adaptare la conditiile din mediul institutional, precum si probleme de relationare si comunicare corespunzatoare la nivelul grupului reprezentat ce asistatii Centrului de Ingrijire si Asistenta Cluj-Napoca.
Prezenta lucrare este structurata pe doua parti importante: fundamentarea teoretica a lucrarii si partea practica.
In ceea ce priveste fundamentarea teoretica a lucrarii, aceasta s-a bazat pe selectarea unui corp de informatii relevante pentru acest subiect, pe baza caruia sa pot realiza, mai departe, proiectarea activitatilor de cercetare si interventie.
Activitatea practica pe care a presupus-o investigarea si implementarea unor interventii cu scop ameliorativ, realizata la Centru de Ingrijire si Asistenta Cluj-Napoca, a urmarit determinarea specificului adaptarii varstnicilor la conditiile de viata din institutie.
Utilizand doar metode calitative de cercetare, datorita incarcaturii emotionale si sensibilitatii tematicii investigate, am obtinut o serie de informatii relevante cu privire la principalele probleme de adaptare la conditiile din centru si la nevoile persoanelor varstnice, in special legat de aspectul relationarii si comunicarii.
Aceasta a reprezentat baza pe care au fost selectate metodele de interventie si propuse cele mai relevante obiective de indeplinit in legatura cu adaptarea varstnicilor la conditiile din centru. Pentru aceasta, am ales ca si metoda consilierea in grup, consilierea individuala si organizarea de activitati recreative, fiecare dintre acestea avand scopuri clar stabilite.
In urma implementarii activitatilor de interventie am observat o imbunatatire a starii generale a persoanelor in varsta, care corespunde, de fapt, unui grad mai ridicat de confort psihic pe care acesti varstnici si l-au castigat in urma participarii la activitatile prevazute prin interventie.
MOTIVATIE
Interesul crescut pe care il am pentru varstnici si problemele lor si faptul ca pentru mine batranetea este asociata cu intelepciunea si experienta de viata, m-a determinat sa aleg aceasta tema.
Dedic aceasta lucrare parintilor mei care nu mai sunt, dar care au avut bucuria sa-si petreaca ultimii ani de viata in casuta lor, alaturi de copiii lor si de toti cei dragi, si in mod special mamei mele, care infruntand multe obstacole ale vietii, ne-a transmis nu numai credinta, dragoste si spirit de sacrificiu dar si valori care vor dainui, acelea de empatie si compasiune pentru cei din jur.
INTRODUCERE
Societatea zilelor noastre, profund orientata spre tineri si pe problematica specifica acestora, are tendinta de a respinge si chiar devaloriza varsta a treia, considerata adesea inutila, nesemnificativa si neimportanta. Aceasta lipsa de respect poate fi intalnita in societate in ansamblul sau, dar si la locul de munca, in familie, in mass-media, in toate formele sale. Aceasta situatie este contrastanta cu ceea ce se intampla in societatile arhaice si traditionale, unde batranii se bucura de maximum de autoritate si respect si, implicit, protectie.
Este clar ca situatia ideala pentru un varstnic este de a trai, pana la sfarsitul zilelor, in mijlocul familiei sale naturale, care sa ii acorde suportul si afectiunea de care are nevoie. Insa, in multe cazuri, aceasta este, asa cum am spus, o situatie ideala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Institutionalizarea Varstnicului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Balaceanu-Stolnici, C., 1998 - Geriatrie practica, Ed. Amaltea, Bucuresti
Baban, A., (2002), Metodologia cercetarii calitative, Ed. Presa Universitara Clujeana, Cluj-Napoca
Bocancea C., Neamtu G., 1999 - Elemente de asistenta sociala, Ed. Polirom, Iasi
Bogdan, C., 1997 - Geriatrie, Ed. Medicala, Bucuresti
Drimba, O. ,1987 - Istoria culturii si civilizatiei, Ed. Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti
Dumitru, M., 1984, - Batranete activa, Ed. Medicala, Bucuresti
Eliade, M., 1994 - Nostalgia religiilor, Ed. Humanitas, Bucuresti
Encyclopedia of Social Work, 1997,vol. I, NASW
Gal, D., 2003 - Asistenta sociala a persoanelor varstnice. Aspecte metodologice, Ed. TODESCO, Cluj-Napoca
Gal, D., 2001 - Dezvoltarea umana si imbatranirea, Presa Universitara Clujeana, Cluj-Napoca
Gal, D., 2001 - Vine o zi ..., Presa Universitara Clujeana, Cluj-Napoca
Gallo, J. J., Busby-Whitehead, J., Rabins, P. V., Silliman, R. A., Murphy, J. B., Reichel, W., 1999 - Reichel's Care of the Elderly: Clinical Aspects of Aging, 5th edition, Lippincott Williams & Wilkins Publishers (e-book)
Goffman, E., 1961 -Aziluri, Ed. Polirom, Iasi
Gusic, V. I., 1984 - Biologia varstelor si lupta impotriva batranetii, Ed. Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti
Help the Aged - Age discrimination in Public Policy.A review of Evidence,
www.helptheage.org.uk(21 mai 2007)
Ilut, P., (1997), ,,Abordarea calitativa a scioumanului", Ed. Polirom, Iasi
Ilut, P., (2005), ,,Sociopsihologia si antropologia familiei", Ed. Polirom, Iasi
Kubler-Ross, 1992 - On Death and Dying, Ed. Tavistock-Routledge, London and New York
Marshall, M., 1993 - Asistenta sociala pentru batrani, Ed. Alternative, Bucuresti
Neamtu, G., 2003 - Tratat de asistenta sociala, Ed. Polirom, Iasi
Neculau, A., 1991 - Cultura si personalitate, Ed. Militara, Bucuresti
Puwak, H., 1995 - Incetinirea ireverisibilitatii, Ed. Expert, Bucuresti
Rex Skidmore,Milton G.,Thackeray,O.William and Farley, 1997 - Introduction to Social Work, Allyn and Bacon
Schiopu, U., Verza, E., 1997 - Psihologia varstelor, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti
Sorescu, M. E., 2005 - Asistenta sociala a persoanelor varstnice, Craiova,Curs universitar
Wolf, K., 1995 - The biological sociological and psihological aspects af aging


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!