Incompatibilitatea cu functia publica

Extras din referat Cum descarc?

Conflictul de interese defineste situatia in care apare influenta asupra indeplinirii cu obiectivitate a atributiilor care ii revin potrivit Constitutiei si actelor normative exercitata de catre o persoana cu demnitate publica sau aflata intr-o functie publica, persoana care are un interes personal de natura patrimoniala. Conflictul de interese apare ca urmare a nerespectarii principiilor inscrise in normativele referitoare la functiile publice:
- impartialitate
- integritate
- transparenta deciziei
- suprematia interesului public.
Functionarul public se afla in situatia conflictului de interese atunci cand:
- au relatii cu caracter patrimonial cu persoanele carora trebuie sa le rezolve cereri, sa ia decizii sau sa participe la luarea deciziilor
- cand participa alaturi de sot/sotie sau ruda de gradul I in comisii constituite conform legii
- deciziile pe care trebuie sa le ia pentru exercitarea functiei publice sunt influentate de interesele lor partimoniale, ale sotului/sotiei sau rudelor de gradul I
Seful ierarhic caruia ii este subordonat direct trebuie sa fie anuntat de catre functionarul public de existenta conflictului de interese si, de asemenea, din momentul constatarii acestuia sa se abtina de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea deciziei.
In cel mult 3 zile de la data luarii la cunostinta seful ierarhic trebuie sa ia toate masurile care se impun pentru exercitarea cu impartialitate a functiei publice, sa propuna conducatorului institutiei desemnarea unui alt functionar public cu aceeasi pregatire si nivel de experienta.
Nu sunt permise raporturile ierarhice directe in cazul in care functionarii publici respectivi sunt soti sau rude de gradul I. persoanele care se afla intr-una din aceste situatii la data intrarii in vigoare a Legii nr. 161/2003, vor opta in termen de 60 de zile pentru incetarea raporturilor ierarhice directe. Aceste situatii se constata de catre seful ierarhic superior al functionarilor publici respectivi, care dispune incetarea raporturilor ierarhice directe dintre functionarii publici soti sau rude de gradul I.
Situatia de incompatibilitate apare atunci cand un functionar public detine orice alta functie publica decat cea in care a fost numit sau o functie de demnitate publica.
In afara functiei publice in care a fost numit, functionarul public nu poate presta cu remunerare sau nu, urmatoarele activitati si nu poate detine functii in:
- institutii publice sau autoritati
- cabinetul demnitarului - EXCEPTIE = suspendarea din functia publica pe perioada numirii sale, la incheierea mandatului functionarul este reincadrat in functia publica sau in alta similara
- regii autonome, societati comerciale, alte unitati cu scop lucrativ publice sau private, asociatii familiale sau sa detina calitatea de persoana fizica autorizata
- grup de interes economic
Timp de 3 ani dupa iesirea din corpul functionarilor publici, acei functionari publici care au desfasurat activitati de monitorizare si control la societati comerciale sau la unitati cu scop lucrativ, nu pot sa desfasoare activitate in cadrul lor si nici sa acorde consultanta de specialitate.


Fisiere in arhiva (1):

 • Incompatibilitatea cu functia publica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!