Importanta Supravegherii, Asistarii Psihosociale si Pregatirii pentru Liberare a Delicventului

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Scopul acestei lucrari este de a evidentia faptul ca mediul carceral si pedeapsa aplicata detinutului influenteaza personalitatea, identitatea si viata acestuia iar asistarea psihosociala, consilierea si pregatirea pentru liberare sunt importante, deoarece, aceste activitati sunt de natura sa conduca la eficientizarea si realizarea in bune conditii a reeducarii si indrumarii detinutilor. 
In perioada in care persoanele private de libertate isi ispasesc pedeapsa, acestea deseori pierd relatiile sociale vechi, pierd banii agonisiti, locuinta, familia si chiar sensibilitatea sau dragostea fata de cei din jur. Sunt dese cazurile in care nu au unde sa se intoarca, intampina piedici in gasirea unui loc de munca si redobandirea unor documente cum ar fi cartea de identitate sau asigurare medicala. Toate aceste lucruri si necunoasterea procedeelor de rezolvare a problemelor, complica procesul de reintegrare in societate.
Procesul de adaptare la mediul de detentie implica o alta forma a personalitatii detinutului. Acesta se orienteaza cu usurinta spre asimilarea normelor, obiceiurilor si valorilor specifice mediului privativ, raportandu-se la evenimentele din jurul sau. Cu cat creste aceasta adaptare a detinutului la spatiul penitenciarului, cu atat mai mult scade receptivitatea acestuia la diferite programe de reeducare.
Lucrarea de fata incearca sa aduca in prim plan necesitatea organizarii si functionarii unor servicii de reintegrare sociala si supraveghere a detinutilor, precum si demersurile psihologice care trebuie facute in vederea reconfigurarii personalitatii acestuia, pentru o reintegrare sociala mult mai rapida si mai usoara. 
Modelarea identitatii umane in mediul carceral
La intrarea in inchisoare, condamnatii isi pierd parametrii identitatii sociale: profeisa, familia etc. De aici inainte sunt niste necunoscuti unii pentru altii. Singura lor identitate sociala este aceea de detinut. Avand in vedere ca toti detinutii au aceasta identitate, ea nu ar trebui sa fie o componenta de diferentiere, de recunoastere.
Pentru a relationa si a vietui in aceasta noua lume si pentru a-si gasi un loc al lor, cred ca detinutii trebuie sa stie cine sunt ceilalti, conferindu-le noi identitati, identitati pe care si le atribuie singuri.
Trebuie sa existe o diferenta intre un detinut si un altul, acest lucru presupunand existenta unei identitati personale. Detinutul este nevoit sa traiasca in conditii fizice si morale mai putin placute, cu indivizi de varste, origini etnice, culturale si sociale (care impartasesc valori diferite), dar mai ales cu condamnati pentru crime si infractiuni diverse, cu trecuturi carcerale diferite, fara o alta modalitate de a-i cunoaste decat prin intermediul crimelor si condamnarilor. Aceasta convietuire in conditii dezagreabile alaturi de indivizi diferiti, criminali (care erau considerati altfel cand erau liberi), ii obliga daca vor sa fie ei insisi, sa se departeze de ceilalti. Levi Strauss spunea ca ,,alaturi de diferentele datorate izolarii exista cele la fel de importante datorate proximitatii, dorinta de a se opune, de a se diferentia, de a fi el insusi". 
Prin ideile care privesc crima care se presupune ca au comis-o (dar si celelalte aspecte privind varsta, originea geografica, etnica si culturala), condamnatii isi creeaza si o identitate morala, diferita, facand o categorizare spunand cine sunt ei sau cine sunt ceilalti.
Aceste identitati capata valori de identitati sociale, detinutul devenind ceea ce s-a presupus ca a facut si ce poate sa faca. Plecand de la aceste identitati, condamnatii trebuie sa profeseze valori morale, sa se integreze si sa urmeze reguli de conduita specifice mediului carceral.
In contactul cu ceilalti detinuti, remuscarile, invinuirile marturisite in timpul procesului penal, sunt inlocuite repede cu justificari ale faptelor comise "fabricate" in penitenciar, la care detinutul adera deoarece ii confera gandiri care inlatura sentimental de vinovatie. Diminuarea gradului de vinovatie usureaza constiinta detinutului si deseori ale loc schimbarea pozitiei fata de pedeapsa, daca initial detinutul considera ca pedeapsa este pe masura faptei comise de el, destul de repede apreciaza pedeapsa ca fiind prea aspra pentru el. Din acestea rezulta faptul ca dintr-un comportament supus, detinutul trece la unul activ in care primeaza doar interesul personal si egoismul.
Cred ca in urma acestor lucruri trebuie desfasurate activitati menite sa influenteze personalitatea detinutilor, acest lucru putand fi exprimat mai bine prin termenul de modelare. Prin modelarea personalitatii detinutilor, trebuie sa se urmareasca in principal mentinerea unui sistem de reguli stricte, care sa ajute adaptarea celor de curand intrati in penitenciar, sa se formeze opinii corecte fata de evenimentele din detentie si sa le creeze detinutilor sentimente umane adevarate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Importanta Supravegherii, Asistarii Psihosociale si Pregatirii pentru Liberare a Delicventului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!