Importanta si Necesitatea Asistentei Sociale

Extras din referat Cum descarc?

Practica Asistentei Sociale moderne, spre deosebire de actiitatile asistentiale din epocile anterioare , ca si de angajamentele individuale voluntare de sprijin acordat celor aflati in situatii dificile, se caracterizeaza printr-o tot mai accentuata profesionalizare si scientizare, pe coordonatele domeniului socio - uman.
Practica asistentei sociale consta in aplicarea si utilizarea unor valori, principii si metode specifice pt atingerea urmatoarelor scopuri: sprijinirea oamenilor in obtinerea de resurse si servicii, consilierea si sprijinirea psihologica a indivizilor si microgrupurilor; participarea la elaborarea si promovarea legislatiei sociale.
Romania a pornit in decembrie 1989 cu una dintre cele mai nefavorabile situatii (desi initial s-a crezut contrariul, avand in vedere faptul inselator ca se platise datoria externa), fiind inca din acel moment plasata destul de mult in urma tarilor din zona Europei Centrale.
Primul fenomen social nou aparut in zona ex-comunista a fost somajul, despre care a inceput sa se vorbeasca oficial inca din 1990. Dupa socul asumarii publice a acestui termen, care - alaturi de ,,faliment" - parea desprins din reportajele TV despre ,,infricosatoarele realitati capitaliste", reportaje cu care romanii fusesera invatati inainte de 1989, s-a intrat repede in faza masurarilor statistice si a comentariilor de presa, mai mult sau mai putin pertinente. Valorile oficiale au indicat, de exemplu, 3% in 1991, apoi o crestere continua in anii urmatori, 10,9% in 1994 si 11,6% in 1998 (Business Central Europe, The Annual 1998/99), cu perspective reduse de ameliorare pe termen scurt. Cea mai mare parte a somerilor proveneau din industria grea, aflata la inceputul unui lung declin.
Un alt fenomen social al anilor 90 a fost subtierea segmentului activ al populatiei (,,deflatie sociala"), respectiv cresterea accelerata a numarului de pensionari si asistati social. In afara intrarilor in somaj, despre care am amintit anterior, pensionarea timpurie, la cerere (deci inaintea limitei de varsta) a fost abuziv utilizata ca alternativa la somaj in ultimii zece ani iar efectele secundare ale acestei politici se fac simtite acum in bugetul asigurarilor sociale. Intr-adevar, se poate spune ca cei aproximativ sase milioane de pensionari, la care adaugam un milion si jumatate de someri (plus o ,,incarcatura sociala" naturala de aproape cinci milioane de copii si tineri cuprinsi in diverse forme de invatamant) reprezinta prea mult pentru o economie care produce din ce in ce mai putin. In 1998, pentru a fi si mai expliciti, numarul pensionarilor il depasise deja pe cel al salariatilor iar tendinta a continuat sa se manifeste, ceea ce explica in parte dificultatile majore ale sistemelor de asigurari sociale.
Scaderea puterii de cumparare a populatiei este asociata cu ceea ce in limbaj politic si mediatic s-a numit degradarea nivelului de trai, adica reducerea continua si drastica a veniturilor reale ale cetatenilor in comparatie cu nivelul tot mai inalt al preturilor. In 1997, spre exemplificare, salariul mediu pe economie ajunsese sa reprezinte doar 58% din valoarea corespunzatoare momentului decembrie 1989 (Mihut si Lauritzen, 1999) iar in cazul pensiilor situatia era si mai severa.
Restructurarea cheltuielilor a reprezentat o consecinta directa a scaderii puterii de cumparare, majoritatea familiilor din Romania cheltuind din ce in ce mai mult (procentual) pentru asigurarea costului alimentar. Datele statistice indica o ,,alocare bugetara" pentru alimente de aproape 60% din cheltuielile totale ale unei familii obisnuite si de cca 40% in cazul familiilor de patroni. Aceste valori sunt desigur foarte mari pentru o tara cu aspiratii comunitare, acceptandu-se in general ideea ca ponderea cheltuielilor alimentare intr-o tara europeana dezvoltata nu poate depasi 30% din totalul cheltuielilor, limita care este considerata de unii autori o posibila definire a pragului de saracie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Importanta si Necesitatea Asistentei Sociale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!