Impactul sociologiei ca știință asupra societății

Extras din referat Cum descarc?

Aristotel (383-322 i.e.n.), ganditorul grec din Stagira, discipol al lui Platon si opozant al acestuia, conceptia sa sociala si-o bazeaza pe observatia sistematica, pe cercetarea masei de fapte, fenomene si procese, dezvoltand o teorie despre societate si viata sociala in concordanta cu legile care guverneaza societatea umana. Face referiri geniale la unele aspecte ale vietii sociale si ale omului, pe care il defineste ca "fiinta sociala", respectiv "zoon politikon". In lucrari precum "Etica Nicomachica", "Politika", "Constitutia atenienilor" ( singura constitutie care s-a pastrat din cele 185 pe care ganditorul le-a studiat),Aristotel cauta "entelehiile" (en-in, teles-scop, ehein-a avea) desemnand in fapt scopul launtric propriu fiecarui fapt, fenomen, proces, scopul in fiecare lucru ca tendinta spre perfectiune. Realitatea sociala la Aristotel se prezinta sub patru aspecte: Philia- reprezinta sociabilitatea; Coinoma- exprima structura grupala a societatii; Politeia- are drept continut statul care este identificat cu societatea globala; Nomos- ca ansamblu al regulilor, normelor de conduita, obiceiurilor, practicilor, moravurilor, normelor de drept si morale, devenind o forma a controlului social.
Al doilea moment presociologic este constituit din intemeietorii "fizicii sociale", respectiv: Thomas Hobbes (1588-1679), ga 10410d319k nditor englez care in abordarea sociala concepe societatea si omul ca existente care se caracterizeaza prin anarhie, concurenta si individualism. Din aceasta cauza starea naturala a omului este anterioara statului si este prezentata prin judecati de tipul, "omul este lup pentru om", "razboiul tuturor impotriva tuturor". Statul este rezultatul contractului social realizat intre oamenii societatii date pentru a elimina razboiul, pentru a instala pacea in societate. Ganditorul englez este impotriva democratiei si militeaza pentru un stat despotic de regula optand spre monarhie. De retinut este faptul ca Th. Hobbes isi contureaza opiniile pe baza unor observatii directe si ample care stau la baza elaborarii teoriei sociale autoritare, a teoriei ordinii sociale, afirmand natura irevocabila a contractului social si fundamentand principiul puterii suverane nelimitate a carmuitorului. Utilizeaza pentru prima oara conceptul de fizica sociala, preluat de la Saint Simon si Auguste Comte. 
Spinoza, Baruch (Benedict), (1632-1677) adera la conceptia contractualista a lui Hobbes dar se detaseaza de aceasta militand pentru o forma democratica de guvernare. Acesti doi ganditori- Hobbes si Spionoza, nu fac altceva decat inlocuiesc entelehiile lui Aristotel cu forte mecanice, fizice in explicarea fenomenelor si faptelor sociale; au integrat fortele individuale in fortele colective ca forma de explicare a societatii pe care o inteleg ca fiind ansamblul indivizilor umani aflati in relatii interdependente.
Un moment distinct al acestei etape este prezentat prin activitatea lui Montesquieu (1689-1755), ganditor iluminist francez considerat un principal precursor al sociologiei. El sustine ca statul este o institutie naturala, opus viziunilor providentialismului; forta motrice a dezvoltarii sociale o constituie legislatia; preconizeaza separatia puterilor in stat; este adept al determinismului geografic prin care sustine ca legislatia si moravurile unui popor sunt determinate de factorii de clima, de conditiile geografice; a intuit legitatea proceselor sociale si caracterul lor obiectiv, legi pe care le vede ca fiind raporturi necesare ce decurg din natura lucrurilor.
Asadar, Montesquieu descopera in cadrul legilor legislatorului- obiceiurile, moravurile, manierele etc .privite ca institutii ale natiunii- natura guvernului, ceea ce il face sa fie ceea ce este; sa stabileasca legi care sunt privite ca raporturi necesare care deriva din natura lucrurilor, si explica geneza guvernelor; sa demonstreze ca aceste legi depind de lucruri, de factori generali si speciali, de determinismul natural, geografic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul sociologiei ca stiinta asupra societatii.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!