Iarna demografica

Extras din referat Cum descarc?

In opinia mea, "fenomenul" de iarna demografica , numit si declinul familiei, este mult mai evident in zilele noastre decat in trecut. Dupa parerea mea, acest lucru se intampla din mai multe cauze cum ar fi : instabilitate economica, instabilitate politica, noile legi, mortalitate, migratie etc. Aceste cauze duc la nesiguranta populatiei privind viitorul si tot odata la scaderea natalitatii.
Pentru solutionarea acestei probleme, ar fi necesar cresterea numarului de copii per femeie. Studiile arata ca declinul fertilitatii in ultimii 50 de ani este de 50%, fapt care a dus la imbatranirea populatiei. Urmarile acestui fenomen sunt reprezentate de faptul ca cei apti pentru munca isi vor incetini cresterea activitatii, ceea ce inseamna ca sunt insuficienti tineri care sa munceasca si sa poata intretine batranii ( asigurarea pensiilor ) . Fiind tot mai putini tineri in comparatie cu numarul de batrani, taxele vor fii tot mai mari pt. cei aflati pe piata muncii iar nivelul de trai va scadea drastic.
Se pare ca, scaderea popultiei este cauzata in principal de femei. Spre deosebire de secolul trecut , in perioada contemporana a aparut emanciparea femeii. Observ ca, in zilele noastre pentru multe femeii este mult mai importanta cariera profesionala de cat viata de familie si conceperea unui copil. Pentru ca doresc sa se afirme intr-o lume care a fost candva doar a barbatiilor, femeile pun accentul pe educatie alegand astfel sa urmeze mai multe cicluri de invatamant pt. a inainta profesional si lasa in planul doi intemeierea unei familii.
Pe de alta parte, o alta problema este schimbarea vizunii asupra relatiilor sexuale. Inainte, femeile se casatoreau mult mai repede, in jurul varstei de 20 de ani, fara a avea contact sexual inainte de casatorie. In prezent, scopul relatiilor sexuale s-a diminuat, fiind doar un mod de a simti placere si nu de a procea specia umana, afectand astfel decizia conceperii unui copil.
Deasemena, noile legi adoptate dupa picarea regimului comunist au "incurajat" acest fenomen. Legalizarea avorturilor a dus la scadea natalitatii si totodata a fertilitatii, cunoscandu-se posibilitatea afectarii sistemului reproducator.


Fisiere in arhiva (1):

  • Iarna demografica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!