Grupurile

Extras din referat Cum descarc?

Definitie
Un grup reprezinta un ansamblu de persoane care au caracteristici, scopuri si interactiuni comune, participa la aceleasi stari si procese sociale si au constiinta apartenentei de grup.
Prin dimensiunea sa interactiva, grupul se prezinta ca un mediu si mijloc de invatare a unor roluri sociale, formeaza competente de evaluare a altora si poate contribui la dezvoltarea constiintei de sine a membrilor sai.
Grupul:
Joaca un rol crucial in evolutia persoanei, constituie cel mai important mijloc de socializare si integrare sociala, contribuie la transmiterea valorilor unei societati;
Ofera individului securitate, dar si mijloace de afirmare;
Raspunde nevoilor de apartenenta ale fiintei umane.
Tipuri de grupuri
Dupa natura relatiilor dintre membrii grupului:
Grupuri primare - sunt grupuri mici, in care nu numai ca oamenii au relatii ,,fata catre fata", se cunosc deci nemijlocit, dar aceste relatii sunt emotional-afective, de intimitate, caldura si solidaritate.,
Ca de exemplu: familia, grupul de prieteni, comunitatea de batrani (indivizi care se cunosc din copilarie si adolescenta.
Grupuri secundare - In cadrul acestor grupuri, care sunt, in general, grupuri mijlocii si mari, raporturile afectiv-emotionale apar mai palide, spontaneitatea si intimitatea sunt mai reduse. 
Oamenii se angajeaza in relatii cu ceilalti doar prin anumite aspecte ale personalitatii lor si nu integral, ca in cazul grupurilor primare. De aceasta data, interactiunile au un caracter mai formal.
De exemplu, asociatiile studentesti sau de alt gen nu presupun relatii ,,fata catre fata" si nu implica scopuri personale durabile pentru indivizi.
Dupa ordinul de marime:
Grupuri mari (etnii, natiuni, clase sociale, profesii);
Grupuri mijlocii (de ordinul zecilor si sutelor), de exemplu intreprinderile mici si mijlocii, un an de studiu, un cartier;
Grupuri mici (pana la 30-40 persoane), cum ar fi familia, echipe sportive, formatii muzicale, grupa de studenti;
Dupa functia lor normativ-axiologica in raport cu individul
De apartenenta - cele din care individul face parte actualmente;
De referinta - cel care constituie reperele lui normative (atitudinale, valorice, comportamentale) si spre care tinde sa devina membru.


Fisiere in arhiva (1):

  • Grupurile.pptx

Bibliografie

Chelcea, S., & Petru, I. (2003). Enciclopedie de psihosociologie. Bucuresti: Editura Economica.
Neculau, A. (2004). Manual de psihologie sociala. Iasi: Polirom.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!