Globalizare Efecte Sociale ale Crizei Mondiale în România

Extras din referat Cum descarc?

Omenirea este confruntata cu o serie de probleme si presiuni a caror solutionare cere atentie, gandire si actiuni concrete, la scara nationala si internationala. Globalizarea este modalitatea sau sistemul de receptare si abordare pe termen lung a marilor probleme contemporane, determinate de intercatiunea multiplelor procese si fenomene: tehnice, politice, sociale, culturale si preconizarea solutionarii lor intr-o larga perspectiva de comunitatea internationala.
Articolul urmareste atat cercetarea oportunitatilor, constrangerilor si a modului de implementare  a conceptului de globalizare adaptat conditiilor specifice din tara noastra cat si efectele sociale ale crizei mondiale in Romania.
Cuvinte cheie: globalizare, economie, descentralizare, efecte sociale, criza mondiala
1.Introducere
Primul pas inspre o globalizare de succes s-a vrut a fi insasi trecerea la economia de piata si deschiderea pietelor de capital pentru tarile sarace. Laureatul premiului Nobel pentru economie in 2001, Joseph E. Stiglitz, aduce insa in prim plan limitele liberalizarii, aratand ca sistemul economic si politic al tarilor in curs de dezvoltare, pur si simplu, nu a facut fata presiunilor la care au fost supuse de catre creditorii lor, organisemele financiare internationale. Scopul principal al economiei globale este acela ca toate tarile sa se omogenizeze intr-un tot unitar.Globalizarea este un termen foarte uzitat caruia ii putem atribui numeroase semnificatii. Prin acest termen putem intelege dezvoltarea pietelor financiare globale, cresterea corporatiilor transnationale si dominatia lor crescanda asupra economiilor nationale. Majoritatea problemelor pe care oamenii le asociaza globalizarii, incluzand patrunderea valorilor de piata in acele domenii de care ele nu apartin in mod traditional, pot fi atribuite acestor fenomene. S-ar putea discuta totodata despre globalizarea informatiei si a culturii, despre raspandirea televiziunii, a Internetului si a celorlalte forme de comunicare si despre mobilitatea crescuta a comercializarii ideilor[1].
Globalizarea mai poate fi definita ca un set de structuri si procese economice, sociale, tehnologice, politice si culturale care reies din caracterul schimbator al productiei, consumului si comertului de bunuri.
Exista patru caracteristici principale care pot explica originile globalizarii sunt: integrarea in pietele mondiale ale economiilor nationale, tranzitia de la economia ,,high volume" la cea ,,high value" care rezulta din cunoasterea tot mai buna a produselor si serviciilor folosite pe piata, sfarsitul bipolaritatii intre capitalism si socialism in privinta costurilor de productie, si, nu in ultimul rand configurarea noilor blocuri economice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Globalizare Efecte Sociale ale Crizei Mondiale in Romania.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!