Fumatul și Sănătatea Publică în România

Extras din referat Cum descarc?

In lucrarea de fata am incercat sa ating mai multe aspecte legate de aceasta dependenta, si anume fumatul, care este unul dintre cele mai vechi obiceiuri de pe glob, cu consecinte extrem de grave privind starea de sanatate a populatiei. Tabloul morbiditatii si-al mortalitatii generale a fost si este in mod serios influentat de acest flagel.
Voi prezenta anumite date care sa ajute la intelegerea fenomenului fumatului si a implicatiilor sale, nu doar din punct de vedere al sanatatii, ci si din punct de vedere al legislatiei.
Organizatia Mondiala a Sanatatii apreciaza, in raportul ,,Women and the tobacco epidemic - Challenges for the 21st Century" ca anual se produc aproximativ 4 milioane de
decese la nivel global datorate fumatului, iar pana in anul 2020 se estimeaza ca numarul acestora va creste la 8,4 milioane si 70% din aceste decese vor aparea in tarile in curs de dezvoltare. La nivel mondial, in acelasi raport al OMS se arata ca 12% dintre femei fumeaza, comparativ cu 48% dintre barbati, dar ca proportia femeilor care fumeaza este in crestere.
ISTORIC
Tutunul (Nicotiana Tabacum) face parte din familia solanaceelor este originar din Mexic unde, in secolul al VI-lea, era folosit in ritualuri magico-religioase. In epoca precolumbiana, "tobacco" sau "tobaco" era numele unei plante pe care indienii o utilizau din timpuri stravechi in scopuri religioase si magice, fumand-o in pipe confectionate din piatra. Dupa Las Casas, episcop din localitatea mexicana Chiapos, termenul de "tobacco" era folosit
spre a desemna un trabuc grosolan confectionat, pe care triburile indiene il aprindeau la un capat si ii inhalau fumul, inducand astfel stari extatice in scopul comunicarii cu fortele supranaturale. Atunci cand primii navigatori condusi de Columb au debarcat in Antile si pe coastele noului continent descoperit de ei, au preluat termenul care, in dialectele indigene, era atribuit atat plantei, cat si instrumentului de fumat. Ulterior, exploratorii Jacques Cartier si Fracis Drake au confirmat ca fumatul era un obicei raspandit in toate triburile din America de Nord. Descrierea precisa a plantei de tutun se datoreaza lui Gonzalo Hernandez de Oviedo y
Valdes, guvernator de San Domingo, unde spaniolii initiasera primele culturi sistematice cu scop de comercializare, fiind imitati de portughezi in Brazilia si de englezi pe teritoriul statului Virginia de astazi.
Introdus in Europa de catre spanioli, tutunul se raspandeste initial in Franta, incepand cu anul 1560, din ziua cand Jean Nicot, ambasadorul Frantei la Lisabona, ii trimite o cutie de tutun Caterinei de Medicis, spre a-si usura durerile migrenoase, pe atunci existand convingerea ca tutunul, fumat sau baut in infuzie, are pronuntate calitati medicinale, de unde si numele de "herba panacea" sau "herba sancta".
In Europa, obiceiul de a fuma tigari este relativ recent, s-a dezvoltat rapid in prima jumatate a secolului XX. Noile tigarete, mult mai accesibile pentru consumatorii de toate varstele, din toate mediile sociale si cu venituri dintre cele mai variate, au declansat un adevarat "boom" de piata, devenind un pericol pentru sanatatea tuturor.
In Romania primele informatii au fost furnizate de Ion Ionescu de la Brad cu mai mult de 150 de ani in urma, obiceiul fiind insa mai vechi asa cum atesta o serie de descoperiri arheologice datand din secolul al XVI-lea. Sigur ca odata cu acceptarea acestui obicei au aparut si primele fabrici rudimentare de prelucrare a tutunului in 1812 in Moldova si 1821 in Muntenia.
COMPUSII DIN FUMUL DE TIGARA
Tigara contine peste 4000 de compusi, unii avand proprietati iritante, iar altii (peste 50)
fiind cancerigeni. Aceste substante sunt eliberate in aer ca particule si gaze. Aditivii de nicotina, tarul, benzenul si benzopirenul, CO, amoniul, dimetilnitrozamina si acroleina sunt numai cativa constituenti ai fumului de tigara. Fumul de tigara emanat este daunator atat prin fumul (curentul) direct dar si prin cel lateral. Multe toxine sunt prezente in fumul lateral in concentratii mai inalte decat in cel principal; intr-o camera se regaseste 85% din fumul creat de curentul lateral. Astfel, curentul lateral nefiltrat permite aparitia unor concentratii de 50 de ori mai mari de nitrosamine fata de curentul principal. De aici si impactul la distanta pentru fumatorul pasiv al expunerii la fumul de tigara.
Nicotina este un alcaloid care induce dependenta. O singura doza de 60 de mg injectata in fluxul sanguin duce la deces, iar administrarea repetata, in doze mici, produce dependenta. Nicotina este una dintre cele mai toxice substante actionand cu o rapiditate asemanatoare cianurii. Intoxicatia se produce fie prin ingerarea accidentala a lichidelor insecticide pe baza de nicotina, fie - mai rar astazi - prin utilizarea infuziilor de tutun ca remediu impotriva oxiurilor . Nicotina actioneaza prin legarea de situsuri specifice ale sistemului nervos, traverseaza bariera hematoencefalica si se acumuleaza in creier la cateva secunde de la patrunderea in organism, determinand activarea corticala. Actioneaza si asupra altor tesuturi, determinand relaxarea musculaturii scheletice si o serie de efecte endocrine si cardiovasculare. La nivelul SNC, nicotina are efect antidepresiv, de crestere a capacitatii de concentrare, produce o stare de bine, de placere. La nivelul sistemului cardiovascular, aceasta creste alura ventriculara, produce vasoconstrictie la nivelul arterelor coronare, creste tensiunea arteriala si debitul cardiac. Nicotina are de asemenea, proprietati proaterogene, prin cresterea agregarii plachetare si a concentratiei de acizi grasi in sange. Nicotina poate provoca menopauza precoce si accentuarea osteoporozei de la menopauza prin scaderea nivelului de estrogeni. Studii recente atesta potentialul carcinogen direct al nicotinei.


Fisiere in arhiva (3):

  • BIBLIOGRAFIE.doc
  • prima pagina.doc
  • Proiecr Radu Andrei.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!