Francmasoneria

Extras din referat Cum descarc?

1 .Introducere
Potrivit dictionarului enciclopedic "The New Encyclopedia Britannica," francmasoneria este cea mai vasta societate secreta din lume, raspandindu-se mai cu seama datorita intinderii in sec. al XIX-lea a Imperiului Britanic . Insa francmasoneria a functionat in secret doar atunci si acolo unde a fost interzisa de lege. Ea nu este prin natura ei o asociatie secreta, desi prezinta asemanari cu Scolile de Mistere din Antichitate.
Insa, potrivit definitiei date de masonii insisi, masoneria este: "o asociatie de oameni liberi si de bune moravuri care conlucreaza pentru binele si progresul societatii prin perfectionarea morala si intelectuala a membrilor sai. "
Francmasoneria desemneaza in acelasi timp o disciplina spirituala, precum Alchimia, si institutia traditionala care reuneste practicantii acestei discipline, in loji sau confederatii de loji, numite Mari loji. 
Francmasoneria sau masoneria, ca institutie, este un ordin initiatic ai carei membri sunt infratiti prin idealuri comune morale, spirituale si sociale, prin initierea conforma unui ritual comun, prin juramantul depus pe una din cartile sfinte ale marilor religii ( Biblia ,Coranul sau alte scrieri considerate sacre) si, in majoritatea ramificatiilor, de credinta intr-o ,,fiinta suprema", un ,,Mare Arhitect al Universului". 
Organizatiile masonice, prezente in majoritatea tarilor, se regasesc sub forma obedientelor automome, ele insele compuse din loji albastre de cate 7-50 de persoane , uneori chiar mai multe.
2. Scurt istoric al Masoneriei
Despre masonerie se spune ca ar fi ca un salcam batran , aceasta metafora referindu-se la faptul ca un salcam are multe radacini si multe ramuri .
In ciuda publicarii numeroaselor carti si articole cu referire la masonerie , originea ei ramane un mister. Chiar si masonii sunt de pareri diferite in ceea ce priveste originile aceste organizatii.
Legendele masonice plaseaza formarea organizatiei in epoca Turnului Babel si in cea a construirii Templului din Ierusalim de catre regele Solomon, despre care se pomeneste in Biblie. Practic, inceputurile masoneriei operative reprezinta inceputirile culturii urbane, constructia primelor orase - cetati. 
Majoritatea scriitorilor plaseaza aparitia secretelor masonice in epoca existentei preotilor razboinici, cavalerii templieri. 
Un scriitor din secolul al XVIII-lea sustinea ca francmasoneria moderna ar fi fost intemeiata de Godefroy de Bouillon, liderul primei cruciade, care a cucerit Ierusalimul si despre care se spune ca ar fi intemeietorul misterioasei Staretii a Sionului. 
Walter Leslie Vilmshurst, un mason de seama si autor al lucrarii "The Meaning of Masonry", scria: "Adevarata istorie secreta a aparitiei masoneriei nu a fost facuta publica nici in randurile organizatiei insasi".
Principalele simboluri masonice sunt cele "Trei Mari Lumini" (Echerul, Compasul si "Volumul Sfintei Legi") precum si litera "G" scrisa in interiorul unui echer si al unui compas, reprezentand initiala cuvintelor God (zeu), geometrice, generare, geniu, gnoza.
3. Masoneria in Romania
Emblema actuala a Marii Loji Nationale din Romania, cu inscriptia "invinge sau mori" in latina.
In Romania, francmasoneria a avut un rol important. Au fost cativa domnitori romani care au aplicat la ideile si principiile "Epocii Luminilor" pe care si francmasoneria le-a raspandit. In Moldova si Tara Romaneasca, Alexandru Lapusneanu si Radu Serban au intemeiat Scoli domnesti "pentru invatatura norodului", in 1561 la Cotnari si in 1603 la Targoviste.
Serban Cantacuzino a reusit sa construiasca Academia din Bucuresti (1688), Antioh Cantemir a construit una la Iasi (1707) iar in Transilvania, s-a construit in 1795 la straduinta invatatului Ioan Piuariu-Molnar.
S-au infaptuit reforme fiscale si juridice de catre Constantin Brancoveanu, Antioh si Dimitrie Cantemir, s-au deschis scoli si spitale, si s-a popularizat ideea "bunului" sau "binelui obstesc". Constantin Mavrocordat a instaurat o Constitutie in Tara Romaneasca si a desfintat iobagia.
Horea, un alt francmason, a redactat faimosul "Supplex libellus valachorum", unde erau prezentate revendicari absolut similare cu cele exprimate zece ani mai inainte in America sau cinci ani mai tarziu in Franta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Francmasoneria.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!