Fenomenul Migratiei in Republica Moldova

Extras din referat Cum descarc?

Studiul asupra fenomenului migratiei in Republica Moldova a fost realizat in doua etape:
1. cercetarea calitativa (focus grupuri si interviuri individuale cu migrantii, membrii familiilor lor, experti);
2. cercetarea cantitativa, desfasurata in doua stadii:
a) un sondaj de opinie cu aplicarea chestionarului tip screening (esantion 1000 gospodarii casnice) pentru obtinerea unor informatii primare despre fenomen;
b) un sondaj de opinie pe un esantion de 3714 gospodarii casnice.
Trebuie de mentionat ca fenomenul migratiei poarta un caracter foarte dinamic. Din acestea considerente in cadrul studiului s-a operat cu termenul contingent migrant, care cuprinde numarul cetatenilor aflati la moment peste hotare la munca, ca precum si cetatenii ce se afla la moment in RM, dar au revenit pentru o perioada, avand intentia de a pleca din nou la munca peste hotare. 
Numarul cetatenilor plecati peste hotare la momentul efectuarii studiului este estimat de 399 mii persoane, membri ai 317 mii familii, iar numarul cetatenilor reveniti pentru o perioada in tara este estimat de 171 mii persoane, membri ai 150 mii familii. 
Astfel contingentul migrant al Republicii Moldova la momentul efectuarii studiului (octombrie - noiembrie 2004) constituia 571 mii persoane. 
Alte 52 mii persoane au fost peste hotare la munca in anii 2003 - 2004, dar au revenit si au exprimat intentia de a nu mai pleca. 
Un alt termen cu care s-a operat in cadrul studiului este potentialul migrant al tarii, care cuprinde contingentul migrant si cetatenii care nu au fost plecati la munca peste hotare dar au exprimat intentia de a pleca. Astfel contingentul migant al tarii la moment (571 mii persoane) constitue 38,7% din populatia economic activa (datele pentru 2003), iar potentialul migrant (690 mii persoane) constitue 46,8%. 
Principalele cauze ale plecarii peste hotare la munca, mentionate de respondenti au fost:
- neajunsul mijloacelor pentru consum curent (alimentatie, imbracaminte, servicii comunale, aparate electrocasnice) - mentionat in 43,9% cazuri drept cauza


Fisiere in arhiva (1):

  • Fenomenul Migratiei in Republica Moldova.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!