Fenomenul devianței sociale

Extras din referat Cum descarc?

Devianta este cunoscuta ca fundamentul sociologiei. Devianta reprezinta modelul comportamental a unei persoane sau a unui grup de persoane care se abat de la standardele normale cunoscute. Comportamentul deviant se refera la actiuni care trec dincolo de normele acceptate in mod obisnuit. Cu totii avem o idee formata in legatura cu cine sunt deviantii sau cel putin asa credem. Omul este ghidat de anumite norme si reguli care le indica ce este drept-nedrept, corect-incorect, legal-ilegal. Emile Durkheim afirma ca acest fenomen este unul normal si des inalnit in societate. Astfel, cand un individ sau un grup de indivizi se abat de la normele si regulile considerate de societate corecte, apare comportamentul deviant. Devianta este diferita de la o cultura la alta. Ceea ce este socotit drept deviant intr-un anumit loc, poate fi considerat in alt loc ca unul normal. Comportamentele violente sunt corectate prin resocializare, unde sunt invatati noi norme si legi. Toate comportamentele deviante au un scop anume si o motivatie specifica. Controalele sociale sunt sanctiuni care incearca sa tina oamenii la distanta de devianta, controalele interne sociale sunt comportamente si atitudini sociale ale individului care sa ii protejeze de devianta iar controalele externe sunt mecanismele societatii care ajuta la reeducare, cum ar fi politia si legea. Durkheim considera ca nu exista societate in care sa nu existe indivizi care sa nu se abata de la normele corecte si care sa nu prezinte comportamentele violente. 
Exista teorii si teme pe baza cauzelor si formarii comportamentului deviant, acestea sunt : teoria etichetarii teoretice, in care un individ devine deviant in functie de eticheta care ii este pusa. Identitatea devianta se obtine in urma distinctiei dintre comportamentul deviant primar si cel secundar. Devianta primara se realizeaza intr-un loc in care toti fac lucruri deviante dar nu sunt descoperiti, iar devianta secundara este locul in care un individ preia identitatea unui deviant si apoi o transforma intr-o "cariera devianta". In cadrul aceste teorii oamenii sunt vazuti care victime care nu pot fi ajutate, decat ca persoane care sunt considerate periculoase. Teoria transmisiei, prin care devianta este invatata prin transmisie de la un individ la altul sau de la un grup la alt grup. Se poate invata prin interactiune sociala cu alti indivizi care poseda un comportament deviant, deoarece criminalii invata de la alti infractori. Acest lucru poate avea un efect mai mare in functie de momentele in care au loc interactiunile si de varsta persoanei, daca persoana se afla la o varsta frageda, devianta are sanse sa influienteze mult mai tare. Teoria conflictelor, se bazeaza pe indivizii care au mai putin si care au mai mult, descoperindu-se ca actele violente sunt realizate mai des de oamenii saraci decat de cei bogati. 
Comportamentul deviant se realizeaza in functie de persoanele cu care avem contact, in functie de mediul in care am crescut cand eram copii si in mediul in care am ales sa traim. De exemplu, daca un copil traieste intr-un mediu in care furtul, consumul de droguri, crima si alte actiuni violente sunt considerate ca fiind normale si el o sa ajunga sa le perceapa la fel, ba chiar sa si savarseasca acele actiuni, decat un copil care este izolat de violenta. In cazul acesta sansele sunt mult mai mari in aparitia unui comportament deviant. Un alt factor care influienteaza aparitia deviantei este momentul de dezvoltare a unei persoane, cand trece de la etapa copilariei spre maturitate, se formeaza o personalitate noua, asteptarile privind societatea cresc, se formeaza aspiratii si idealuri noi dar si noi responsabilitati care pot duce la o criza.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fenomenul deviantei sociale.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Dobrica,P. (2011), ,,Normalitate, conformitate si devianta sociala" in Vlasceanu, L. (coord.), Sociologie. Iasi: Polirom
2. Durkheim, E. (2002), ,, Reguli cu privire la distinctia dintre normal si patologic" in Regulile metodei sociologice, Iasi: Polirom
3. Giddes, A. (2000), ,, Deviatie si Delict" in Sociologie 
4. https://geaninacucuciuhan.com/2013/09/25/comportamentele-deviante-la-copil/ (accesat la data 29.12.2017)
5. http://www2.fiu.edu/~westl/Lecture%20Notes%20pdf/Deviance.pdf (accesat la data de 28.12.2017) 
6. http://spiritcenter.ro/2014/05/28/cum-putem-corecta-comportamentul-deviant-la-copii/ (accesat la data de 04.01.2018)


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!