Femeia, Victima a Violentei Sexuale

Extras din referat Cum descarc?

Femeia, aceasta fiinta minunata pe care Dumnezeu a lasat-o pe pamant, acel regim nocturn al imaginarului, dupa cum aprecia Gilbert Durand in Structurile antropologice ale imaginarului, pare uneori incapabila de a-si gasi locul in lume, intr-o lume in care ii este mereu, si, din fericire, din ce in ce mai putin, subestimata valoarea.
Femeia, din natura ei este o fiinta plapanda, ocrotitoare si toleranta si tocmai aceasta natura a ei cere sa fie tratata la fel, sa fie iubita, inteleasa, ocrotita. Aceste atribute ale femeii insa nu au fost intelese niciodata de catre barbati ca atare. Fiecare purtare duioasa pe care o arata femeile, primeste din partea barbatilor un raspuns taios: voi nu sunteti bune de nimic! nu stiti decat sa faceti copii, mancare si sa plangeti! In ritmul acesta, nu aveti nici o sansa sa ne egalati. Voi oricum un vreti asta, pentru ca un aveti idealuri in viata. Iar daca le aveti, inseamna ca nu mai sunteti femei. Iar noua, barbatilor, ne plac femeile.
Evident: barbatilor le plac femeile. Daca nu ar fi asa, nu ar fi raportate zilnic in intreaga lume mii de cazuri de violenta sexuala. Totusi, daca prima propozitie e adevarata, de ce nu fac barbatii tot posibilul ca sa le arate femeilor ca este asa intr-adevar? De ce prefera sa le umileasca, sa le injoseasca si sa le subestimesze valoare in mod constant? De ce se poarta precum un elev de clasa intai care isi simpatizeaza o colega si in loc sa se comporte frumos cu ea, prefera sa ii puna piedica in curtea scolii cu prima ocazie ivita?
Observatiile de mai sus se potrivesc insa mai bine contextului social al altor vremuri (desi, intr-o oarecare masura,bconceptiile raman neschimbate), cu aproximativ doua decenii in urma. In mod imbucurator, mentalitatea barbatilor incepe sa se schimbe, odata cu parerea femeilor despre ele insele. Apare in scena femeia puternica, increzatoare in fortele proprii, capabila sa faca fata barbatilor in cunostinte si indemanare.
Dar, daca in ziua de azi femeia reuseste sa aiba un loc in societate, un loc recunoscut si respectat chiar si de semenii ei de sex masculin, nu asa stateau lucrurile si pe la inceputul anilor '90. Un exemplu elocvent in acest sens il reprezinta situatia femeilor din Iugoslavia in perioada razboiului din Kosovo. Nu era destul ca situatia femeii in societate nu era una prea imbucuratoare, chiar si pe timp de pace, dar izbucnirea conflictului din Kosovo a amplificat mult incidenta violentei sexuale in cadrul femeilor iugoslave.


Fisiere in arhiva (1):

  • Femeia, Victima a Violentei Sexuale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!