Familii si Relatii de Rudenie

Extras din referat Cum descarc?

Familia si rudenia sunt instante fundamentale ale oricarei societati. Ele dau seama de modul de constituire a structurii sociale a unei societati, influenteaza raporturile de productie si reproductie sociala, contribuie la asigurarea stabilitatii si ordinii sociale si la cresterea sau diminuarea performantelor sociale, economice sau culturale.
Familia si rudenia au fost subiecte de interes maxim pentru teoreticieni din secolul al XIX-lea si inceputul secolului XX. Rudenia a fost analizata in principal de antropologie, in timp ce familia a fost analizata de sociologie.
Antropologii si sociologii clasici din secolul al XIX-lea si inceputul secolului XX credeau ca familia este un fenomen universal in timp, care se intalneste in toate societatile. Rudenia a fost vazuta variind puternic de la o societate la alta. Daca privim in timp, putem observa ca atat istoria familiei sau a relatiilor de rudenie, cat si istoria sociala si economica a societatilor s-au schimbat. Cand schimbarile de amploare care se produc in lumea sociala si in viata familiilor sunt puse in relatie, se apreciaza ca reconstituirea stabilitatii familiale si a relatiilor traditionale de rudenie ar putea deveni sursa principala a unui echilibru social dorit si a unei vieti personale de calitate a adultilor si copiilor. Schimbarile din societate si cele din familie si rudenie sunt circulare. Amandoua sunt reciproc generate si consolidate. Schimbarile din viata de familie le reflecta pe cele din societate si contribuie la consolidarea sau la initierea unora noi.
Familia este acea institutie fundamentala a oricarei societati umane care consta intr-un grup de persoane legate prin relatii de rudenie si/sau prin incluziune domestica. Ca orice alta institutie sociala, familia consta intr-un set de relatii intre persoanele implicate, relatii reglementate de reguli si norme formale si informale si care iau ca referinta valorile dominante ale vremii.
Rudenia este o retea de relatii ce se stabilesc intre persoane pe baza de casatorie si de descendenta biologica.
Casatoria consta in asocierea a doua persoane adulte pentru a convietui sexual, economic si cultural in conditii de recunoastere sociala. 
Ca institutie sociala, familia nu este una si aceeasi, oricand si oriunde, prin modul de constituire sau prin compozitia si relatiile dintre sot si sotie. In orice familie putem distinge o distributie a rolurilor sociale conform normelor si valorilor dominante intr-o cultura data.
Cele mai mici unitati constitutive ale structurii familiale sunt familiile conjugale sau familiile nucleare. Familia conjugala este compusa din sotie si sot, precum si din copiii acestora, atunci cand exista. Familia nucleara este compusa din doua sau mai multe persoane care traiesc impreuna in aceeasi gospodarie si care sunt legate printr-o relatie de casatorie, de sange sau de adoptie. Compozitia familiei nucleare este diversa. Atunci cand aceasta consta in sot, sotie si copii descendenti ai acestora, familia nucleara este si o familie conjugala.
Proportia familiilor conjugale este in scadere lenta, dar continua. De asemenea, a scazut in mod semnificativ numarul familiilor extinse, adica al familiilor compuse dintr-un cuplu marital, copiii acestuia si rudele apropiate care traiesc in aceeasi gospodarie sau intr-un sistem de relatii sistemice si continue generatoare ale unei cvasigospodarii comune. Se constata o crestere a familiilor monoparentale, precum si a familiilor consensuale, adica a acelor familii nucleare in care relatia de casatorie dintre sot si sotie nu este oficializata prin acte juridice sau religioase, dar este practicata ca atare intr-o gospodarie comuna si cu copii descendenti biologic sau prin adoptie. In ultimii ani au aparut si familiile homosexuale, care cel mai adesea, sunt familii consensuale, intrucat rareori sunt permise juridic si/sau religios.
Atat compozitia, cat si cultura familiei sunt configurate de norme formale sau informale si de valori specifice. Cele mai reprezentative valori si norme vizeaza alegerea partenerului/partenerei in casastorie, comportamentul sexual, stabilirea gospodariei dupa casatorie si reglementarea mostenirii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Familii si Relatii de Rudenie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!