Familia tradițională japoneză - Modele tradiționale și actuale de familie

Cuprins referat Cum descarc?

I. Scurt istoric al familiei japoneze 2
II. Barbatul ..3
III. Femeia ...4
IV. Copilul ...6
V. Casa .8
VI. Bibliografie 9


Extras din referat Cum descarc?

I. Scurt istoric al familiei japoneze.
In perioada yayoi (circa 300iHr. -  300d.Hr.), odata cu dezvoltarea agriculturii s-au inchegat acele elemente definitorii demne de retinut in intelegerea particularitatilor familiei japoneze. Din nevoia de cooperare si conjugare a eforturilor oamenilor acelei perioade, in vederea cultivarii cat mai eficiente a pamantului si pentru o impartire echitabila a recoltelor obtinute, a luat nastere o noua forma de organizare a familiei. Aceasta a devenit o unitate compacta din punct de vedere economic si social. In societatea japoneza veche, organizarea sociala se sprijinea pe unitatile patriarhale numite uji, pe acele comunitati alcatuite din mai multe familii, provenind dintr-o aceeasi sursa, cu ascendenti si stramosi comuni. Conducatorul gruparii sociale era un uji no kami. Problema spiritualitatii, a tutelei sacre a clanului, era solutionata prin alegerea unui zeu al clanului, ujigami. In afara de comunitatea prin descendenta, clanurile cuprindeau niste grupari subordonate numite be sau tomo, grupari de familii, nu prin origine comuna, ci prin ocupatie similara. 
In vechime familia purta numele de ie . Sensul cuvantului este acela de casa-matca (susa). Astazi se foloseste cuvantul kazoku, al carui sens este cu mult mai restrans. In alcatuirea unei familii, cu intelesul cel mai larg al notiunii, contribuiau trei grupe de rudenie, avand prerogative juridice si sociale diferite unele de celelalte:
i. O prima grupare, si cea mai importanta, numita shinrui, aduna persoane legate prin comunitate de sange pana la primele trei grade de rudenie pe linie paterna. Aceasta era adevarata familie in acceptiunea cea mai deplina a termenului. In cazul unui deces din randul gruparii mentionate, toti membrii erau obligati sa poarte doliu. Mai mult, la ivirea unei probleme juridice privind familia sau a nevoii de a se lua o hotarare importanta, nu se decidea nimic fara consultarea tuturor membrilor ei.
ii. O a doua constituenta din marele ansamblu al familiei, cu inrudire de sange dar de un grad mai departat, era gruparea enrui. De cele mai multe ori, membrii ei purtau acelasi nume ca cei din shinrui, insa nu aveau obligatia ca in caz de deces sa poarte doliu. In privinta problemelor juridice, participarea membrilor gruparii enrui era superficiala
iii. O a treia grupare, enja aduna sub titulatura sa rubedeniile prin alianta care nu aveau niciun rol juridic.
O trasatura caracteristica tuturor membrilor unei familii era aceea a discretiei deosebite ce se pastra cu privire la problemele ivite in casa. Subiectul familie -  casa era tabu prin traditie. Se poate afirma ca intre familialul sacru si socialul profan exista o ruptura ce se doreste a fi completa. Aceasta granita ii face pe japonezi sa interzica discutiile despre familie cu alte persoane. Familia traditionala japoneza era alcatuita pe sistemul ,,trunchiului", al arborelui genealogic, spre deosebire de familia de astazi care a spart carapacea rigida a traditiei si s-a constituit treptat dupa alte canoane. Schimbarea in modul de viata, industrializarea, urbanizarea marilor asezari omenesti, au obligat Japonia sa adopte sistemul de familie de tip nucleu, conjugal, sistem in care familia se restrange la cuplul marital si la descendentii lor din prima generatie. 
In trecut, familia insemna acea alcatuire de oameni care aduna membri ce aveau in comun in primul rand adorarea acelorasi zeitati protectoare. Toti membrii unei familii deveneau enoriasi ai aceluiasi templu sau sanctuar. Religia imprima in viata de familie si o periodicitate a sarbatorilor, legate in special de riturile agricole. Familia traditionala nu se rezuma la o singura generatie, ci se intindea de la parinti spre copii si nepoti, astfel incat, sub acelasi acoperis se strangeau uneori trei si patru generatii succesive purtatoare a numelui de familie. 
II. Barbatul.
Familia japoneza a fost de tip patriarhal. Puterea absoluta o detinea tatal familiei. El, daca dorea, putea sa fie un adevarat tiran fara sa traga cosecintele actelor sale. Avea dreptul sa indeparteze din casa pe ginerele sau pe nora sa, isi putea ucide copiii considerati vinovati, ii putea vinde ca pe niste sclavi. Nu de putine ori, in familiile nevoiase, fetele erau vandute caselor de prostitutie pentru ca erau socotite pur si simplu ca o ,,proprietate". 
Barbatul era singurul care avea privilegiul divortului, sau mai bine spus, isi repudia sotia. O cauza frecventa a repudierii sotiei era sterilitatea ei. Cu toate acestea, pentru un samurai nu era potrivit sa se casatoreasca inainte de treizeci de ani si nici sa aiba mai mult de doi copii. In epoca samurailor, fecunditatea nu era la prea mare cinste, din teama de suprapopulatie pe o arie de pamant insular, limitata ca suprafata si ca resurse. Totusi, in cazul in care o femeie nastea numai fete, samuraiul avea grija sa fie adoptat in familie un baiat, pentru a se evita astfel disparitia numelui si a mostenirii. Desi barbatii din clasele inferioare trebuiau sa fie monogami, cei din clasele superioare isi puteau permite sa aiba concubine, iar infidelitatea lor pasagera nu avea nicio importanta. 
Capul familiei avea numeroase indatoriri. El administra si supraveghea averea familiei si bunurile sale, lua deciziile finale in aranjarea casatoriilor. In momentele festive, el oficia omagierea stramosilor si era reprezentantul familiei in comunitatea locala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Familia traditionala japoneza - Modele traditionale si actuale de familie.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

ELISSEEFF, Vadime; ELISSEEFF, Danielle, Civilizatia japoneza, Ed. ,,Meridiane", Bucuresti 1996
SIMU, Octavian, Civilizatia japoneza traditionala, Ed. ,,Herald", Bucuresti, 2011
WIKIPEDIA, Geisha, http://en.wikipedia.org/wiki/Geisha, 30.05.2012
WIKIPEDIA, Japanese empresses, http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_empresses, 30.05.2012
WIKIPEDIA, Kaibara Ekken, http://en.wikipedia.org/wiki/Kaibara_Ekken, 30.05.2012


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!