Familia și evoluția ei de-a lungul timpului

Extras din referat Cum descarc?

Familia este una dintre cele mai vechi structuri sociale existente.Ea a aparut la putin timp dupa ce oamenii au inceput sa formeze grupuri si asta din nevoia procreerii insa cu trecerea timpului i s-au atribuit diferite semnificatii si au aparut diferite reguli de conduita evoluand odata cu intreaga societate.
Familia reprezinta o institutie umana incadrandu-se realitatilor fundamentale ale ale vietii redand primele forme de convietuire colectiva, fiind deasemenea o caracteristica a tuturor treptelor de dezvoltare istorice a societatii.Familia este desemnata de un grupde persoane unite prin casatorie sau grade de rudenie caracterizate prin afinitatea de sentimente,interese si aspiratii ale membrilor ei.
Auguste Comte spunea ca ,,prin familie, individul incepe a iesi din personalitatea sa si invata a trai cu celalalt"
Desi este intr-o oarecare masura independenta in raport cu societatea in interiorul careia se formeaza, familia este determinata in ultima instanta si conditionata, in organizarea si evolutia sa, de modul de organizare a societatii pe care o reflecta.
In recut, in la romani de exemplu, familia(termen provenit din latinul famulus si care desemna totalitatea slujitorilor unei case) reprezenta o unitate integrata a unui sistem de rudenie condus dupa principiul patriarhal de unul sau mai multi sefi, astfel intrand in categoria formelor de proprietate. Membrii unei astfel de familii isi manifestau solidaritatea fata de restul grupului prin responsabilitatea comuna pe care o aveau fata de liderul lor. Casatoria reprezenta o indatorire civica si familiala aceasta fiind o punte de legatura intre ascendenti si descendenti, femeia fiindu-i intru totul supusa sotului ei care desigur era ales de parintii celor doi.
Abia in Evul Mediu conceptul de familie incepe sa fie vazut oarecum in felul in care il vedem si astazi facandu-se diferenta dintre viata publica si cea privata datorita aparitiei si raspandirii crestinismului, datorita frecventei cu care izbucneau razboaiele a fost inlocuita si conceptia conform careia domeniul ce apartinea unei familii sa fie cel al stramosilor lor cu cea a castigarii prin forte proprii,vorbind aici despre forta armata.
Tot in aceasta perioada apare si alianta prin intermediul Biseicii care odata cu trecerea timpului va capata o importanta tot mai mare. O alta noutate este posibilitatea femeilor de a fi considerata ascendenta familiei(in cazul in care femilia nu avea mostenitori de parte masculina) in locul celei mai apropiate rude de sex opus cum se obisnuia in Antichitate. Casatoriile reprezentau mai mult niste aliante intre familiile care fie avusesera un motiv de neintelegere in trecut fie vroiau sa isi mareasca suprafata domeniilor posedate oferindu-le astfel un statut din ce in ce mai privilegiat iar capul familiei,care avea in continuare drepturi depline asupra membrilor familiei, era responsabil pentru pastrarea acestor aliante si pentru formarea unora noi. Deasemenea noile reguli crestine favorizau aparitia de noi clase ce nu funtioneaza ierarhic in functie de prestigiul familiei ci acelea stabilite in urma afisarii unor merite personale fara sa se mai tina cont de bunastarea familiei astfel ca incepand cu secolul XIV in Franta existau titluri de noblete ce puteau fi cumparate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Familia si Evolutia ei de-a Lungul Timpului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!