Familia - institutie sociala fundamentala

Extras din referat Cum descarc?

De-a lungul timpurilor, pentru a supravietui, oamenii au fost nevoiti sa se asocieze in grupuri sau cupluri, statuate sub denumirea de familie. Reusind sa asigure supravietuirea, calitativ si cantitativ a tot mai multe persoane, familia a devenit din ce in ce mai functionala, viata a elaborat, a uniformizat si a impus tot mai multe norme de formare si existenta a acesteia. Familia a fost prima institutie sociala din istoria lumii. Din perspectiva sociologica, familia este institutia fundamentala in toate societatile. 
Familia este un grup natural caracterizat prin stabilirea structurala durabila in timp , alcatuita din femei si barbati , parinti si copii , bunici si nepoti ,uniti prin legaturi trainice de casatorie, singe sau rudenie ori prin forme specifice de organizare a relatiilor dintre ei. Familia s-a delimitat, in functie de posibilitatile concrete, intr-o diversitate de forme. Grupul familial poate fi restrins sau largit in raport de conditiile economice, de contexte istorice si culturale specifice diferitelor culturi umane. Indiferent de marimea ei, familia constituie o institutie regasita in orice societate de oriunde si din orice timp, ceea ce nu este valabil pentru alte tipuri de institutii: religioase, economice, politice, educationale, medicale. Nu exista societate fara relatii familiale.
Istoria evolutiei omenirii a cunoscut mai multe tipuri de familie. In general, in societatile traditionale au predominat tipul de familie mare, precum familia de grupe mari (cuprindea grupuri de perechi casatorite care traiau impreuna in cadrul aceleasi gospodarii) si familia extinsa ( era formata dintr-un cuplu impreuna cu rudele apropiate. Intr-o asemenea familie coabita una sau doua generatii ascendente sau descendente, iar relatiile dintre soti erau mediate de relatiile fiecaruia dintre ei cu rudele existente in cadrul familiei: parinti, nepoti etc.).


Fisiere in arhiva (1):

  • Familia - institutie sociala fundamentala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!