Evolutia Stiintei ca Paradigma

Extras din referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE IN NOTIUNEA DE PARADIGMA
Preocupat sa explice cum evolueaza cunoasterea stiintifica, Thomas Kuhn observa in prima instanta ca nu se poate vorbi in mod strict de caracterul cumulativ al procesului de dezvoltare in stiinta. Cunoasterea pare sa se bazeze pe modalitati de a vedea lumea foarte diferite si care se afla in competitie. Desi observatia si experienta restrang punct cu punct diferentele dintre aceste crezuri stiintifice, cate un element arbitrar, ceva ca un fel de accident istoric pare sa se impuna ca ingredient in toate modurile de gandire stiintifica.
In acceptiunea lui Kuhn, stiinta normala este cercetarea bazata ferm pe unele realizari ale stiintei pe care o comunitate stiintifica le considera fundamentale pentru practica in continuare. Acest lucru se realizeaza in conditiile in care aceste realizari sunt suficient de importante ca sa atraga destui aderenti de la interese de studiu care ar fi competitive. Pe de alta parte, aceste rezultate lasa destul loc cercetarii in continuare in aceeasi directie. Asa apar paradigmele care sunt realizari stiintifice care pentru o perioada de timp se constituie in modele de solutii pentru o comunitate stiintifica. Ele confera posibilitatea desfasurarii activitatilor stiintifice intr-un cadru de reguli si standarde bine stabilite. Existenta paradigmelor intr-o sfera a cercetarii este un semn de maturitate pentru dezvoltarea stiintei in acel domeniu. Modelul de evolutie al stiintelor este trecerea de al o paradigma la alta prin procesul revolutiilor. In lipsa unei paradigme, toate faptele de observatie care pot contribui la dezvoltarea unei stiinte par sa fie la fel de relevante. Aceasta culegere de date a fost o caracteristica pentru inceputul activitatilor stiintifice in orice domeniu. Ceea ce era dificil in continuare, tinea de interpretare lor. Paradigma ofera tocmai aceste conditii de selectie a faptelor, evaluare si judecare a lor. Pentru a putea fi acceptata ca paradigma o teorie, trebuie sa se dovedeasca mai buna decat celelalte posibilitati de interpretare, chiar daca niciodata ea singura nu va putea explica sau interpreta toate faptele dintr-un anumit domeniu de studiu. Orice noua paradigma aduce cu sine insa, o mai buna definire a domeniului de studiu. Toti cercetatorii care lucreaza intr-un domeniu in care exista deja o paradigma, pot sa-si desfasoare munca avand avantajul unor concepte deja definite.
In cadrul stiintei normale, toate noile descoperiri inseamna articularea fenomenelor observate in cadrele deja trasate prin paradigma. Paradigma forteaza aprofundarea unui domeniu pana la detalii altfel inimaginabile. Investigarea stiintifica a faptelor in cadrul stiintei normale se concentreaza in trei directii: In primul rand este cercetata clasa faptelor pe care paradigma le-a ales ca fiind relevante in mod deosebit pentru natura lucrurilor. Mijloace din ce in ce mai complicate sunt puse la lucru pentru a aprofunda realitatea acestor fapte. In al doilea rand se cauta legi cantitative care articuleaza faptele intre ele. In al treilea rand se cauta regularitati calitative in natura lucrurilor. Paradigma se va extinde la interpretare altor realitati si va genera noi arii de interes. Procedand astfel, o mare parte din activitatea teoretica consta in folosirea teoriei existente pentru prezicerea informatiilor factuale de valoare reala, acest fapt fiind in realitate o mare dificultate.
Rezolvarea de probleme necesita ingeniozitate. Pentru ca aceasta ingeniozitate sa se manifeste este necesar ca problema sa aiba solutii. Solutia sta tocmai in aplicarea paradigmei. Iar comunitatile stiintifice care detin o paradigma au de fapt un criteriu de alegere a problemelor. Toti cei care ar incerca sa rezolve alte tipuri de probleme care nu au deci solutii in paradigma aleasa, vor fi descurajati, iar problemele lor respinse. 
T. Kuhn mentioneaza cateva ratiuni pentru care oamenii se lanseaza cu pasiune in cercetarea stiintifica: dorinta de a fi util, pasiunea de a explora zone ale cunoasterii, speranta de a gasi o ordine in lucruri, tendinta de a testa cunoasterea de-a gata sau preexistenta. De indata insa ce intra in cercetare, nimic nu-l mai tenteaza pe om decat sa demonstreze ca are talentul de a rezolva problemele, cum nimeni altul n-a mai facut-o pana atunci. O alta conditie ca problema sa fie considerata stiintifica este ca ea nu doar sa aiba solutie dar si ca solutia sa fie una acceptabila in termeni conceptuali si teoretici. in principiu, cercetatorul trebuie sa fie capabil sa satisfaca cerintele conceptuale, teoretice, instrumentale si metodologice ale stiintei pe care o slujeste.
Paradigmele impartasite de o comunitate stiintifica sunt cadre care ghideaza cercetarea fara ca ele sa contina reguli stricte pentru cercetare. Toata lumea invata teoria ca atare dar nu toti o aplica in acelasi fel. Ceea ce-i deosebeste pe specialisti in practica lor este tipul de experienta pe care li-l confera modul in care utilizeaza paradigma.
Aparitia unor probleme insolubile genereaza constiinta unei anomalii; este ca si cum natura ar fi ,,violat" asteptarile paradigmei care guverneaza stiinta normala. Fata cu aceasta realitate, cercetatorii aduna date noi, incercand sa invete, sa vada natura intr-o alta perspectiva. Faptul anormal nu este considerat ca ceva cu statut stiintific. Descoperirile necesita un proces de conceptualizare care sa permita asimilarea lor teoretica. Pentru aceasta insa, trebuie luptat impotriva rezistentei pe care o manifesta paradigma care urmeaza sa fie schimbata sau extinsa, pentru ca orice noutate in cunoastere intrece sau contrazice asteptarile presupuse de practica paradigmei.
Aparitia noilor teorii presupune distrugerea unor paradigme preexistente si schimbari majore in tipul de probleme si tehnicile stiintei normale. De aceea ele sunt precedate de o pronuntata insecuritate legata de cunoastere, de un sentiment al esecului in activitatea de rezolvare a problemelor in stiinta normala. Noua teorie apare ca o rezolvare a crizei. Astfel, o paradigma existenta va fi declarata depasita doar in conditiile in care o alta este pregatita sa-i ia locul. A respinge o teorie in lipsa alteia este a respinge stiinta insasi. Pentru ca o anomalie sa induca criza, trebuie indeplinita si alta conditie. Ea priveste numarul mare de solutii partiale si divergente care apar in legatura cu o problema. Trecerea de la o paradigma la una noua presupune construirea teoriei pe fundamente noi care sa integreze aceste solutii.
Inaugurarea revolutiilor stiintifice se face prin divizarea comunitatii stiintifice cu privire la validitatea paradigmei. Alegerea paradigmelor in competitie conduce la o separare a membrilor comunitatii stiintifice asemanatoare cu separarea intre cei care au noduri diferite de a intelege viata. Ceea ce aduce noua paradigma este un nou tip de predictie asupra faptelor care nu putea fi realizat de vechea paradigma. Impactul revolutionar priveste schimbarea semnificatiilor conceptelor centrale ale unei paradigme. Tot acum se schimba si problemele care pot fi acceptate de noua paradigma. Preluand directia unei noi paradigme, cercetatorul isi insuseste teoria, metodele si standardele cercetarii intr-o mixtura inextricabila.
La momentul schimbarii paradigmelor si a revolutiilor stiintifice, perceptia despre lume a oamenilor de stiinta se schimba radical. Paradigmele determina in mare masura si experientele prioritare ale specialistilor, de aceea schimbarea paradigmelor trebuie sa duca si la schimbari in practica vietii. Se poate aprecia ca in urma revolutiilor stiintifice oamenii de stiinta traiesc intr-o noua realitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Stiintei ca Paradigma.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!