Evaluarea Riscurilor - Postul de Instalator Tehnico-Sanitar si Gaze

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Din directiva cadru 89/391/CEE care a stabilit bazele principiilor de prevenire, rezulta si conceptul de evaluare a riscurilor profesionale. Prin Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, care transpune aceasta directiva, evaluarea riscurilor profesionale care nu pot fi evitate, ca principiu general de prevenire, constituie una din obligatiile angajatorului.
Angajatorul are obligatia sa anticipeze pericolele care pot genera accidente de munca sau boli profesionale, in scopul protejarii sanatatii si securitatii lucratorilor cat si in interes propriu, pentru a mentine competitivitatea si productivitatea intreprinderii. Evaluarea riscurilor este utila intreprinderii deoarece contribuie la imbunatatirea functionarii pe parcursul intregii sale evolutii, asigurand controlul riscurilor cunoscute dar, mai ales, accentuand asupra aparitiei riscurilor cu efecte diferite sau a noilor riscuri, in special asupra acelora care apar in noile organizatii.
EVALUAREA RISCURILOR PENTRU POSTUL DE LUCRU ,,INSTALATOR TEHNICO-SANITAR SI GAZE"
1) Contextul ocupatiei: 
Instalatorul tehnico-sanitar si gaze isi desfasoara activitatea in cadrul FRIGOGLASS Timisoara.
2) Procesul de lucru 
Instalatorul tehnico-sanitar si gaze din sectorul constructii trebuie sa stie sa masoare, sa taie, sa pozeze si sa imbine conducte, sa realizeze treceri prin ziduri si plansee pentru conducte, sa monteze conducte, utilaje, aparate de utilizare, accesorii, sa puna in functiune instalatii, sa inlocuiasca, sa repare conductele, imbinarile si garniturile acestora, sa diagnosticheze si sa remedieze defectiunile constatate la toate tipurile de instalatii si utilaje/aparate de utilizare folosite pentru alimentarea cu apa, canalizare, ridicare a presiunii apei, stingere incendii, gaze naturale si sa efectueze lucrari de intretinere a acestora. 
Activitatea instalatorului tehnico-sanitar si gaze se desfasoara in echipa si de obicei in interiorul cladirilor, dar pot exista cazuri cand aceasta activitate se poate realiza si in exteriorul acestora, putand fi expus la frig, caldura si umiditate. 
3) Mijloace de productie
Pentru realizearea activitatii sale, instalatorul tehnico-sanitar si gaze, se foloseste de echipamente specifice, respectiv: menghine, chei simple si reglabile, polizoare unghiulare, seturi filiera, clesti, patent, ciocan, compresor aer, masini de gauri, etc. si utilaje: vase tampon, pompe, hidrofoare, apometre, debitmetre, armaturi, compresoare, rezervoare, etc. 
In vederea indeplinirii sarcinilor sale, instalatorul tehnico-sanitar si gaze trebuie sa detina cunostinte de baza de matematica, hidraulica, mecanica, mecanica constructiilor, rezistenta materialelor folosite in lucrarile de instalatii, de interpretare a documentatiilor si schemelor tehnologice, tehnologii de imbinare, normative in domeniu si norme ISCIR, etc. De asemenea, trebuie sa aiba o serie de aptitudini, cum ar fi: atentie, indemanare, putere de analiza si decizie, spirit de echipa, adaptibilitate la situatii noi, etc. 
4) Lista functiilor majore 
Principalele functii indeplinite sunt urmatoarele: 
- Montarea instalatiilor de canalizare 
- Montarea instalatiilor de ridicare a presiunii apei
- Montajul instalatiilor interioare de apa rece si calda de consum menajer 
- Montarea utilajelor folosite in instalatiile sanitare 
- Montarea instalatiilor pentru stingerea incendiilor
- Montarea instalatiilor interioare de gaze naturale combustibile 
- Montarea aparatelor de utilizare a gazelor 
- Intretinerea instalatiilor interioare de gaze naturale si a celor sanitare
5) Mediul de munca 
Instalatorul tehnico-sanitar si gaze isi desfasoara activitatea in:
o in spatii inchise sau socio-sanitare. Temperatura umiditatea si curentii de aer sunt in parametrii variabili determinati de starea constructiva a spatiilor, de existenta surselor de incalzire, de anotimp si de conditiile meteorologice;
o iluminat natural (influentat de intervalul orar si de anotimp); mixt artificial - natural
o variatii de temperatura la deplasari interior-exterior
o zgomot ridicat datorat sculeleor electrice
o lucrul la inaltime
o efort fizic la manipulare materiale
o pozitii fortate la montaj instaltii in locuri inguste
o vibratii la nivelul bratelor de la echipamentele de munca, strapungeri ziduri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Riscurilor - Postul de Instalator Tehnico-Sanitar si Gaze.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!