Evacuarea Populatiei in Caz de Dezastre

Extras din referat Cum descarc?

Argument
Evacuarea, ca masura de protejare a vietii si bunurilor materiale a fost folosita, sub diferite forme, de la inceputurile societatii umane. Istoria a consemnat numeroase astfel de cazuri dintre care amintim doar cateva:
- plecarea evreilor din Egiptul Antic catre Tara Sfanta (consemnata de Biblie ca ,,Exodul");
- retragerea la sud de Dunare a administratiei si armatei romane din Dacia, pe timpul imparatului Aurelian;
- evacuarea preventiva a unor zone din teritoriul national in pericol de a fi ocupate de diversi invadatori (turci, tatari, polonezi, rusi etc.) de-a lungul istoriei noastre;
- trimiterea tezaurului national si a bunurilor casei regale la Moscova in timpul primului razboi mondial;
- retragerea populatiei si a bunurilor sale materiale din zona Cadrilaterului in Dobrogea, inainte de declansarea celui de-al doilea razboi mondial.
Prima marturie scrisa romaneasca, care atesta preocuparea pentru necesitatea realizarii evacuarii o intalnim in Invataturile lui Neagoe Basarab-domn al Tarii Romanesti (1512-1521) catre fiul sau Theodosie: ,,Pentru aceea te invat fatul meu: feciorii si fetele si femeile boiarilor si slugile tale sa fie mai indarat, iar razboiul sa-l faci sa fie in fata".
O data cu aparitia societatii industrializate, in scopul asigurarii protectiei populatie, a bunuilor materiale si a valorilor de patrimoniu pe timp de razboi sau in alte situatii speciale, activitatea de evacuare a capatat un caracter organizat, reprezentand una din sarcinile umanitare ale protectiei civile.
Prin evacuare, ca masura de protectie, se intelege scoaterea organizata din municipiile resedinta de judet, orase, comune, precum si din alte localitati, la nevoie, in timp de razboi sau in caz de dezastre, a unor institutii publice si operatori economici, categorii de populatie si bunuri materiale, in zone si localitati care asigura conditii de protectie a personalului, de functionare a institutiilor publice, a operatorilor economici respectivi, precum si pentru protejarea valorilor materiale si culturale.
Evacuarea, in caz de razboi, urmareste descongestionarea unor localitati prin scoaterea acelei parti din bunuri materiale care nu fac obiectul actiunilor de aparare si care prin pastrarea lor ar spori atat pierderile umane, cat si distrugerile de bunuri materiale. In acest caz, evacuarea se face inainte de declansarea ostilitatilor (in 1939-1940, in Anglia, au fost evacuati copii din marile zone urbane in cele rurale), sau pe timpul desfasurarii acestora (evacuarea celei mai mari parti din populatia Prusiei Orientale, in 1944-1945, din fata trupelor sovietice ).
Evacuarea in cazul produceri dezastrelor se executa in functie de tipul de dezastru, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Hotararea pentru executarea evacuarii este luata, in functie de situatia creata, de catre primar sau de prefect, dupa caz, la propunerea comitetului pentru situatii de urgenta competent (exemplu, evacuarea populatiei in cazul inundatiilor din iulie 2008 din judetul Botosani cand decizia evacuarii populatiei a fost luata de catre dl. Inspector Sef al IJSU Botosani si de subprefectul judetului).
Impactul psihologic asupra populatiei
In ultimii, ani in majoritatea tarilor se acorda o atentie constanta pentru pregatirea populatiei in caz de dezastre. Se difuzeaza materiale tiparite in legatura cu masurile de protectie civila, filme documentare despre distrugerile produse de calamitati si catastrofe, precum si despre invatamintele care ar trebui sa ni le insusim (periodic, postul de televiziune "Discovery" transmite asemenea filme). Programele de invatamant au inceput sa contina si ele notiuni de protectie civila. 
Informarea post-dezastru are drept scop sa impiedice ca supravietuitorii sa ramana fara stiri, fara orientare. Radioul, televiziunea, difuzoarele instalate pe strazi, presa, internetul etc. trebuie sa lamureasca imediat despre natura si proportiile dezastrului, sa aminteasca masurile de protectie necesare, sa indice caile de evacuare a sinistratilor, locul lor de cazare etc. Intr-un cuvant, scopul informarii este de a realiza si mentine un contact permanent cu populatia supravietuitoare, ferind-o astfel de diversele informari ale realitatii datorate zvonurilor si stirilor false, intentionate sau neintentionate. Aceeasi munca de informare si de sprijin a traumatizatilor trebuie dusa si la punctele de adunare in spitalele de evacuare si in punctele de prim-ajutor medical, concomitent cu ingrijirile medicale necesare. Conlucreaza astfel in acordarea asistentei psiho-sociale si medicale echipele de sprijin psihosocial si cele de prim-ajutor medical. Psihologii (psihosociologii) si medicii se confrunta cu o multitudine de situatii. Asistenta pentru victimele socului emotiv care au grave tulburari se desfasoara in cadrul unitatilor medicale de specialitate. Intotdeauna insa, este binevenita conlucrarea cu formatiunile sanitare de protectie civila. Aceasta devine posibila in mai toate cazurile, fie ca echipele de sprijin se numesc echipe de sprijin psihosocial si ele includ pe cele de prim ajutor medical, fie ca sunt independente. In orice caz, intregul personal al echipei trebuie sa aiba minime cunostinte atat pentru acordarea primului ajutor psihologic, cat si pentru cel sanitar. Importanta conlucrarii amintite are o finalitate optimista: cu totul altfel evolueaza spre vindecare o leziune traumatica la o persoana cu o stare psihica buna, decat la cei socati, cuprinsi de teama si panica sau lipsiti de asistenta specializata. 
Reactiile de frica, disperare, starile de supraexcitatie sau de agitatie, panica necesita masuri adecvate in functie de necesitatea fiecarui caz. Unui om zguduit de frica nu are rost sa i se spuna ca starea sa de slabiciune, senzatiile sale fizice penibile, tremuraturile, ametelile, greturile, palpitatiile nu au nici un substrat real. A indemna pe cineva intr-o asemenea situatie sa fie "mai barbat", "mai cu inima", nu este o incurajare, ci o subliniere dureroasa a unei stari de fapt, pe care cel in cauza nici nu o doreste ci doar o suporta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evacuarea Populatiei in Caz de Dezastre.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!