Eutanasia

Extras din referat Cum descarc?

Cuvantul "eutanasie" creat in secolul al XVII-lea de catre Francisc Bacon cu sensul de "a muri usor si dulce" a primit din secolul al XIX-lea sensul de "a omori din mila". 
Potrivit revelatiei si invataturii Bisericii viata omeneasca este un dar al Lui Dumnezeu pentru ca vine de la Dumnezeu, stapanul ei absolut. Fiind creata de Dumnezeu, viata umana este intrinsec buna si merita ca totdeauna sa fie respectata si aparata, fie ca se va manifesta in mod plenar, fie ca va exista cu deficiente datorita unor cauze cunoscute sau necunoscute. 
De-a lungul timpului, omul a avut o atitudine variabila fata de propria-i viata. La fel si atitudinea societatii fata de viata membrilor ei a fost variabila. Crestinismul insa, cu viziunea sa privind, pe de o parte viata si sensul acesteia, iar pe de alta parte originea suferintei si a rostului acesteia, a adus modificari radicale in ceea ce priveste respectul fata de viata omeneasca. Viata in trup este viata a persoanei, iar de viata persoanei umane nimeni nu poate dispune dupa bunul sau plac; persoana chiar in suferinta, are o valoare inestimabila. Iar suferinta, cand nu este consecinta imediata sau indepartata a unor pacate, este o realitate ingaduita de Dumnezeu. 
In spatele conceptului de eutanasie este un concept care trebuie discutat in primul rand -suferinta-. Valoarea acesteia poate fi explicata prin faptul ca : 
-suferinta ne invata ca suntem fragili si ca nu suntem Dumnezeu 
-ea ne poate ajuta sa vedem pacatul in hadosenia lui groaznica. Moartea si tot ce este in legatura cu ea a intrat in umanitate din cauza rascoalei omului impotriva lui Dumnezeu. Cand suferim ar trebui sa simtim cat de groaznic este pacatul. 
-suferinta ne ajuta sa vedem adevarata valoare a lucrurilor 
-suferinta ascute cunostiinta noastra ca pamantul acesta nu este o casa permanenta si nu a fost intentionat sa fie
-suferinta ne pregateste sa fim milostivi cu altii.
Un crestin autentic trebuie sa ia toate ca din mana lui Dumnezeu, adica daca ai ajuns la o boala, inseamna ca boala la care ai ajuns iti este necesara pentru mantuire. Totusi boala este si o taina. Sunt lucruri inexplicabile: in momentul in care o boala te desfiinteaza, iti ia capacitatea de gandire , iti anuleaza dorinta de impotrivire cand te vezi, nici macar nu poti sa-ti dai seama in ce situatie ai ajuns. Inexplicabile sunt bolile incurabile, inexplicabile sunt bolile care desfiinteaza capacitatea omului, care desfiinteaza pe om ca om, si la fel bolile copiilor. Ca sa suferi in situatia de copil , ca unul care n-ai prilejuit, nu ai provocat boala respectiva si totusi o ai. Noi trebuie sa recunoastem din cer pana-n pamant faptul ca suferinta n-are o explicatie satisfacatoare ,este o problema nerezolvata si nerezolvabila. In orice caz, noi nu avem o explicatie satisfacatoare a bolii, dar cand este vorba despre o boala pe care o purtem duce si care nu ne desfiinteaza ca oameni, in cazul acesta trebuie sa ne gandim ca daca am ajuns la suferinta respectiva, ne este de folos si poate fi un ajutor spre inbunatatirea sufleteaca.
Potrivit Declaratiei drepturilor omului " prin eutanasie se intelege o actiune sau o omisiune care, prin natura sa sau prin intentii, provoaca moartea in scopul eliberarii de orice durere" 
Desi societatea umana evalueaza fara a tine cont intotdeauna de valorile crestine promovate de Biserica, Crestinismul respinge orice actiune sau omisiune prin care s-ar incerca ridicarea vietii cuiva si orice modalitate prin care cineva ar incerca sa-si ridice viata. 
In lectura de specialitate, euthanasia a fost clasificata in functie de doua criterii:
-dupa modul si mijloacele de realizare (eutanasia activa sau pasiva) 
-in functie de acordul bolnavului (voluntara, nonvoluntara si involuntara)


Fisiere in arhiva (1):

  • Eutanasia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!