Etică în afaceri (companie, angajat sau angajator)

Extras din referat Cum descarc?

Etica in afaceri este una din ramurile specializate ale eticii aplicate, care se preocupa cu principiile morale si cu problemele morale sau etice care apar in cadrul mediului de afaceri. Ea reflecta filosofia aferenta mediului de afaceri, o ramura a filosofiei care se preocupa cu aspectele filosofice, politice si etice ale economiei si mediului de afaceri.
Ce este codul de etica?
Codul de etica este o politica a unei companii care stabileste misiunea, valorile si principiile companiei. Acesta este creat pentru a va sprijini in luarea deciziilor zilnice. Acesta cuprinde si angajamentul, unul fata de celalalt, cu privire la comportamentul pe care il adoptam. Codul clarifica ce comportamente se considera ca sunt adecvate sau neadecvate.
Este esential ca toti angajatii sa cunoasca si sa inteleaga codul de etica al companiei in care activeaza.
Chiar daca s-ar putea sa nu existe intotdeauna acces la codul de etica, este important sa recunoastem atunci cand situatiile nu sunt conforme si sa ne bazam pe propria judecata pentru a raspunde corespunzator.
Daca ni se cere sa facem ceva despre care consideram ca ar reprezenta o incalcare a codului de etica, cea mai buna alegere este sa refuzam in mod politicos si fara echivoc.
Am putea chiar sa explicam ca nu consideram ca o astfel de actiune ar fi permisa in baza codului nostru de etica.
Comportamentul etic creaza un mediu de lucru pozitiv.
Acest mediu de lucru pozitiv datorat unui comportament etic adecvat poate fi deteriorat in urma unor actiuni sau fapte cum ar fi : 
- Cadourile si divertismentul
- Conflicte de interese
- Coruptie
- Frauda
- Discriminare
Etc.
Cadourile si divertismentul
Cu totii stim ca in urma cu multi ani se obisnuia sa se utilizeze cadouri si divertisment pentru a obtine contracte si a multumi clientii. De asemenea, mai stim ca acele timpuri au trecut demult.
Orice companie, pentru a ramane fidela valorilor, pentru a evita orice impresie de conduita nepotrivita si pentru a respecta reglementarile legale privind mita si coruptia, trebuie sa fie foarte atenta in legatura cu cadourile si divertismentul pe care le ofera si le primeste.
Greselile din acest domeniu pot duce la sanctiuni severe de ordin civil sau penal si la daune imense pentru reputatia companiei. Este obligatoriu ca angajatii sa fie familiarizati cu ghidul anticoruptie si sa se adopte mereu o conduita adecvata.
Acceptarea unui cadou nepotrivit poate afecta intreaga companie. Nu este ok sa se accepte cadouri care vor influenta obiectivitatea.
In cazul in care suntem pusi in situatia de a accepta sau nu un cadou, ar trebui sa ne intrebam daca ne simtim jenati in cazul in care cineva ar afla despre cadou si prin acest mod vem sti daca este etic sau nu.
Trebuie clarificat intotdeauna daca un angajat are dreptul sa primeasca cadouri in numele companiei, chiar si cel mai mic cadou.


Fisiere in arhiva (1):

  • Etica in afaceri (companie, angajat sau angajator).docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!